Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sipilä: Suomi voisi edistää aktiivisesti hiilinielujen markkinoita

Pääministeri Sipilä (kesk.) sanoi koolle kutsumassaan ilmastoseminaarissa, että haasteena on nyt hiilinielujen todentaminen ja hiilivarastojen pysyvyyden varmistaminen, ja nämä edellyttävät tarkkaa tietoa metsien kasvusta ja puustosta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ehdottaa, että Suomi voisi toimia aloitteellisesti sen hyväksi, että hiilinieluilla olisi tulevaisuudessa markkinat.

Sipilä sanoi koolle kutsumassaan ilmastoseminaarissa, että haasteena on nyt hiilinielujen todentaminen ja hiilivarastojen pysyvyyden varmistaminen.

– Se edellyttää tarkkaa tietoa metsien kasvusta ja puustosta. Meillähän kuitenkin pystytään jo nyt laserkeilauksella puusto mittaamaan puu puulta. Siksi Suomen kannattaa olla aktiivinen nielumarkkinoiden ideoinnissa. Voisimme itse edetä lähivuosina niin, että asiaa pilotoitaisiin täällä Suomessa, Sipilä sanoi.

Pääministeri totesi avauspuheessaan, että Kansainvälinen ilmastopaneelin IPCC:n erikoisraportin viesti on selvä: ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tehtävä enemmän ja nopeammin.

– Ilmastonmuutos ei vaikuta vasta joskus kaukana tulevaisuudessa, vaan jo lähivuosikymmeninä. Nyt on aika toimia – ja ratkaisun avaimet ovat vielä käsissämme, Sipilä sanoi.

Suomella on asiassa erityinen pelipaikka ensi vuonna EU-puheenjohtajuuden myötä. Suomi on EU-puheenjohtajana, kun Euroopan unionin pitkän aikavälin päästötavoitteita tehdään.

– Tuleva EU-puheenjohtajuuskausi on Suomelle mahdollisuus ohjata keskustelua ja vaikuttaa EU-raameihin, mitä tulee rahoitukseen, investointeihin, tutkimus- ja kehittämistyöhön, innovaatioihin sekä koulutukseen, Sipilä sanoi.

Eduskuntapuolueiden yhteinen ilmastolinjaus ennen joulua?

Pääministeri oli kutsunut ilmastoseminaariin 150 vaikuttajaa yhteiskunnan eri sektoreilta.

Aiemmin syksyllä hän kutsui eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tapaamiseen Kesärantaan ilmastoteeman tiimoilta. Sipilän mielestä ennen joulua pitäisi saada aikaan eduskuntapuolueiden välinen yhteinen ilmastolinjaus.

– Johdonmukainen ymmärrys ja pitkälle ulottuva ilmastolinjaus on tärkeää myös investointipäätösten näkökulmasta. Se antaa näkymää investoinneille, jotka maksavat paljon ja joiden sykli on usein 30–50 vuotta, Sipilä sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi