Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ja taas yksi syrjäytyi – lahtelaisopettajan lautapeli näyttää Sipilän ja Grahn-Laasosen päätösten seuraukset

Alun perin Mikko Tähkänen kehitti pelin läksiäislahjaksi kahdelle kollegalleen. Toinen sai potkut, toisen määräaikaisuutta ei jatkettu.

Mikko Tähkänen pelasi kehittämäänsä Koulutusleikkaus-peliä. Kuva: ANTTI SEPPONEN

Mikko Tähkänen ja Pekka Pakkanen ovat joutuneet siirtämään muutaman opiskelijan syrjäytyneisiin, kun opintotukea on leikattu ja lainapainotteisuutta lisätty.

Hieman aiemmin kuntien määrärahojen leikkaamisesta on selvitty vain yhden opiskelijan syrjäytymisellä ja kahden erityisopettajan irtisanomisella.

Sitten poliittisten päätösten pakasta nousee katastrofikortti: koulutuksesta on leikattava – ja paljon. Yksi opettaja saa potkut, ja opetuksen laatua on pakko heikentää.

Tilanteessa on kyse Tähkäsen kehittämästä Koulutusleikkaus-lautapelistä. Hänen mukaansa peli kuitenkin kuvaa sitä todellisuutta, jossa oppilaitoksissa nykyään eletään.

Tähkäsen pelissä pääministeri leikkaa, ja opetusministeri päättää, mihin leikkaukset kohdistetaan. Peli kestää yhden vaalikauden, ja pelaajien tehtävä on taiteilla leikkausten keskellä ja yrittää pitää kiinni opetuksen tasosta ja oppilaiden tulevaisuudesta.

Pian käy ilmi, että tehtävä on pitkän päälle mahdoton.

Koulutusleikkaus-pelistä löytyy muun muassa Sipilä-kortti ja Sanni-kortti. Kuva: ANTTI SEPPONEN

Pelissä koulutusleikkausten myllytys on armotonta. Opettajien määrän alentaminen laskee opetuksen laatua, leikkaukset heittävät niin oppilaita kuin opettajia pois työelämästä ja yhteiskunnasta. Harvojen erityisopettajien avulla voi yrittää estää oppilaiden syrjäytymistä, kunnes heidätkin irtisanotaan.

Lopussa lasketaan selviämispisteet.

– Tässä pelissä ei ole voittajia, ainoastaan suurempia tai pienempiä häviäjiä, Tähkänen sanoo.

Hän puhuu pelistä mutta taitaa tarkoittaa myös todellisuutta.

Matemaattisia aineita koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa opettava Tähkänen laati pelinsä ensimmäisen version läksiäislahjaksi työkavereilleen. Heistä toinen sai säästöjen vuoksi potkut syksyllä 2017, toisen määräaikaisuutta ei jatkettu.

Tähkänen pohti, että pelistä voisi olla ajatusten herättäjäksi laajemmallekin yleisölle.

– Peli kannustaa ajattelemaan sitä, mitkä ovat leikkausten todelliset vaikutukset. Jos opintotukea leikataan, onko kaikilla varaa silloin opiskella vai pitääkö mennä töihin ja jättää opinnot väliin? Tai sitä, haluavatko opiskelijat kulloisessakin työmarkkinatilanteessa ottaa lainaa, vaikka se hyvinä aikoina voisikin olla suosittua.

Hän laati pelistä uudemman version, otti siitä omalla kustannuksellaan viidensadan kappaleen painoksen ja pani pelin myyntiin.

– Tämä on ihan kunnollinen lautapeli. Harrastajalla on sellaisen rakentamisessa tekemistä, Tähkänen sanoo.

Kauppa on käynyt: ensipainoksesta on myyty noin 90 prosenttia, arvioi Koulutusleikkausta myyvä Puolenkuun pelit.

Syrjäytyneet oppilaat siirretään odottamaan korttien päälle. Kuva: ANTTI SEPPONEN

Kun säästöt vähentävät opettajia ja erityisopettajia, heidät siirretään oppilaitoksista ”työkkärikortille” odottelemaan aktivointia ja työllistämistoimia.

Koululaiset ja opiskelijat puolestaan syrjäytyvät leikkausten ja säästöjen seurauksena. ”Sijoita syrjäytyneet nuoret tänne odottelemaan epätietoisina ja turhautuneina suuntaa elämälleen”, heidän paikkaansa osoittavassa kortissa lukee.

Pelin kuluessa syrjäytymiskortin tekstistä on tosin yhä vaikeampi saada selvää: oppilaita merkitseviä vihreitä pelinappuloita kasaantuu keoksi kortin päälle.

Pelin tarkoitus ei ole irvailla poliitikkojen typeryydelle tai puolustaa koulutusta kaikkea säästämistä vastaan, Tähkänen sanoo.

– Eivät päättäjät ole idiootteja. Nykyisissä koulutusleikkauksissa ei vain ole ehkä mietitty kaikkia vaikutuksia, joita niillä on täällä kentällä.

Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen uudistamisessa hyvätkin tarkoitusperät ovat kadonneet, kun suunnittelu on ollut epärealistista ja toteuttamisaikataulua on kiirehditty.

Kritiikin pitää olla perusteltua ja asiallista mutta tarvittaessa tylyä, Tähkänen sanoo.

Siitä, onko viesti mennyt perille, ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa. Peli on lähetetty sekä pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) että opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).

Kummastakaan ei ole kuulunut mitään.

Lue myös: Perinnöksi työttömyys, köyhyys ja tuilla eläminen – perheet halutaan avun piiriin jo ennen lapsen syntymää
 
Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi