Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Opiskelijoiden pitää hoksata itse varata aika hammastarkastukseen

Moni kunta on lakannut kutsumasta lapsia ja nuoria hammashoidon tarkastuksiin.

Monessa kunnassa opiskelijoiden pitää itse varata aika suun terveydenhuoltoon. Kuva: Kauko Marko

Moni kunta on lakannut kutsumasta lapsia ja nuoria hammashoidon tarkastuksiin.

– Tällä hetkellä peruskoululaiset kutsutaan, mutta opiskelijoita ei yleensä kutsuta. Heille kyllä annetaan informaatio, mistä ajan voi varata, lääkintöneuvos Merja Auero sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kertoo.

Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola on huolissaan kehityksestä, jossa nuoria ei enää aktiivisesti kutsuta tarkastuksiin.

– Se on aika karseaa, jos käy niin, että jo nuorena suu menee huonoon kuntoon. Hammasterveyden voi menettää silloin loppuelämäksi, eikä hampaita saa enää takaisin, Eerola sanoo.

"Aika pitäisi varata"

Esimerkiksi Helsinki lähettää 17-vuotiaalle nuorelle kehotuksen ajan varaamiseksi. Jyväskylässä taas opiskelijoille kerrotaan muun terveystarkastuksen yhteydessä, että aika hammastarkastukseen pitäisi varata.

Alle kouluikäisillä pikkulapsilla ajan varaaminen jää sekä Helsingissä että Jyväskylässä vanhemman kontolle, tosin vanhempia muistutetaan tekstiviestillä ainakin Jyväskylässä. Sen sijaan peruskoululaisille molemmista kunnista lähtee kutsu vastaanotolle.

Hammaslääkäriliitto onkin ollut huolissaan varsinkin syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten suun terveydestä. Huonon suun terveyden tiedetään olevan yksi syrjäytymistä edistävä tekijä.

STM:n Auero pitää syrjäytymisvaarassa olevien nuorten hammashuollon kannalta erittäin tärkeänä sitä, että yhteistyö sosiaalitoimen ja lastensuojelun kanssa on tiivistä.

– Meillä on myös näitä Ohjaamoita, jotka tälläkin hetkellä ohjaavat myös suun terveydenhuollon piiriin syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, Auero sanoo.

Valtakunnallisia Ohjaamo-palveluita on tarjolla suurimmilla paikkakunnilla Suomessa. Ohjaamon perusajatuksena on tarjota alle 30-vuotiaille matalan kynnyksen palvelupiste, jossa nuori saa tukea ja ohjausta.

Myös tulevaisuudessa sote- ja maakuntauudistuksessa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret näyttävät putoavan väliin, kun heidän palvelunsa eivät lakiesityksen mukaan olisi maakunnan liikelaitoksen vastuulla, vaan koulutuksen ulkopuolella olevan alle 18-vuotiaan nuoren täytyisi itse hakeutua valinnanvapauden piirissä olevaan suun terveydenhuollon yksikköön.

Hammaslääkäriliiton Eerola kertoo liiton useissa eri yhteyksissä ilmaisseen huolensa uudistuksen kirjauksista, joissa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret joutuisivat itse hakeutumaan palveluihin.

Auero toteaa huoleen kuitenkin, että ongelmaan pyritään puuttumaan niin, että palveluohjausta tehdään kunnan ja maakunnan kiinteässä yhteistyössä. Lisäksi paljon palveluita tarvitseville nuorille tehdään maakunnan toimesta asiakassuunnitelma.

Näin suut sairastavat Suomessa

Suomalaisten tavallisimpia hammas- ja suusairauksia ovat karies eli hampaiden reikiintyminen ja parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus.

FinTerveys 2017 -väestötutkimuksen mukaan suunterveytensä hyväksi kokevien osuus on pienentynyt.

Entistä useampi vastaaja myös koki jäävänsä vaille tarpeellisina pitämiään suun terveydenhuoltopalveluita asiakasmaksujen tai hintojen vuoksi.

Vain hieman yli puolet miehistä ja neljä viidesosaa naisista harjaa hampaansa suositusten mukaan eli kahdesti päivässä.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat syrjäytyneet nuoret sekä monisairaat vanhukset.

Lähes kolmasosa nuorista miehistä ei käytä suun terveydenhuollon palveluja. Huonon suun terveyden tiedetään olevan syrjäytymistä edistävä seikka.

Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi