Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yle: Vihreiden kannatus lähti nousuun – SDP, kokoomus ja perussuomalaiset menettivät kannattajia

Pekka Haavisto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi juuri ennen kyselyn toteuttamista. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Vihreiden pitkään laskussa ollut kannatus on Ylen puoluekannatusmittauksen mukaan lähtenyt nousuun. Neljännellä sijalla olevan puolueen suosio on noussut Ylen edellisestä mittauksesta 2,6 prosenttiyksikköä 13,9 prosenttiin.

Pekka Haavisto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi marraskuun alussa juuri ennen kyselyn toteuttamista.

Antti Rinteen johtaman SDP:n kannatus on mittauksessa laskenut 1,2 prosenttiyksikön verran 21,5 prosenttiin. Puolue säilytti kuitenkin asemansa suosituimpana puolueena.

Toisena kannatusvertailussa on Petteri Orpon kokoomus, jonka asema on heikennyt 1,1 prosenttiyksikköä 19,1 prosenttiin. Kolmantena olevan pääministeripuolue keskustan kannatus pysyi jotakuinkin samoissa luvuissa, kasvua havaittiin puolikkaan prosenttiyksikön verran. Juha Sipilän keskustaa äänestäisi 17,0 prosenttia vastaajista.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten liki 3 000 ihmistä marras-joulukuussa. Puoluekantansa kertoi 1 810 vastaajaa. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suurin putoaja Ylen mittauksessa on perussuomalaiset, jonka kannatus vajosi 1,7 prosenttiyksikön verran 8,1 prosenttiin. Puolue on kuudennella sijalla vasemmistoliiton takana.

Tutkija vihreiden loikasta: Haaviston valinta vaikutti kahdella tavalla

Vihreiden puheenjohtajan vaihtuminen on vaikuttanut kahdella tavalla siihen, että puolueen kannatus on kääntynyt nousuun, arvioi erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Karimäen mukaan vihreiden tilanne selkiytyi ja vakiintui, kun puolue sai uuden puheenjohtajan marraskuun alussa. Toisaalta vihreiden kannatuksen nousuun vaikutti Karimäen mukaan myös se, että puolueen johtoon valittiin juuri Haavisto, joka tunnetaan hyvin koko Suomessa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi