Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Takuusäätiö: Joskus kannattaa päästää laskut ulosottoon, älä ainakaan maksa velkaa velalla

Maksuhäiriömerkinnät lisääntyneet jopa yli 70-vuotiailla. Eläke ei aina riitäkään, vaikka olisi varautunut.

Maksuhäiriömerkintä on monelle ikäihmiselle nolo asia, mutta joskus onkin järkevää päästää velka ulosottoon asti. Kuva: Anssi Hietamaa

Maksuhäiriöiden ja ulosottojen määrä yli 60-vuotiailla on lisääntynyt, ja jopa yli 70-vuotiaiden maksuhäiriömerkinnät ovat kasvussa. Suomen Asiakastieto oy:n mukaan viime vuonna ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän sai noin 1 400 vähintään 70-vuotiasta. Vuoden 2014 tilastoon verrattuna kasvua on ollut jopa 25 prosenttia. Viime vuonna maksuhäiriöisiä yli 70-vuotiaita oli reilut 11 000.

Tämä on uusi ilmiö. Aikaisemmat sukupolvet pyrkivät olemaan velattomia eläkkeen koittaessa, mutta nykyisin eletään pidempään ja täysi vauhti päällä. Virtaa riittää ja rahaa kuluu.

– Tilastojen mukaan 60–74-vuotiailla on keskimäärin 16 700 euroa velkaa, kertoo viestintäpäällikkö Minna Mattila Takuusäätiöstä.

Elämäntapa voi velkaannuttaa

Maksuhäiriöiden syntyyn on useita syitä. Yleinen syy on, että raha ei enää riitäkään, koska eläkkeet eivät nouse samassa suhteessa kuin elinkustannukset. Esimerkiksi oman terveyden hoitamiseen menee enemmän rahaa kuin työelämässä ja kunnossa ollessa.

Usein ylivelkaantumisen syynä on myös eläkkeeseen nähden liian suuri määrä lainaa. Asuntolainojen lisäksi voi olla kulutusluottoja. Nykyajan eläkkeelle jäävät ihmiset ovat tottuneet kuluttamaan. Kun vakituinen tulo vaihtuu eläkkeeksi, tulotason pudotus tulee yllätyksenä.

Velkatason taustalla on moderni elämäntapa. Kun pari sukupolvea sitten oltiin ja elettiin yhden ja saman ihmisen kanssa, asuntolainat oli yleensä maksettu pois eläkkeen koittaessa. Toisin on nyt: aviopuolisoa saatetaan vaihtaa elämän aikana pariinkin kertaan ja yleensä ero tarkoittaa aloittamista alusta.

Leskeys tai muutto voivat myös velkaannuttaa.

– Asuntolainaa saattaa tulla myös siinä vaiheessa, kun halutaan muuttaa lähemmäs palveluja tai perheen kanssa samalle paikkakunnalle. Nykyisessä asuntokauppatilanteessa omasta isosta asunnosta syrjäseudulla ei ehkä saakaan yhtä paljon kuin uusi asunto maksaa ja silloin erotus rahoitetaan lainalla, Minna Mattila kuvailee.

Maksa ajoissa pois

Takuusäätiö neuvoo miettimään velkataakkaa viimeistään eläkepäivien lähestyessä. Ammattilaisen vinkki on selvä: maksa lainat pois ja säästä hyvissä ajoin vararahasto, jos mahdollista.

Jos maksujen kanssa on vaikeuksia, niistä kannattaa puhua ajoissa.

– Monelle on suuri häpeä, jos joutuu maksuvaikeuksiin. Nykyisin on hirveän helppo saada uutta lainaa velkojen maksuun, mutta lainan kulujen jälkeen ei ehkä jääkään rahaa elämiseen. Kaikki eivät kehtaa tunnustaa tilannetta edes perheenjäsenille.

Jos velkoja kertyy, oma velaton asunto voi olla avain velattomuuteen.

– Silloin käänteinen asuntolaina on mahdollisuus. Pankki lainaa rahaa asuntoa vastaan ja laina maksetaan takaisin esimerkiksi niin, että perinnönjaossa pankki ottaa omansa päältä, Minna Mattila kertoo.

Lapset lompakolla

Yksi rahareikä eläkkeelle ehtineille saattavat olla omat, aikuiset lapset. Jos näillä on ongelmia oman taloutensa kanssa, vanhemmat tuntevat velvollisuudekseen auttaa. Moni antaa lapsille ja lapsenlapsille, koska haluaa auttaa heitä, mutta itsellekin pitäisi jäädä rahaa.

Oma lukunsa ovat vanhukset, joita joku käyttää taloudellisesti hyväkseen. Etenkin yksinäiset ihmiset saattavat joutua huijatuksi.

– Näitä tapauksia on yhä enemmän. Asialla saattaa olla joku puolituttukin.

– Yhä useampi ikäihminen käyttää internetiä ja se on täynnä koukkuja. Ja sitten on paljon näitä nettirakkauksia, joille pitääkin yhtäkkiä antaa paljon rahaa, Minna Mattila sanoo.

Lähipiirin ja sukulaisten pitäisi tunnistaa ajoissa ikäihmisen joutuminen huijarin käsiin ja myös estää se.

Joskus oma kyky hoitaa asioita voi johtaa maksuhäiriömerkinnän saamiseen. Ei ole tavatonta, että kertyviä laskuja piilotellaan tai laskuja ei edes avata, koska niitä ei pysty maksamaan. Joskus kannattaakin kysyä läheiseltä suoraan, miten menee myös taloudellisesti ja tarvittaessa hoitaa asiat hänen puolestaan ja ajoissa.

Myönnä, että tarvitset apua

Jos velkaa ja maksurästejä kertyy, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihin. Apua saa oman kunnan velkaneuvonnasta tai Takuusäätiön puhelin- tai chat-neuvonnasta. Neuvonnat ovat usein ruuhkaisia ja voi tuntua siltä, että apua ei saa tarpeeksi nopeasti. Kannattaa kuitenkin varoa maksamasta velkaa velalla. Monesti on parempi päästää velkoja perintään. Perintätoimistonkin kanssa voi neuvotella maksujärjestelyistä.

– Maksa vuokrat ja vastikkeet, sekä muut tärkeimmät laskut kuten puhelinlasku ja netti. Laskut, joita et kykene maksamaan perintätoimistoon, menevät käräjäoikeuteen ja sieltä ulosottoon. Tästä tulee ennen pitkää maksuhäiriömerkintä, mutta jos kaikki velat ovat ulosotossa eikä rahaa jää peruselämiseen, voi saada toimeentulotukea, Minna Mattila neuvoo.

Henkilö voi hakeutua myös velkajärjestelyjen piiriin. Takuusäätiö myöntää takauksia velkojen järjestelyihin pankkilainalla eli apua on saatavilla. Viimesijassa voi hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä, jos maksukyky ei mitenkään riitä kaikkien velkojen maksuun.

Velat eivät myöskään periydy. Jos velallinen kuolee, kuolinpesän varoista maksetaan ensin velat. Jos rahat eivät riitä kaikkien tai yhdenkään velan maksamiseen, velat jäävät velkojien vahingoksi eli ne kirjataan luottotappioiksi.

Ole selvillä veloistasi

Kun et pysty maksamaan

1. Kokoa tiedot veloistasi listaan. Kokoa siihen pankkilainat, luottokortit, maksamattomat laskut ja maksuhuomautukset.

2. Voit tilata myös luottorekisteriotteen. Suomessa rekisteriä pitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy. Pyydä tiedot molemmista paikoista.

3. Tarkista myös mahdolliset verovelat ja ulosotot.

4. Pyydä apua. Kun tiedät, miten paljon olet velkaa, ota yhteyttä velkaneuvontaa tai Takuusäätiöön. Sieltä saat apua velkatilanteesi hoitamiseen.

Lähde: Takuusäätiö
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi