Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kaupunginjohtaja: Lahden kohtalonkysymys on koulutus. Kaikki nuoret on saatava opiskelemaan peruskoulun jälkeenkin.

Pekka Timonen on nyt ollut sata päivää kaupunginjohtajana. Sähköpyörää hän ei ole vielä hankkinut eikä ehtinyt hiihtämään, mutta lupaa tehdä molempia pian. Timonen on iloisesti yllättynyt monista asioista, mutta Lahden seudulle hän toivoo lisää yhdessä tekemisen kulttuuria. "Pitäisi yhdessä hyödyntää sitä, että Lahden seutu on Suomen viidenneksi suurin seutukunta."

Pekka Timonen vietti itsenäisyyspäivää ensimmäistä kertaa Lahdessa. Hän osallistui muun muassa kansalaisjuhlaan Sibeliustalolla. Kuva: Mirja Hussain

Pekka Timonen vietti itsenäisyyspäivää ensimmäistä kertaa Lahdessa. Takana on nyt sata päivää kaupunginjohtajana, ja Timonen sanoo tuntevansa itsensä erittäin tervetulleeksi kaupunkiin.

Elokuussa työnsä aloittanut kaupunginjohtaja on tutustunut Lahteen ja lahtelaisiin, ja asettunut myös asumaan kaupungin keskustaan. Virkaan astuessaan hän lupasi aloittaa sähköpyöräilyn uudessa kotikaupungissaan, mutta pyörän hankinta on vielä kesken.

– Tähän mennessä olen lähinnä kävellyt. Minulle on kyllä kerrottu alueen hienoista pyöräilyreiteistä, ja keväällä aion aloittaa pyöräilynkin.

Hiihtämäänkään Timonen ei vielä ensilumenladulle ole lähtenyt. Hän uskoo ehtivänsä suksille sitten, kun on saatu latuja aikaiseksi tämän talven lumista.

Lahdessa on paljon erinomaisia asioita, mutta myös kovia haasteita. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen

– Toivon, että tulee kunnon talvi.

Kaupunginjohtaja on nauttinut myös Lahden kulttuuritarjonnasta, joka on ”niin rikas ja monipuolinen, että siitä voisi pitää enemmänkin meteliä”.

– Täällähän on maailmanluokan orkesteri, joka soittaa maailmanluokan konserttitalossa. Kaupunginteatteri vetää väkeä ja Malskin taidekeskus on tulossa. Näiden instituutioiden lisäksi täällä on myös omaleimaista muuta kulttuuria, muotoilutraditiota ja luovien alojen koulutusta.

Erinomaisia ja huolestuttavia asioita

Luonto, ympäristö ja kulttuuri ovat näyttäneet Timoselle parhaita puolia Lahdesta, mutta toki kaupunginjohtaja on tehnyt töitä haastavienkin asioiden parissa.

– Olen tutustunut ristiriitaiseen todellisuuteen: Lahdessa on paljon erinomaisia asioita, mutta myös kovia haasteita.

Myönteistä tuulta kaupunkiin tuovat esimerkiksi yliopisto, rakenteilla oleva kehätie ja monipuolinen yrityskenttä.

– Nämä antavat valtavasti mahdollisuuksia Lahden seudulle.

Toisaalta täällä on sitkeää työttömyyttä ja syrjäytymistä.

– Lahdessa on liian paljon sellaisia nuoria, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä koulutusta. On aivan kohtalonkysymys, että saadaan nuoret opiskelemaan myös oppivelvollisuuden suorittamisen jälkeen.

Ympäristöosaaminen yllätti

Kaupunginjohtaja uskoo, että ongelmia voitaisiin paremmin ratkoa, jos yhdessä tekemisen kulttuuri voimistuisi. Se auttaisi myös hyödyntämään täysillä koko seudun potentiaalin.

– Pitäisi tehdä seutukunnan eteen töitä yli organisaatiorajojen, yli kuntarajojen ja yli yksityisen ja julkisen rajojen. Olisi hyödynnettävä sitä, että Lahden seutu on Suomen viidenneksi suurin seutukunta. Edellä ovat vain pääkaupunkiseutu, Tampereen, Turun ja Oulun seutu.

Jos pitäisi nimetä jokin seutu, josta Lahti voisi ottaa mallia yhdessä tekemisestä, lähin esimerkki löytyy Timosen mielestä Tampereelta.

Kaupunginjohtaja uskoo, että uutta kulttuuria voidaan synnyttää törmäyttämällä entistä enemmän eri tahojen ihmisiä keskenään. Hän toivoo, että esimerkiksi kuntien, yritysten ja LUT-yliopiston välille syntyy vielä paljon yhteistyötä.

– Pitää lähteä rohkeasti uuteen. Lahdellahan on tästä jo kokemustakin. Lahti on maailman kärjessä ympäristökaupunkina. Tänne valmistuu kohta Kymijärven uusi biovoimalaitos, joka vapauttaa Lahden kivihiilen käytöstä. Jätteiden lajittelu ja kiertotalous ovat aivan huippua, ja pian aletaan perehtyä henkilökohtaiseen päästökauppaan. Ympäristöosaaminen on ollut minulle valtava myönteinen yllätys.

Kaupunginjohtaja

Pekka Timonen

Timonen, 52, aloitti Lahden kaupunginjohtajana elokuussa.

Ennen tätä hän toimi Suomi 100-juhlavuoden pääsihteerinä.

Timonen on syntynyt Oulussa. Hän muutti vastikään Helsingistä Lahteen.

Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri Oulun yliopistosta, pääaineena yleinen historia.

Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa viestintätoimisto Kreab Gavin Andersonin toimitusjohtajana 2013–2014 ja Helsingin kulttuurijohtajana 2005–2012.

Timonen on naimisissa ja uusperheeseen kuuluu kolme tytärtä, jotka ovat kaikki aikuisia. Vaimo Elina Laitakari on lääkäri, joka työskentelee ensi vuoden ajan Tampereella.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi