Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puhemies saa eniten palautetta kyselytunneista: "Kansa ei tykkää riitelystä"

"Välillä kiehahtaa, mutta pitää osata hillitä itsensä, miten sen sanoo."

Puhemies Paula Risikko on huolissaan kansanedustajien lisääntyneestä uhkailusta. Sitä tapahtuu sekä sosiaalisessa mediassa että kasvotusten. Kuva: Photographer: Kai Sinervo

Eduskunnan puhemiehenä vajaan vuoden toiminut puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo huomanneensa, että kansalaiset eivät pidä riitelystä.

– Se on hienon hieno ero, milloin keskustelu menee riitelyksi ja siitä tulee valtavasti palautetta kyselytuntien jälkeen. Kansa ei tykkää riidan haastajista, Risikko kiteyttää.

Hän korostaa, että perustuslaki edellyttää kansanedustajilta arvokasta käytöstä ja sen tulee näkyä myös puhetavassa. Pääosin keskustelu on pysynyt hyvin aisoissa.

– Välillä kiehahtaa, mutta pitää osata hillitä itsensä, miten sen sanoo.

Puhemies huomauttaa, ettei eduskunta ole erillinen saareke, ja some-aika on vaikuttanut myös kansanedustajien keskustelutyyliin.

– Olisi outoa, jos tämä ei millään tavalla näkyisi.

Roimat taksilaskut leimaavat kaikkia

Media on nostanut esiin kansanedustajien roimia taksilaskuja sekä omituisia asumisjärjestelyjä ja kulukorvauksilla kikkailuja. Risikon mukaan ne ovat yksittäistapauksia, mutta surullisia.

– Ne leimaavat kaikkia kansanedustajia ja sanoisin näistäkin henkilöistä, etteivät he ole tehneet mitään tarkoituksella. Kyseessä on enemmänkin ajattelemattomuutta.

Risikko korostaa, että kaikki kansanedustajat suhtautuvat työhönsä erittäin vakavasti. Jos jollekin sattuu ongelmia, niihin puututaan ja kansanedustajat ovat ymmärtäneet, ettei näin olisi pitänyt toimia.

Uhkailut lisääntyneet

Risikko on sen sijaan huolissaan kansanedustajien lisääntyneestä uhkailusta. Sitä tapahtuu sekä sosiaalisessa mediassa että kasvotusten.

– Sitä tulee kaikille. Se ei saa olla uusi normaali. Kenenkään ei pidä kokea työssään uhkailua ja tähän tullaan kiinnittämään huomiota.

– Jos sitä tulee tuutin täydeltä, siihen turtuu, mutta kenenkään ei tarvitse kokea sellaista. Se nakertaa ihmisten henkistä kanttia.

Risikko pitää kansanedustajien nykyistä palkkio- ja kulukorvausjärjestelmää hyvänä. Se on läpinäkyvä, koska kaikki paperit ovat julkisia. Tulevaisuudessa on kuitenkin syytä pohtia, pitäisikö yhdistää nämä kaksi eri järjestelmää.

– Laajempi arvio tälle pitää ehkä tehdä, mutta missä vaiheessa; en ole itse kokenut tätä systeemiä huonoksi.

Politiikkaa ei opita kirjoista

Kolmisenkymmentä kansanedustajaa on ilmoittanut, ettei aio asettua ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Risikon mukaan konkareiden myötä poistuu paljon tietoa, sillä politiikkaa ei opita kirjoista tai katselemalla suullisia kyselytunteja.

– Kokemuksella on merkitystä, mutta joskus näkemys korvaa kokemuksen. Tarvitaan sekä kokemusta että näkemystä ja ne voivat olla samalla henkilöllä.

Risikon mukaan eduskunta on luotettava instituutio, joka ei heilu ajan mukana, mutta elää ajassa. Siksi eduskunnan on koko ajan tuunattava itseään.

Puhemiehiä sopiva määrä

Puhemies Paula Risikko kertoo, että yhden varapuhemiehen paikan lisääminen on noussut esille eduskuntatyön uudistamistyöryhmässä. Hän ei kannata ajatusta ja pitää hyvänä, että kolme suurinta puoluetta on edustettuna puhemiehistössä.

– Yksikään täysistunto ei ole jäänyt pitämättä siksi, että meillä on puhemies ja kaksi varapuhemiestä.

Risikko haluaa sen sijaan lisätä eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian resursseja. Sinne tarvittaisiin henkilö, jonka erityistehtävänä olisi vanhusten oikeuksien valvonta ja edistäminen.

Risikko perustelee esitystään sillä, että oikeusasiamiehellä on laaja toimivalta ja tiedonsaantioikeus, monipuoliset toimintatavat ja tehokkaat mahdollisuudet puuttua lainvastaiseen tai virheelliseen menettelyyn.

– En vähättele ehdotettua vanhusasiavaltuutettua, mutta hänellä ei ole toimivalaa, mutta eduskunnan oikeusasiamiehellä on.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi