Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Villihiisi jäi valtuustossa vaille toiminta-aluetta, vaikka korkein hallinto-oikeus päätti kesällä toisin

Vesiosuuskunnan tilannetta on ratkottu Orimattilassa jo vuosien ajan. Vielä ei ole tiedossa, jatkuuko asia uusilla valituksilla.

Sakari ja Seija Kyöstilä liittyivät osuuskunta Villihiiteen vuonna 2010. Syynä olivat tuleva jätevesiasetus ja oman porakaivon vedestä löytynyt uraani. Kuva: Sami kuusivirta

Vesiosuuskunta Villihiisi jäi tällä viikolla Orimattilassa jo toiseen kertaan ilman hakemaansa veden ja jäteveden toiminta-aluetta. Kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina asiaa kokouksessaan puolentoista tunnin ajan ja äänesti asiasta äänin 21–10. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Paikallisesti kyse on isosta asiasta, josta on väännetty kättä jo vuosien ajan. Toiminta-aluetta on vastustettu voimakkaasti ja se on jakanut mielipiteitä myös asukkaiden keskuudessa. Pelkoa on ollut esimerkiksi pakkoliittymisistä osuuskuntaan kalliiden kustannusten takia. Taustalla on myös paikallista eripuraa ja näkemyseroja.

Vesihiiden toiminta-alue jätettiin ensimmäisen kerran vahvistamatta vuonna 2015. Sitä seurasi valituskierros hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Molemmat oikeusasteet totesivat, ettei hakemusta olisi pitänyt jättää hyväksymättä.

Maanantaisen päätöksen jälkeen kymmenen valtuutettua jätti eriävän mielipiteen. Yksi heistä oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aimo Ryynänen (kok).

– Kantani perustuu siihen, että on olemassa korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jossa on otettu kantaa kaikkiin esillä olleisiin väitteisiin. Se on tuomioistuimen päätös ja sitoo, hän sanoo Etelä-Suomen Sanomille.

Kuva: Jani Keronen

Onko talous tolalla vai ei?

Valtuustokeskustelun keskiössä oli KHO:n lisäksi Villihiiden taloustilanne. Seppo Venesjärvi (ps.) piti kivuttomimpana osuuskunnan konkurssia, kun Tapio Malmiharju (kesk.) muistutti, ettei osuuskunnalla ole yhtään maksamatonta laskua.

– Talousluvut näyttävät siltä, että se on kykenevä toimimaan, sanoi Jukka Mölsä (kesk.).

Toiminta-alueen vahvistamatta jättämisen pani elokuussa kaupunginhallituksessa liikkeelle Tero Nieminen (kesk.), joka piti valtuustossa toiminta-alueen hyväksymistä edesvastuuttomana.

– Toki toivon, että osuuskunta pysyisi pystyssä, mutta en näe sitä. Putkia pitäisi jossakin vaiheessa uudistaa, ja kun lainanlyhennysvapautus loppuu, pitäisi pystyä lyhentämään lainoja, hän sanoo.

Niemisen mielestä KHO:n päätöksessä käytettiin vanhaa tulkintaa osuuskunnan taloustilanteesta. Hän ottaa esiin konsultin lausunnon, jossa Villihiiden taloutta arvioitiin tuloslaskelmataseen perusteella.

– Siinä oli vähän virheellisesti käytetty tasetietoja, mutta se ei muuta tuloja, menoja ja tulevia lainavastuita.

Kyseinen lausunto nostatti kierroksia myös valtuustossa. Hallituksen jäsenet olivat sen nähneet, mutta sen rajoittuneisuuden takia sitä ei esitelty valtuustolle. Paperia penäsivät ainakin Seppo Venesjärvi sekä Sirkkaliisa Papinaho (kesk.), joka kyseli Orimattilan arvoihin listatun avoimuuden perään.

Nykyään 80–90 kiinteistöä mukana

Valtuustossa mainittiin useaan kertaan myös vesilain kahdeksas pykälä. Sen mukaan vesihuoltolaitoksen pitää kyetä huolehtimaan vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti, ja maksujen pitää muodostua kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi.

– Kuntaliiton viimeisin tulkinta tuki mielestäni ajatusta, että KHO:n päätöstä ei pidä lukea suoraan, vaan käskettiin harkitsemaan, onko vesilain 8. pykälä toteutettavissa, kun liittyjiä on huomattavasti vähemmän, Tero Nieminen sanoo.

Ely-keskuksen helmikuisen lausunnon mukaan sen käsitys on, että Villikkalan ja Hiitelän alueilla olisi noin 100 vakituisessa asuinkäytössä olevaa rakennusta ja noin 90 vapaa-ajan asuntoa. Laitoksen verkostoihin on liittynyt 80–90 kiinteistöä.

Osansa vesisopassa on lainsäädännön muuttumisella. Loppuvuodesta 2014 lähtien taajaman ulkopuolella asuvien ei ole aina tarvinnut liittyä vesiosuuskuntaan. Ympäristölainsäädännössä siirtymäaika jätevesien käsittelystä on siirtynyt eteenpäin.

Niemisen mukaan toiminta-alue tarkoittaisi jätevesien osalta 20 kiinteistön liittymistä osuuskuntaan. Toisaalta Aimo Ryynänen mainitsee, että lopullista osuuskuntaan liittyjien määrää ei ole voinut arvioida ely-keskuskaan. Syynä on, että vapautusta hakevien ja saajien määrä ei ole tiedossa.

Lainanlyhennykset huomioitu

Vesiosuuskunta Villihiidessä ei ole vielä päätetty, mitä päätöksen seurauksena tehdään.

– Emme ole saaneet mitään virallista päätöstä vielä, joten nyt keskustellaan alustavasti siitä, mitä lähdetään tekemään, sanoo Villihiiden hallituksen puheenjohtaja Solita Soinoja.

Vaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi uusi valitus hallinto-oikeudelle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle. Asia voitaisiin jättää sikseenkin.

Soinoja kyseenalaistaa epäilyt Villihiiden taloustilanteesta. Vaikka talous on poistojen takia miinuksella, hänen mukaansa lainoja on lyhennetty etuajassa ja talous hoidettu niin kuin kuuluukin. Myös muutaman vuoden päästä uudelleen alkavat lainanlyhennykset on huomioitu.

– Olemme tehneet suunnitelmat kahdeksalle vuodelle, ja meidän laskelmiemme mukaan talouden pitäisi olla kunnossa.

Hänen mukaansa on laskeskeltu, että uusia liittyjiä tulisi kolme vuodessa, jos toiminta-alue hyväksyttäisiin.

Porakaivon uraani vei osuuskuntaan

Villikkalassa asuvat Sakari ja Seija Kyöstilä liittyivät osuuskuntaan 2010. Sitä ennen talossa oli porakaivo, mutta sen vedestä löytyi muutama vuosi aiemmin uraania.

– Lisäksi jätevesiasetus oli tulossa, ja meillä oli vanhanaikaiset sakokaivot. Se olisi pitänyt korjata joka tapauksessa, pariskunta kertoo.

Ehdotus osuuskunnan perustamisesta tuli silloiselta Artjärven kunnalta. Nykyään Seija Kyöstilä toimii myös osuuskunnan hallituksen sihteerinä. Pariskunta itse on ollut tyytyväinen osuuskuntaan.

– Tämä on suurin talkooprojekti ikinä, Sakari Kyöstilä kuvailee.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi