Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Haluaisin, että kaikki aikuiset uskaltavat välittää ja puuttua"

Jos tästä järjestyksessä ottaisi sata ihmistä, heistä ehkä yksi tietäisi, mitä netin huumekauppa tarkoittaa, huumeita käyttäneen tyttären äiti Anu arvioi.

Hänkään ei tiennyt aiemmin Tor-verkosta, huumeista ja bitcoineilla maksetuista tilauksista, joiden perusteella posti tuo huumeet kotiovelle. Lääkärit alkoivat puhua hänelle pameista ja kukasta ja muista oudoista asioista Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, kun hänen tyttärelleen järjestettiin hoito- ja tukitoimia vakavan huumemyrkytyksen jälkeen.

Pamit tarkoittavat huumeina käytettäviä rauhoittavia lääkkeitä ja kukka on marihuanaa, kannabiksen yksi muoto.

– Tor-verkon kautta löytyy huumausaineiden tori – kuin kirpputori, jossa myydään huumeita ja paljon muutakin. Siellä pimennossa on kaikki karuus, maailman pahuus, sillä nuoria pyydetään lähettämään itsestään esimerkiksi kuvia vastineeksi huumeista.

– En syytä tyttäreni tapauksessa hänen kavereitaan tai koulua, sillä näytti siltä, että hän, pieni lapsi, oli hakenut kaiken tiedon netistä. Sipulikanavalla oli tarkat ohjeet, miten rahaa vaihdetaan bitcoineiksi ja maksetaan ostoksia.

– Huumeet tulivat tilauksesta omaan postilaatikkoon. Niillä on tietyt postituspäivätkin, jotta vastaanottaja osaa odottaa niitä eikä kirje päädy vanhemmille.

– Koululla ei ollut aiemmin huomattu mitään enkä minä arvannut mitään. Lapseni, joka ei ollut käyttänyt alkoholia eikä ehtinyt tupakkaa polttaa, pääsi tilaamaan netistä vaarallisia aineita, joista hän ei itsekään voinut tietää, mitä sieltä tulee. Myöhemmin kuulin, että osa nuorista tilaa isoja eriä huumeita ja jakaa niitä muille. Huumekauppias koululla ei ole kukaan vieras mies, vaan annoksia löytyy kaverin repusta.

Anu sanoo oppineensa paljon ja pelkäävänsä paljon.

– Sen haluaisin, että kaikki aikuiset uskaltaisivat välittää ja puuttua. Itse kerroin poliisille muista lapsista, joiden tiesin olevan samassa tilanteessa kuin tyttäreni. Nuoret odottavat, että heidän asioihinsa puututaan. Nuorimmat netin tilaajista ovat vasta 12-vuotiaita, aivan lapsia.

Anun tytärkin vaikutti lopulta tyytyväiseltä hoitoon pääsystä. Kaiken keskellä hän oli sanonut, ettei olisi tiennyt, missä on puolen vuoden päästä, jos nyt ei joku auta.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi