Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mukkulan ostarin paloraunioiden raivaus alkoi – "Byrokratia vei oman aikansa"

"Keväällä kuokka maahan ja uutta tilalle", ennakoi kiinteistöyhtiö Keskus-Mukkulan hallituksen puheenjohtaja Jukka Ekman.

Täysin tuhoutuneen liikerakennuksen jäänteet raivataan marraskuun aikana. Kuva: Vili Uuskallio

Lahden Mukkulan ostoskeskuksen palaneen osan purkutyöt on päästy aloittamaan. Ostarin itäinen siipi tuhoutui suurelta osin aamuyöllä 28. syyskuuta sytytetyssä tuhopoltossa.

Pahiten palaneen osan rauniot saadaan raivattua marraskuun aikana, ennakoi kiinteistöyhtiö Keskus-Mukkulan hallituksen puheenjohtaja Jukka Ekman.

– Purkutöiden aloittamisessa byrokratia vei oman aikansa. Muutamat ovat kyselleet, että mikä maksaa. Asia ei ollut meistä kiinni, kun kaupungilta piti anoa lupa ja kilpailuttaa urakka. Kun päätös purun tekijästä oli tehty, koneet olivat nopeasti tontilla, Ekman kertoo.

Kolme vaihtoehtoa

Keskus-Mukkulan naapurissa sijaitsevan kiinteistöyhtiö Merraspuhoksen rakennus vaurioitui palossa. Palaneen osan tilalle tehdään uudisrakennus, mutta vielä on avoinna, millainen siitä tulee. Vaihtoehtoja on Ekmanin mukaan kolme.

Noin 20 työntekijää menetti palon takia työpaikkansa. Hallituksen puheenjohtaja Jukka Ekman

– Joko tehdään samanlaiset rakennukset kuin siinä oli. Toinen vaihtoehto on yhdistää naapurikiinteistöyhtiön kanssa voimat ja tehdä yhteinen kokonaisuus. Kolmas vaihtoehto on rakentaa kivijalkakaupat ja kerrostalo. Nämä kaikki ovat vielä avoinna, eikä mikään ole ylitse muiden.

Merraspuhos ei ole vielä tehnyt päätöstä purkamisen laajuudesta.

– Kun se päätös on tehty, astumme neuvottelupöytään. Vaikuttaa paljon, jos naapurikiinteistöstä vedetään vain osa matalaksi, Ekman pohtii.

"Keväällä kuokka maahan"

Ostoskeskuksen palanut osa korvataan uudisrakennuksella. Kuva: Vili Uuskallio

Millä mielin kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja on, kun palosta on kulunut puolitoista kuukautta?

– Palo on työllistänyt. On surullista, että ihmiset tällaista tekevät. Ei tiedetä edes syytä, että minkä takia. Ei se mieltä ylennä. Noin 20 työntekijää menetti palon takia työpaikkansa.

Vakuutus kattaa purkutyön ja uuden rakentamisen kustannukset.

– Joka tapauksessa palaneen osan tilalle tulee jotain. Ei saa jäädä tuleen makaamaan, vaan heti rupesin touhuamaan uutta tilalle. Suunnittelu alkaa heti, kun päästään yhteisymmärrykseen siitä, mitä tulee. Keväällä kuokka maahan ja uutta tilalle.

Kaksi miestä vangittu

Tuli tuhosi liiketilaa noin 600 neliömetriä. Täysin tuhoutuneessa tai vaurioituneessa osassa toimivat ravintola Boho Kitchen, Kukkakauppa Pinja, ravintola Nisse, ruokakauppa Ibla Market, Kampaamo Mukkula, Kauneus- ja hyvinvointipalvelut Loiste, Verhoomoverstas Adele ja Virkistysyhdistys Mukkulan puuhapirtti. Näistä Pinja on jatkamassa toimintaansa joulukuussa myyntivaunussa ostarin torialueella.

Palon takia on vangittu kaksi miestä. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi lokakuun lopulla kolmekymppisen lahtelaisen miehen tuhotyöstä epäiltynä. Toinen vangittuna oleva mies on alle 30-­vuotias.

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille valvontakameran avulla. Myös tuhon tekotapa kävi ilmi tallenteelta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi