Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Linnan juhlien perinteinen booli saa uuden tvistin luomusta – maku muuttuu

Linnan juhlien kuuluisa booli on tänä vuonna uudistettu. Itsenäisyyspäivän vastaanoton ympäristöteeman kunniaksi booli on suurimmaksi osaksi valmistettu luomutuotteista.

Aiemmin boolissa ei ollut käytetty lainkaan luomutuotteita. Raaka-aineiden vaihto vaikuttaa juoman makuun.

– Siinä pyritään pitämään sama makumaailma, mutta luomuun siirtyminen pikkuisen muuttaa sitä niin, että se ei ole ihan yhtä makeaa kuin ennen, juhlan ruoista ja juomista vastaava palveluesimies Berit Mäkinen kertoi.

Myös muissa tarjoiluissa on otettu huomioon ympäristöasiat. Esimerkiksi tarjottava pienpanimo-olut on valmistettu hävikkileivästä.

Juhlissa tarjottavien teen, kahvin ja viinin päästöt on hyvitetty. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kahvin ja teen tuottajat ovat sitoutuneet istuttamaan puita luonnonpuistoihin.

Hintalappu ennallaan noin 200 000:ssa

Ruokalistalla on villikalaa, riistaa, marjoja ja kasviksia. Tarjoilut on koottu pääosin kotimaisista raaka-aineista, lähiruokaa ja luomutuotteita suosien.

Juhlavieraat pääsevät maistelemaan esimerkiksi siianmätiblinejä, muikku-haukivoileipäkakkua, lammasbriosseja ja tatti-ohrapiirakoita. Makeannälkään on tarjolla esimerkiksi perinteistä Ellen Svinhufvud -kakkua ja puolukka-kuusenkerkkäkakkua.

Illan aikana Linnassa työskentelee noin 300 työntekijää, joista osa tulee Rovaniemeltä asti. Mukana on myös opiskelijoita. Keittiössä ja tarjoilussa avustaa 28 Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijaa Lahdesta. Kokkiopiskelijoiden vastuulla ovat esimerkiksi juhlan siemennäkkileipä ja härkäpapupikkuleivät.

Tänä vuonna Linnan juhlissa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että tarjoiluista ei syntyisi hävikkiä, mutta viestintäpäällikkö Katri Makkosen mukaan sitä ei ole aiempinakaan vuosina juuri syntynyt.

– Sitä mukaa, kun ruokailu loppuu, niin tarjoiluja tiivistetään tuonne. Ihan lopuksi jos jotain jää, niin syömme itse sen, hovimestari Isto Tahvanainen kertoi.

Juhlan hiilijalanjälkeä ei ole erikseen laskettu, mutta presidentin kanslia on parhaillaan laskemassa koko toimintansa hiilijalanjälkeä. Vastaanoton hiilijalanjälki on pyritty minimoimaan huomioimalla ympäristö muun muassa tuotteiden kuljetuksissa ja pakkauksissa.

Vaikka tarjoiluihin on valittu aiempaa enemmän luomutuotteita, eivät juhlien kustannukset kasva merkittävästi. Viestintäpäällikkö Makkosen mukaan budjetti on pysynyt vuodesta toiseen suunnilleen samalla tasolla, noin 200 000 eurossa.

Sammalta ja käpyjä koristeluissa

Linna koristellaan tänä vuonna valkoisen ja vihreän sävyihin. Linnan saleja koristavissa kymmenissä kukka-asetelmissa on myös otettu huomioon ympäristöasiat. Esimerkiksi asetelmia tukevat kukkasienet ovat tällä kertaa biohajoavia. Kotimaisten kukkien lisäksi koristeluissa on käytetty käpyjä ja sammalta.

Koristeluista vastaava palveluesimies Seija Suominen kertoi, että sammalta ei ole aiemmin käytetty näin paljon.

– Jonkun verran olemme aina pyrkineet käyttämään nykyisen presidenttiparin aikana, koska he ovat hyvin tällaisia luonnonläheisiä henkilöitä, Suominen sanoi.

Sammalta on käytetty koristeluissa monimuotoisesti. Sillä on esimerkiksi päällystetty erilaisia osia asetelmista. Suomisen mukaan yleisellä tasolla asetelmat ovat yksinkertaistuneet ja luonnonmukaistuneet.

Yhteinen ympäristömme -teema näkyy myös vieraslistalla, sillä presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio ovat kutsuneet Linnaan pieniä ja suuria ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.

Illan kunniavieraita ovat veteraanit ja lotat, joita on kutsuttu tänä vuonna yhteensä noin 50, kun mukaan lasketaan heidän puolisonsa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi