Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Netistä tilattu pilleri vei lapsen sairaalaan – äiti ei uskonut, miten helposti tytär saa tilattua huumeita

Lapsen kannabiksen ja lääkkeiden käyttö tuli ilmi yllättäen.

Anu ajoi ambulanssin perässä sairaalaan, kun hänen tyttönsä sai vakavia oireita huumeista. Häntä ei päästetty lapsen luo kuin seuraavana päivänä. Kuva: Juha Poutanen

Siilinjärveläinen Anu oli aiemmin tänä vuonna koulun vanhempainillassa, jossa poliisi ja sosiaalityöntekijä kertoivat nuorten huumeiden käytöstä. Puheenvuoron jälkeen poliisit pyysivät vanhempia kysymään tai kertomaan, mitä ajatuksia tilaisuus herätti. Kaikki olivat aivan hiljaa.

Silloin Anu nousi ja kertoi, että heidän perheensä 14-vuotias tyttö, ihana ujo nuori, oli tilannut netin kautta huumeita ja viety lopulta ambulanssilla sairaalaan.

– Tilaisuuden jälkeen moni tuli kiittämään, että hyvä, kun kerroit. Moni sanoi ajatelleensa, ettei huumeiden käyttö voi koskea heidän perhettään. Niin minäkin olin ajatellut. Ajattelin, että huumeet koskevat vain joitakin aivan muita. Meillä oli kaikki hyvin, työ, rahaa, parisuhde ja lapset. Silti nuoren masennus tuli meidänkin perheeseen niin, että kävi näin.

Tyttö oli käynyt pahan mielen vuoksi nuorten Sihti-palvelussa kymmenen kertaa, mutta siellä ei ollut saatu nuorta avautumaan.

Verikoe osoitti, että hänellä oli ollut veressään myös metamfetamiinia.

Viime tammikuussa koulukuraattori tapasi tytön koulupäivänä. Äidin puhelin soi ja koulukuraattori kertoi tytön tunnustaneen käyttäneensä kannabista.

– Olin luullut, että koulussa joku oli kaupitellut hänelle nuuskaa ja tupakkaa. Olin väärässä. Menin tytön huoneeseen, tutkin kaapit ja löysin pussin hasista ja huumaavia lääkkeitä.

Kun äiti ja lapsi yrittivät jutella asiasta illalla, se meni riidaksi. Tyttö kävi pihalla ja oli palattuaan aivan sekava.

– Soitin ambulanssin ja ajattelin, onko hän vähän kännissä. Kun ambulanssi tuli, he totesivat tilanteen olevan kriittinen.

Ensihoitajat joutuivat antamaan lääkemyrkytykseen lääkehiiltä ja aloittamaan hoitotoimet pihalla ambulanssissa ennen kuin lapsi vietiin kiireellisesti hoitoon Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Sairaalassa lapsella todettiin lievä aivovaurio. Siitä alkoivat hoito- ja tukitoimet, jotka jatkuvat edelleen. Tyttö asuu toisella puolella Suomea sukulaisten luona, käy koulussa, mutta on myös yhä avun piirissä.

Sipulikanavalta huumeita

Kun asiaa selvitettiin, ilmeni, että tyttö oli tilannut netistä anonyymissä Tor-verkossa olleelta Sipulikanava-kauppapaikalta huumeita kaksi eri kertaa.

Sairaalaan johtaneena koulupäivänä tyttö oli ottanut puolelta päivin huumelääkepillerin. Illalla hän oli kesken riidan polttanut hasista pihalla. Yhteisvaikutus oli yllättänyt ja iskenyt hänet sekaisin.

– Sairaalassa minulle kerrottiin, että asiasta tehdään lastensuojeluilmoitus ja alkaa rikostutkinta huumausainerikoksesta.

Äiti auttoi poliisia asiassa. Lapsen kännykkään tehtiin laite-etsintä, jolla huumekauppias pyrittiin tunnistamaan. Tyttö myönsi ostaneensa kannabista ja huumelääkkeitä, joita oli myyty bentsodiatsepiineina.

Jokaisessa foliolääkeliuskassa tabletin kohdalla näkyi kuitenkin pieni reikä niin kuin olisi neulalla pistetty. Myös sairaalassa tehty tytön verikoe osoitti, että hänellä oli ollut veressään myös metamfetamiinia. Viranomaiset epäilevät, että tabletteja oli käsitelty toisella aineella.

Paha mieli syynä

Kuulusteluissa tyttö kertoi, että hän oli ajatellut huumeiden helpottavan pahaa mieltä.

– Ehkä tilanne liittyi masennukseen ja nuorten itsetunto-ongelmiin. Toivoisin, että pienestä asti lapsille kerrottaisiin, että kaikki me olemme erehtyväisiä ja asioista voi ja kannattaa puhua. Jos nuoret kantavat aikuistenkin murheita, he voivat lääkitä itseään vaarallisella tavalla, Anu pohtii.

– Itsekin hain keskusteluapua, jotta pääsemme tilanteesta eteenpäin. Yksi pieni tabletti voi muuttaa koko perheen elämän.

– Yksi tabletti voi johtaa sairaalareissuun. Jos olisi käynyt huonommin, seisoisin nyt tyttäreni haudalla. Sekin oli lähellä. Minä tiedän, ettei nuorten huumeidenkäytössä ole mitään hohdokasta ja ihannoitavaa.

Nuoret

Kaikkea kaupan

Sipulikanavalla ja sitä seuranneissa muissa verkkohuumekaupoissa myydään yleisesti huumeita kelle tahansa iästä riippumatta. Huumeet ovat myös usein muuta kuin väitetään. Niistä on voitu ottaa pois tai tilalle lisätä muuta ainetta.

Ongelmaan törmänneet nuorten vanhemmat neuvovat myös säilyttämään kodin lääkkeet huolellisesti. Nuoret käyttävät maksuvälineinä esimerkiksi sukulaisilta otettuja nukahtamis- ja kipulääkkeitä.

Nuorten huumeongelmiin saa apua esimerkiksi Päihdepalvelusäätiön päihdeklinikalta. Neuvoa voi kysyä myös Itä-Suomen poliisin Ankkuri-ryhmältä. Yhteystiedot löytyvät netistä.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi