Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jouluna jätemäärä kasvaa jopa puolitoistakertaiseksi – lomat vaikeuttavat jätehuoltoa

Joulunpyhien jälkiä korjatessa kannattaa muistaa, että lahjakäärepaperit eivät sovi paperinkeräykseen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Joulua varten ostetut koristeet, ruoka ja lahjat kasvattavat jätevuoria suuresti, kertoo Rinki-ekopisteiden operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Jos jätteitä ei lajitella joulunakin, sekajäteastiat pullistelevat turhaan ja kierrätettäväksi kelpaavaa materiaalia menee hukkaan.

– Jouluna yhdistelmä on paha jätteiden kannalta. Silloin tavaramäärä lisääntyy ja jätekuskitkin pitävät muutaman päivän lomaa, jolloin kuljetuskapasiteetti pienenee. Siksi olisi hyvä, että kuluttajat välivarastoisivat pakkauksia pyhien yli ja toisivat ne kierrätykseen vasta pyhien jälkeen. Pakkaukset kannattaa myös tiivistää aina mahdollisimman hyvin, että niitä mahtuu astioihin enemmän, Tammivuori sanoo.

Hän arvioi pakkausjätteen määrän kasvavan noin puolitoistakertaiseksi tavalliseen tilanteeseen verrattuna. Esimerkiksi Rinki-ekopisteille tulee normaalisti viikon aikana noin tuhat tonnia pakkausjätettä, ja joulunpyhinä määrä kasvaa 1 500 tonniin.

Lahjapaperia ei voi kierrättää

Joulunpyhien jälkiä korjatessa kannattaa muistaa, että lahjakäärepaperit eivät sovi paperinkeräykseen, sillä niissä on paljon pinnoiteaineita, värejä, vahaa ja muuta vaikeasti kierrätettävää. Luontoystävällisempiä vaihtoehtoja kirkasvärisille kääreille on kuitenkin olemassa.

– Jotkut käärivät lahjansa esimerkiksi sanomalehteen, mistä tulee ihan hienoja pakkauksia. Kaupoissa näkyy nykyään kääremateriaalina myös tätä ruskeaa voimapaperia. Nämä ovat tällaisia ekokääreitä, jotka voidaan kierrättää paperina, Tammivuori kertoo.

Erikseen kannattaa muistaa se, että ylijäänyttä paistorasvaa esimerkiksi kinkusta tai juuressipseistä ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin. Rasva nimittäin tukkii viemäriputken erittäin tiukasti hyytyessään.

Viemäriin kaatamisen sijaan rasvajäte kannattaa viedä käytetyssä kartonkitölkissä johonkin Kinkkutemppu-kampanjan keräyspisteeseen. Kampanjassa kerätyistä rasvoista valmistetaan biodieseliä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi