Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Helsingin poliisille on ilmoitettu kolmesta isommasta mielenosoituksesta itsenäisyyspäivänä

Vuosi sitten Helsingissä nähtiin itsenäisyyspäivänä muun muassa 612.fi-yhdistyksen järjestämä soihtukulkue. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Helsingin poliisi on saanut kolme ilmoitusta isommista itsenäisyyspäivänä järjestettävistä mielenilmauksista.

– Keskeisimmät ja suurimmat noudattelevat aikalailla viimevuotista kaavaa, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta STT:lle.

Näillä näkymin Helsingissä järjestetään aiempien vuosien tapaan äärijärjestöjen 612-soihtukulkue Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle, uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkue sekä äärioikeistoa vastustava mielenilmaus. Mainittujen ilmoitusten lisäksi poliisille on tullut ilmoituksia pienemmistä kokoontumisista tai tapahtumista, Kujala kertoo.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmauksen paikaksi on poliisille ilmoitettu Senaatintori, mutta Kujalan mukaan paikka tulee siirtymään muualle. Äärioikeistoa vastustavan mielenilmauksen alustava paikka on Narinkkatori. Lopulliset paikat ja reitit tarkentuvat Kujalan mukaan lähempänä itsenäisyyspäivää.

PVL on hakenut valituslupaa lakkautustuomioon

Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettu käräjäoikeuden ja hovioikeuden tuomiolla. Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan uusnatsijärjestö saa järjestää mielenilmauksen viime vuoden tapaan, sillä tuomio ei ole lainvoimainen. Lakkautustuomioon on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta (KKO).

– Tilanne ei ole juridiselta kannalta viime itsenäisyyspäivästä muuttunut, Lausmaa sanoo STT:lle.

Jos lakkautuspäätös olisi lainvoimainen, poliisilla olisi erilaiset mahdollisuudet puuttua järjestön toimintaan, Lausmaa sanoo. Tällöin poliisi voisi estää mielenilmausten ja kokoontumisten järjestämisen.

– Kyllä minun mielestäni voisi. Mikäli voidaan katsoa, että se on lakkautettavaksi määrätyn yhdistyksen toiminnan jatkamista, niin silloin se voidaan kieltää, Lausmaa sanoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi