Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

HS: Nuorisosäätiötä on haettu konkurssiin – säätiön uuden puheenjohtajan mukaan saatavat ovat perusteettomia

Nuorisosäätiöllä on Lahden seudulla noin 200 vuokralaista. Aleksi 5:n asukkaat eivät enää ole mukana luvussa. Kuva: Mirja Hussain

Skandaaleissa rypenyttä Nuorisosäätiötä on haettu konkurssiin, kertoo Helsingin Sanomat. Markkinahintaisia asuntoja nuorille tarjoavalla Nuorisosäätiöllä on asuntoja myös Lahdessa kuudessa eri kohteessa.

Nuorisosäätiön aikoinaan palkkaama konsulttiyhtiö Pasilver jätti konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen torstaina.

Konkurssihakemus ei automaattisesti tarkoita säätiön toiminnan loppumista. Nuorisosäätiö vastaa konkurssihakemukseen ja käräjäoikeus tekee vasta myöhemmin päätöksen asiassa.

Helsingin Sanomien mukaan Nuorisosäätiöllä on konkurssihakemuksen lisäksi muitakin maksuhäiriömerkintöjä. Asiakastiedon mukaan säätiön kontolla on 53 837 euron yksipuolinen tuomio velkomusasiassa, 27 825 euron yksityisoikeudellinen trattaprotesti ja 383 181 euron yksityisoikeudellinen trattaprotesti.

Nuorisosäätiön nykyisellä johdolla on meneillään useita kiistoja vanhan johdon tekemistä sopimuksista. Osa näistä on Lahdessa. Maksuhäiriömerkinnöistä osa liittyy näihin kiistoihin.

Helsingin Sanomien haastattelema Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine sanoo, että itse asiassa Pasilve on velkaa Nuorisosäätiölle. Hänen mukaansa Pasilver on edellisen säätiön johdon aikana antanut lainaa Nuorisosäätiölle noin 800 000 euroa. Nyt saatavia on jäljellä 250 000, mutta ne ovat perusteettomia.

Laine perustaa näkemyksensä siihen, että säätiö aikoo jättää ensi viikolla korvausvaateen, jolla se perii Pasilveriltä yli miljoonaa euroa konsultointilaskuista ja kiinteistönvälityspalkkioista.

Kalliita tonttikauppoja

Tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahaongelmista ja talousepäselvyyksistä on aloitettu yksi Suomen suurimmista talousrikostutkinnoista. Poliisin mukaan jutussa on yli kymmenen epäiltyä. Nuorisosäätiön vastikään nimitetyn uuden johdon mukaan entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan tappiot ja lähes tuhosi säätiön.

Nuorisosäätiön ongelmat kytkeytyvät tiukasti myös Lahden alueelle. Säätiö on esimerkiksi pyytänyt kesäkuun lopulla poliisia tutkimaan Hämeenkatu 24:n talokaupan Lahdessa, koska sen mukaan kaupassa maksettiin ylihintaa.

Kyse on loppuvuonna 2014 tehdystä kaupasta, jossa Nuorisosäätiö maksoi Salpausselän Rakentajille noin kahdeksan miljoonaa euroa tontista ja heikkokuntoisesta 1950-luvun asuinkerrostalosta.

Kesäkuun alkupäivinä Nuorisosäätiö pyysi poliisia tutkimaan omistamansa Aleksi 5:n taloyhtiön tekemää tontinvuokrasopimusta, joka nykyjohdon mukaan on poikkeuksellisen epäedullinen – antaen viitteitä siitä, että ”etua olisi siirtynyt kolmannelle osapuolelle”.

Tämän lisäksi Nuorisosäätiön nykyjohto selvittää, oliko entisellä johdolla toimivaltuuksia tehdä sopimus Hollolan Salpakankaalla seisovan tyhjän tontin vuokrasta. Tontti maksaa 9 300 euroa kuukaudessa, ja vuokrasopimus tehtiin 80 vuodeksi.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi