Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kinkkutemppu kerää jälkeen paistinrasvat – yhden keskikokoisen kinkun rasvalla voi ajaa kolme kilometriä

Kinkun paistinrasvasta tehty uusiutuva diesel on ympäristön lisäksi hyväksi myös auton moottorille.

Joulukinkku on osa kiertotaloutta. Kinkun paistinrasvasta voidaan tehdä dieseliä auton tankkiin. Kuva: Kauko Marko

Suomessa syödään jouluna noin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua. Kinkun paistinrasvaa ei voi kaataa viemäriin, sillä se tukkii viemärin. Sen sijaan rasvan voi viedä esimerkiksi maitotölkkeihin pakattuna keräyspisteisiin, joista rasva päätyy Nesteen Porvoon jalostamolle.

Jalostamolla kinkun rasvasta tehdään dieseliä, jonka hiilijalanjälki on 90 prosenttia pienempi kuin fossiilisella dieselillä. Yhden keskikokoisen kinkun paistinrasvasta valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voi ajaa noin kolme kilometriä.

Nesteen mukaan paistinrasvasta valmistettava diesel on sekä perinteistä biodieseliä että fossiilista dieseliä parempi ympäristön lisäksi myös moottorin suorituskyvylle. Jäterasvoista voidaan valmistaa myös lentopolttoainetta.

Keräystavoite on tuplattu

Tänä vuonna tavoitteena on tuplata viime vuoden keräystulos ja kerätä kinkkujen paistinrasvat 300 000 kotitaloudesta. Viime vuonna noin 145 000 kotitaloutta palautti paistinrasvat keräykseen. Sen oli kolme kertaa enemmän kuin ensimmäisenä keräysvuonna 2016.

Viime vuoden keräys tuotti rasvaa lähes 44 000 kiloa ja siitä tehty diesel riitti laskennallisesti 14 kertaa maapallon ympäri ajeluun.

Tänä vuonna keräysmäärän toivotaan tuplaantuvan, koska myös keräyspisteitä on lisätty. Keräyspisteitä on 230 eri puolilla Suomea. Keräykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös muut eläin- ja kasvirasvajätteet, kuten kalkkunan ja kalan paistinrasvat sekä uppopaistorasvat.

Keräysaika alkaa 20. joulukuuta ja päättyy 7. tammikuuta. Keräyspisteiden luettelo sekä tarkat ohjeet paistinrasvan pakkaamisesta löytyvät kinkkutemppu.fi-osoitteesta. Keräyspisteen löytää muun muassa jokaisesta K-Citymarketista.

Kinkkutempussa on Nesteen lisäksi mukana 13 organisaatiota ja yritystä. Kinkkutemppu syntyi Kemianteollisuuden aloitteesta, ja idea tempaukselle syntyi huoltovarmuusryhmän kahvitaukokeskusteluista. Tempauksen tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea.

Tempauksen järjestäjätahot lahjoittavat lisäksi 20 000 euroa vähävaraisia perheitä tukevalle Hopelle.

Neste suurin jätteiden hyödyntäjä

Suomen valtion suurelta osin omistama öljy-yhtiö Neste on oman arvionsa mukaan maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja. Tällä viikolla Neste kertoi 1,4 miljardin euron investoinnista Singaporeen, jossa polttoaineita ja muun muassa biomuoveja tehdään jäte- ja tähderasvoista ja kasviöljystä.

Tänä vuonna Neste sijoittui toiselle sijalle maailman vastuullisimpien yritysten Global 100 -listalla. Vastuullisuuslista julkaistiin viime tammikuussa Sveitsin Davosissa järjestetyssä Maailman talousfoorumissa.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi