Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ympäristöoikeuden professori Villihiidestä: tärkeää on, ovatko olosuhteet tai lainsäädäntö muuttuneet

Kysyimme professori Antti Belinskij'ltä, miten Villihiiden tapauksen viime käänteisiin tulisi suhtautua.

Kuva: Mirja Hussain

Myös vesioikeuteen perehtynyt ympäristöoikeuden professori Antti Belinskij Itä-Suomen yliopistosta tutustui ESS:n pyynnöstä Orimattilan ja Vesiosuuskunta Villihiiden tapaukseen.

Antti Belinskij, miten tulisi suhtautua siihen, että korkeimman hallinto-oikeuden päätös ohitetaan kaupungin päätöksenteossa?

Aikaisempi päätös on palautettu kaupungille uudelleen päätettäväksi, ja siinä on aika selvät ohjeet asetettu, että toiminta-alue olisi pitänyt hyväksyä. Niinpä harkittavaksi tulee kysymys siitä, ovatko olosuhteet tai lainsäädäntö muuttuneet olennaisesti, tai onko asiassa tullut uutta selvitystä aiemman päätöksen jälkeen.

Tällaisissa asioissa on oltava hyvät perusteet, miksi KHO:n päätöksestä on irtaannuttu.

Onko vesiosuuskunnan taloudella merkitystä KHO:n päätöksen valossa?

Sillä toki voi olla merkitystä, jos taloustilanteesta on uutta tietoa. KHO on päätöksessään tukeutunut pitkälti hallinto-oikeuden päätökseen. Hallinto-oikeus taas on viitannut myös siihen, että taloudelliset toimintaedellytykset ovat olemassa.

Vesihuoltolaitoksen pitää huolehtia vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti ja maksujen olla kohtuullisia ja tasapuolisia. Ennen kuin päätös toiminta-alueesta tehdään, kiinnitetään erityisesti huomiota taloudellisiin toimintaedellytyksiin. Äkkiseltään en osaa sanoa, kuinka suuri olosuhteiden muutos on tapahtunut tässä välissä.

Onko tiedossasi muita vastaavanlaisia tapauksia?

En muista, että ainakaan KHO:n käsittelyyn olisi tullut uudestaan vesihuollon toiminta-alueen vahvistamisen tapauksia, jossa olosuhteiden muuttumisen tai muun syyn takia ei ole seurattu tuomioistuimen päätöstä. Harkintatilanteita siitä, onko toiminta-aluetta syytä vahvistaa, on monessa kunnassa.

Asia on moniulotteinen. Ympäristönsuojelulainsäädännön siirtymäajat kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien kuntoon laittamiseksi ovat muuttuneet sen jälkeen, kun ensimmäinen toiminta-aluepäätös tehtiin. Se on vaikuttanut siihen, miten velvollisuutta liittyä vesihuoltoverkostoon ja sen lievennyksiä sovelletaan taajaman ulkopuolella.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi