Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yksikin ääni vaikuttaa seurakuntavaaleissa – 6 syytä, miksi kannattaa äänestää

Luterilainen kirkko: Vaaleilla valitut luottamuselimet päättävät miljoonista euroista ja jopa kirkon opista.

Huhtasuon tuore aluekappalainen Paulus Pikkarainen kannustaa kaiken ikäisiä tulemaan äänestämään sunnuntaina Huhtakodille. Kuva: Marko Kauko

Seurakuntavaaleissa valitaan 400 seurakuntaan yhteensä noin 9 000 uutta luottamushenkilöä, joiden päätösvalta on suuri sekä paikallisesti että koko kirkon tasolla.

Miksi äänestäisin, on kysymys, johon tässä kuusi hyvää syytä.

1. Äänestämällä vaikutat oman seurakuntasi asioihin

Vaaleilla valitut luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarviosta ja rakennushankkeista. He päättävät myös avustuksista, tilojen käytöstä ja monista työntekijävalinnoista sekä toiminnan painotuksista, minkälaisia kerhoja pidetään, keitä autetaan ja millä ehdoilla.

2. Äänestämällä vaikutat myös kirkon ylimpään elimeen

Seurakuntavaaleissa valitut luottamushenkilöt vaikuttavat keskeisesti siihen, ketkä tulevat valituiksi kirkon ylimpään päättävään elimeen Kirkolliskokoukseen. Kirkolliskokous on kirkon "eduskunta" ja se päättää esimerkiksi kirkon oppiin liittyvistä kysymyksistä ja koko kirkon taloudesta. Se muokkaa kirkkolain sisällön ja tekee esitykset eduskunnalle, joka hyväksyy tai hylkää ne.

3. Nuoria tarvitaan seurakunnan päättäjien joukkoon

Seurakuntien päättäjistä suurin osa on varttunutta väkeä. Ehdokkaaksi voi asettua jokainen 18 vuotta täyttänyt seurakunnan konfirmoitu jäsen. Äänestää voivat kaikki seurakunnan 16 vuotta täyttäneet jäsenet, rippikoulua tai konfirmaatiota ei äänestäjältä vaadita.

Todennäköisyys saada seurakunnan luottamuselimiin nuoria vaikuttajia kasvaa, jos nuoret äänestävät aktiivisesti.

4. Kirkko on yhteiskunnallinen toimija

Äänestämällä voit vaikuttaa, mihin seurakunnan ja koko kirkon voimavaroja kohdennetaan yhteiskunnallisessa auttajan roolissa. Kirkko ja seurakunnat ovat ottaneet roolia esimerkiksi turvapaikanhakijoiden inhimillisen kohtelun puolesta. Ajankohtaisiin aiheisiin kuuluu myös eutanasia-keskustelu, sukupuolineutraali avioliittolaki ja kirkon toiminta suhteessa ilmastonmuutokseen.

5. Kirkko on kulttuuriperinnön kantaja

Seurakunnat omistavat huomattavan määrän kiinteistöjä, joista suuri osa on suojeltuja kirkkorakennuksia ja muita historiallisia rakennuksia. Seurakuntien ongelmana on koko maassa korjausvelan kasvaminen, samalla kun verotulot ovat laskeneet kirkon jäsenmäärän pienentymisen myötä. Luottamushenkilöt tekevät päätöksiä ja valintoja siitä, mihin seurakunnan resursseja kohdennetaan kiinteistöjen suhteen.

6. Luottamustehtäviin valitaan oman kylän ihmisiä

Jos ehdokkaat ovat itselle vieraita, seurakuntavaaleista pääsee jyvälle kirkon vaalikoneella. Se auttaa löytämään seurakuntakohtaisesti ehdokkaita, jotka sopivat tai eivät sovi omien näkemysten kanssa yhteen kirkon toiminnasta, suhteesta uskoon sekä ajankohtaisista aiheista.

Vaalikone löytyy osoitteesta www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone

Seurakuntavaalit

Sunnuntaina äänestetään

Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11.2018. Äänestys alkaa kello 11 ja päättyy kello 20. Äänestyspaikkoina ovat alueseurakuntien pääkirkot tai seurakuntakeskukset.

Ennakkoäänestyksessä Jyväskylän seurakunnassa äänestysprosentti oli 9,26 ja ääniä annettiin 7 127.

Seurakuntavaaleissa asetutaan ehdolle valitsijayhdistyksen kautta. Yhdistys kerää listalleen ehdokkaita, joilla on yhteinen näkemys esim. kirkon uudistamisesta, tasa-arvon edistämisestä tai nuorten aseman vahvistamisesta kirkossa.

Listojen taustalla voi olla esimerkiksi valtakunnallisesti toimiva herätysliike tai poliittinen puolue.

Satu Kakkori
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi