Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Linnan juhlien pukeutumismokista jauhaminen on masentavaa, sanoo muodin asiantuntija

Pukeutumisen ja etiketin asiantuntija Mirva Saukkola kertoo muun muassa, mitä hän laittaisi päälleen Linnan juhliin ja onko turkis murha.

Toimittaja ja kirjailija Mirva Saukkola, 48, on kirjoittanut muodista vuosikymmeniä. Hänet tunnetaan paitsi pukeutumisen myös etiketin asiantuntijana.

Olet usein julkisuudessa kommentoimassa Linnan juhlien pukeutumista. Mikä on vieraiden yleisin moka?

– Yleensä en kommentoi mokia, sillä ihmiset yrittävät parhaansa ja pyrkivät tekemään itsestään puhuttelevan kokonaisuuden. Mokiin keskittyminen on masentavaa. Itseäni ahdistaa usein se, että tarraudutaan jonkin vanhan etikettikirjan ohjeisiin, joista ei ole enää hyötyä. Etikettikin elää ajassa.

Se, että ostetaan koko ajan uutta, ei ole koskaan tyylikästä.

Kiinnitetäänkö Linnan juhlissa liikaa huomiota pukeutumiseen?

– Sitä kritisoidaan usein, mutta minusta niin ei ole. Asut ovat tärkeitä, sillä monelle kyse on ainutkertaisesta tapahtumasta, jota muistellaan vielä vanhana. Kutsu on suuri kunnia. Annetaan ihmisten iloita siitä.

Jos sinut kutsuttaisiin Linnan juhliin, mitä valitsisit päällesi?

– Koska kyse on Suomen itsenäisyyden juhlasta, haluaisin valita suomalaisen suunnittelijan tekemän asun.

Miksi pukukoodi on tärkeä?

– Pukukoodi ja etiketti koetaan usein jäykistelyksi, vaikka ne helpottavat elämää. Jos kutsussa ei ole pukukoodia, vastaanottaja miettii, miten olla olematta liian arkinen tai liian laitettu. Koodi antaa raamit ja estää noloja tilanteita.

Mikä on sovelias helman mitta pikkujouluissa?

– Jos pikkujouluissa biletetään, asu voi olla sähäkkä ja helma minimitassakin. Jos pikkujouluissa vaikkapa keilataan, se kannattaa huomioida, ettei peppu vilku hameen alta ja suoritus kärsi helman pituuden takia.

Kuka mielestäsi on tyylikäs pukeutuja?

– Ruotsin nuorilla prinsessoilla on viehättävä tyyli. He pukeutuvat ikänsä mukaisesti mutta eivät sorru Hollywoodin ylilyönteihin. Arvostan myös useita nuoria ranskalaisartisteja, jotka yhdistävät vintagea ja uutta. Kerskakuluttaminen, se että ostetaan koko ajan uutta, ei ole koskaan tyylikästä. Pidän siitä, että muodin kerrostumat näkyvät pukeutumisessa.

Onko turkis murha?

– Öljystä valmistettava tekoturkis saattaa myös olla murha, ainakin mikromuoveina se on uhka merten eliöstölle. Myönteisin vaihtoehto on lammasturkis, sillä lampaasta pysytään hyödyntämään luutkin lemmikkien ravinnoksi. Itse sujahdan mielelläni villakangastakkiin.

Mikä on tärkein pukeutumiseen liittyvä oivalluksesi?

– Älä usko pukeutumisoppaiden ”kaapissa pitää olla” -luetteloita. Suorat housut ja kauluspaita ovat turhia hankintoja, jos viihdyt mieluummin kukkamekossa. Luota omaan makuusi. Se takaa sen, että nautit pukeutumisesta ja tunnet olosi hyväksi vaatteissasi.

Ostatko itsellesi vaatteita merkin vai materiaalin perusteella?

– Ehdottomasti materiaalin. Yritän myös jäljittää vaatteen alkuperän, sillä en halua käyttää lapsityövoimalla valmistettuja vaatteita. Suosin lähituotantoa, eurooppalaisia vaatteita ja vintagea.

Kirjoitat myös matkailusta. Miten matkustaa ahdistumatta ilmastonmuutoksesta?

– Yritän pienentää hiilijalanjälkeäni muilla valinnoillani: en syö lihaa enkä omista autoa. Keski-Euroopan sisällä pyrin kulkemaan junalla. Kannattaa muistaa, että lähialueellakin on paljon koettavaa.

Saat tuhat euroa. Mihin käytät sen?

– Fantastisiin elämyksiin. Jakaisin summan vuoden ajalle, jotta joka kuukausi olisi jotakin odotettavaa, kuten leffailta tai hemmotteluhoito.

Mitä toivot joulupukilta?

– Rentoutumista. Vuosi on mennyt pitkälti kirjoittamiseen, kirjoitan jo uutta kirjaa. Pakettina toivon ikimuistoista kirjaa. Kirjailijalle tekee hyvää sukeltaa toisen tekstiin.l

Mia Rouvinen
mia.rouvinen@karjalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi