Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutisanalyysi: SDP:lle tyrkyllä lisäpaikka Hämeestä, keskustalla ja perussuomalaisilla suunta alaspäin

Lahtelaisen kokoomuslaisen läpimeno edellyttänee lisäpaikkaa puolueelle. Vihreät tekee paluuta eduskuntaan. Vasemmistoliiton kahden paikan tavoite vaikuttaa epärealistiselta.

Lahden kokoomuksella on jälleen täysi työ saada oma edustaja läpi kevään vaaleissa. Kuva: Sami Kuusivirta

Eduskuntavaaleihin on reilut neljä kuukautta. Suurimmalla osalla nykyisistä eduskuntapuolueista ehdokaslistat ovat valmiit tai miltei valmiit. Istuvista kansanedustajista valtaosa haluaa jatkokauden, joten uusien nimien murtautuminen eduskuntaan on kovan työn takana.

Etelä-Suomen Sanomat käy läpi kunkin puolueen vaaliasetelmat.

SDP

SDP:n ehdokaslista on vahva. Listalla on kaikki kolme hämäläistä kansanedustajaa, Tarja Filatov, Mika Kari ja Ville Skinnari. Lisäksi eduskuntaan paluuta yrittää kevään 2011 eduskuntavaalien Hämeen ääniharava, pankkiirin töissä viimeiset vuodet ollut Johannes Koskinen.

Puolue tavoittelee viittä kansanedustajaa Hämeestä. Se on mahdollisuuksien rajoissa, mutta todennäköisempää on, että läpi menee neljä demaria. Tyrkyllä läpimenijöiksi ovat itseoikeutetusti edellä lueteltu nelikko. Koskisen kannatus lienee yhä vahvaa, vaikka takavuosien huippulukemat ovatkin jo karanneet.

Jos SDP kerää jättipotin, viidennestä paikasta kamppailevat ainakin kolmatta kertaa ehdolla olevat Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri ja Lahden kaupunginhallituksen jäsen Sirkku Hildén.

Edellisissä eduskuntavaaleissa varasijalle yltäneen forssalaisen Kaisa Lepolan peli näyttää pelatulta jo etukäteen. Pikkukaupungista listalle kampesi itsensä myös Emmi Lintonen, vaikka Lepolan joukot yrittivät loppuun asti saada Lintosta vetäytymään.

Kokoomus

Kokoomus säilyttänee kolme paikkaansa. Neljänteen paikkaan on nappikampanjalla mahdollisuus. Kantahämäläiset Sanni Grahn-Laasonen ja Timo Heinonen läpäisevät vaaliseulan, jos pystyvät rutiinisuoritukseen. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, orimattilalainen Kalle Jokinen lähtee hänkin etumatkalta eduskunnan ulkopuolisiin kilpakumppaneihinsa nähden.

Kokoomuksen listan mielenkiintoisin ensikertalainen on Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau, joka tekee jättimäisen kampanjan. Lahdessa Bruneaun läpimenoon tuntuvat uskovan enemmän muiden puolueiden toimijat kuin kokoomuslaiset itse.

Ei olisi suuri yllätys, jos Lahti jäisi jälleen ilman kokoomuslaista kansanedustajaa.

Perussuomalaiset

Perussuomalaisten tilanne vaikuttaa etukäteen synkältä, sillä puoleen edellisten eduskuntavaalien hämäläisääniharava, hollolalainen Anne Louhelainen loikkasi sinisiin. Istuvat kansanedustajat Rami Lehto ja Jari Ronkainen lähtevät ylivoimaisessa etulyöntiasemassa PS:n sisäiseen kisaan, mutta riittääkö melko nimettömän ehdokaslistan vetovoima edes kahteen paikkaan? Perussuomalaisten menestys Hämeessä riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon puolueesta vuotaa ääniä Louhelaisen lähdön myötä muihin eduskuntapuolueisiin, mitä tekee Lahdessa suosittu, perussuomalaisten hylkäämä Kalle Aaltonen ja kuinka ison osan maahanmuuttovastaisten äänestäjien kakusta lohkaisee ex-kansanedustaja James Hirvisaaren uusi Reformi-liike.

Keskusta

Keskusta on Hämeessä uudessa tilanteessa, sillä pitkän linjan kansanedustaja, ex-ministeri Sirkka-Liisa Anttila ei ole enää ehdolla. Anttilan vetäytyminen aiheutti helpotuksen huokauksia ainakin istuvan kansanedustajan Martti Taljan ja tosissaan eduskuntaan haluavan Hilkka Kempin joukoissa.

Puolueen varapuheenjohtaja, hollolalainen ex-ministeri Juha Rehula saa lähteä kampanjaan rauhallisin mielin. Hänen eduskuntapaikkaansa tuskin uhkaa mikään.

Keskustan alamaissa oleva kannatus ei lupaa puolueelle perinteisesti hankalassa vaalipiirissä hyvää. Yhden paikan menettäminen on jopa todennäköistä.

Paluuta eduskuntaan yrittää toista kertaa putkeen hämeenlinnalainen Timo Kaunisto, joka jäi edellisissä vaaleissa varasijalle.

Kristillisdemokraatit

KD:n peli on harvinaisen selvä. Jos ja kun puolue kykenee säilyttämään yhden paikan, hankkii sen käytännössä omin käsin puolueen entinen puheenjohtaja, ex-ministeri Päivi Räsänen. Räsäsen huhuttu eurovaaliehdokkuus ja mahdollinen mepin paikka nostaisi eduskuntaan listan kakkosen. Ennakkoarvioissa listan kakkoseksi povataan lahtelaista kaupunginhallituksen jäsentä, Hämeen KD:n puheenjohtajaa Sonja Falkia.

Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitto on asettanut tavoitteekseen kaksi kansanedustajaa Hämeestä. Tavoite vaikuttaa ennakkoon epärealistiselta. Hämeen vasemmiston ainoan kansanedustajan, eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen ei tarvitse jännittää puolueen sisäisessä kisassa. Listan kakkoseksi tähtäävät lahtelaiset Elisa Lientola ja veteraanipoliitikko, varasijalle edellisellä kerralla jäänyt Antti Holopainen.

Vihreät

Vihreiden lista on tasainen mutta melko nimetön. Nimekkäin ehdokas on hämeenlinnalainen Kirsi Ojansuu-Kaunisto, joka toimi kansanedustajana vuosina 1999-2011. Edellisissä vaaleissa puolueen ääniharava oli riihimäkeläinen Sari Jokinen, joka on jälleen ehdolla.

Vaalien musta hevonen voi hyvinkin olla Lahden kaupunginreviisori, Asikkalan kunnanvaltuutettu Juha Tapiola, joka aikoo tehdä näkyvän ja kalliin kampanjan. Lahtelaisista menestyspaineet ovat toista kertaa ehdolla olevan Riina Puusaaren niskassa.

Jos Hämeen vihreät ei onnistuisi keväällä nappaamaan paikkaa eduskunnasta kahdeksan vuoden tauon jälkeen, tulos olisi puolueen näkökulmasta katastrofi.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi