Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valiokunnan enemmistö sallisi ajaa moottoritiellä 130 km/h - ehtona tien hyvä kunto ja nopeusvalvonta

Nopeuksien nostamisen hyväksyvät suosisivat pääosin 130 km:n maksimituntinopeutta nykyisen 120 kilometrin tuntinopeuden sijaan.

Jos kesällä saisi ajaa 130 kilometrin tuntinopeudella, mikä olisi talvinopeusrajoitus? Kuva: Janne Laakkonen

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenistä enemmistö kannattaa moottoriteiden nopeusrajoitusten nostamista.

Valiokunnan jäsenille tehdyssä kyselyssä suurempia nopeuksia puoltaa yhdeksän valiokunnan jäsentä seitsemästätoista. Kuusi pitäisi nopeusrajoitukset ennallaan. liikennevaliokuntajuttu laitettu korjattuna putkeen. Yhtä valiokunnan jäsentä ei tavoitettu ja yksi ei ottanut selvää kantaa.

Nopeuksien nostamisen hyväksyvät suosisivat pääosin 130 km:n maksimituntinopeutta nykyisen 120 kilometrin tuntinopeuden sijaan. 130 kilometrin tuntinopeuden ehtona pidettiin yleisesti tien hyvää kuntoa sekä riittävää nopeusvalvontaa.

Turvallisuusriskit huolettavat

Siinä missä valiokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (sin.) kannattaa nopeuksien nostamista, varapuheenjohtaja Markku Pakkanen (kesk.) pitäisi maksimirajoituksen ennallaan 120 km/h:ssa.

– Väyliemme kunto vastaa hyvin nykyisiä nopeuksia. Jos teiden kuntoa saadaan merkittävästi parannettua, voitaisiin joillakin moottoritieosuuksilla kokeilla nykyistä suurempia nopeuksia, mutta ei vielä tällä hetkellä, Pakkanen perustelee.

Mia Laiho (kok.) ei nostaisi maksimirajoitusta 120 km/h:sta turvallisuusriskien takia. Samaa mieltä on vihreiden Jyrki Kasvi.

– Jos maksiminopeutta nostetaan, lisääntyvät päästöt. Myös se on huomioitava, että liikenneonnettomuuksissa syntyy sitä pahempaa jälkeä mitä lujempaa ajetaan, Kasvi sanoo.

Mikko Alatalo (kesk.) sen sijaan olisi valmis nostamaan moottoriteiden maksiminopeuksia, kunhan nopeusrajoitukset vaihtuvat kelin mukaan.

– Nopeuksia voidaan nostaa moottoriteillä, koska niillä sattuu vähemmän onnettomuuksia kuin alemmalla tieverkolla, Alatalo sanoo.

Tien kuntoa painottaa myös Eeva-Maria Maijala (kesk.), joka kannattaa nopeuksien nostamista.

– Ajaahan moni moottoritiellä jo nyt 120–130 km/h, Maijala sanoo.

Jukka Kopra (kok.) katsoo, että 130 km/h voi olla hyvä nopeusrajoitus moottoritiellä.

– Ei kuitenkaan sen enempää, koska polttoaineen kulutus kasvaa jyrkästi, kun nopeus nousee yli 120–130 km/h:n.

Jari Myllykoski (vas.) on avoin 130 kilometrin tuntinopeuden kokeilulle Helsinki–Tampere-moottoritiellä, kunhan tien kunto on riittävän hyvä.

Helsinki-Tampere-moottoritielle

Liikennevirasto selvittää talven aikana juuri Helsinki–Tampere-moottoritien mahdollisuudet olla se osuus Suomen tiestöstä, jolla 130 kilometrin tuntinopeusrajoitusta voitaisiin kokeilla.

Jos konsulttiselvityksessä puolletaan kokeilua, voidaan se toteuttaa aikaisintaan loppukeväästä 2020, kun palataan kesänopeusrajoituksiin. Kokeilu kestäisi vähintään vuoden 2020 kesäkuukaudet.

Konsultti selvittää muun muassa muiden maiden kokemuksia nopeusrajoitusten nostamisesta 130 kilometriin tunnissa. Selvityksessä huomioidaan myös liikenneturvallisuus, ympäristö (melu ja päästöt), taloudellisuus (polttoaineen kulutus, aikasäästö) sekä liikenteen sujuvuus.

Selvitys maksiminopeuden nostamisesta tehdään Helsinki–Tampere-moottoritiestä, koska sen liikennevirrat ja tekniset ominaisuudet ovat parhaat kokeilulle.

Nopeusrajoitukset

Tätä kysyttiin kansanedustajilta

Riippumatta konsulttiselvityksen lopputuloksesta, oletko lähtökohtaisesti sitä mieltä, että 1) Moottoriteiden nopeusrajoituksia tulisi nostaa, 2) Moottoriteiden nopeusrajoituksia tulisi laskea, 3) Moottoriteiden nopeusrajoitukset tulisi jättää nykyiselleen.

Rajoitukset ennallaan: Ari Torniainen (kesk.), Mia Laiho (kok.), Markku Pakkanen (kesk.), Jani Mäkelä (ps.), Mats Löfström (r.), Jyrki Kasvi (vihr.)

Rajoituksia voi nostaa: Jari Ronkainen (ps.), Olavi Ala-Nissilä (kesk.), Jukka Kopra (kok.), Suna Kymäläinen (sd.), Ari Jalonen (sin.), Mikko Alatalo (kesk.), Eeva-Maria Maijala (kesk.), Jari Myllykoski (vas.), Katja Taimela (sd.).

Ei vastannut: Satu Taavitsainen (sd.)

Ei ottanut kantaa: Sofia Vikman (kok.)

Rai Suihkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi