Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Viikonlopun vieras

Lahden Vapaudenkadulla putiikkia pitävä Marja Urpanen on vaatettanut Linnan itsenäisyyspäivän vieraita parinkymmentä vuotta

Enimmillään by Marja -liikkeitä on ollut yhtä aikaa viidessä kaupungissa. Jäljellä on enää Lahden-liike. "Työmäärä tuntuu nyt sopivalta. Mukavaa, että aikaa jää muuhunkin", Urpanen sanoo.

Marja Urpasen by Marja tekee vuosittain muun muassa parikymmentä pukua Linnan juhliin. Yrityksen vaatteet ommellaan alihankintana Lahdessa. Kuva: Sami Lettojärvi

Taas on se aika vuodesta, kun silmäätekevät jännittävät, tuleeko kutsu Linnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Jos tulee, alkaa mietintä, mitä Linnaan päälle. Silloin alkaa Marja Urpasen puhelin soida.

– Vielä ei ole kiire. Ne, jotka tietävät saavansa kutsun Linnaan ammattinsa tai asemansa perusteella, teettävät vaatteensa ajoissa. Toivotaan, että ne, jotka saavat yllätyksekseen kutsun, pitävät meidät lähiviikot kiireisinä, Urpanen sanoo.

Vaatesuunnittelija pitää Lahden Vapaudenkatu 8:ssa pientä by Marja -juhlavaatepuotia. Yritys tekee mittatilaustyönä klassisia juhlavaatteita naisille.

– Puemme aikuisia naisia. Hip hop -asujen tekeminen ei ole meidän alaa.

Linnan vieraita Urpanen on vaatettanut parinkymmenen vuoden ajan. Kanta-asiakkaita ovat esimerkiksi Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila sekä Päivikki Jordan, pitkään Metsä Groupia johtaneen Kari Jordanin puoliso. Joku vuosi sitten by Marjaan pukeutui pääministeri Juha Sipilän puoliso Minna-Maaria Sipilä.

– Teemme Linnaan vuosittain ehkä 20 asua, mutta aina ei tehdä alusta loppuun. Paljon täydennetään vanhaa. Tehdään vaikka olemassa olevaan hameeseen yläosa.

Puku, jolla kelpaa mennä Linnaan, maksaa by Marjassa 900–2 000 euroa.

– Meidän Linnan puvuissa käytetään paljon silkkiä. Silkki on kallis raaka-aine ja kallistuu joka vuosi. Eikä suomalainen työkään halpaa ole, suunnittelija perustelee.

Liikkeen vaatteet ommellaan alihankintana Lahdessa.

Itsenäisyyspäivä työllistää yrittäjää mukavasti muuten hiljaisena sesonkina.

– Ei Linnan juhlilla vuoden myyntiä pelasteta, mutta on se lisännyt kivasti liikkeen tunnettuutta. Vaatteiden lisäksi meiltä menee Linnaan koruja. Vaatteita tehdään tietysti myös muihin itsenäisyyspäivän juhliin.

Vaatteiden lisäksi by Marjasta menee Linnan juhliin koruja. Kuva: Sami Lettojärvi

Presidentin puoliso Jenni Haukio pukeutuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Aalto-yliopistossa suunniteltuun ja tehtyyn iltapukuun. Puku on valmistettu Ioncell-kuidusta, jonka raaka-aine on kotimainen koivu.

Suomessa kehitetyllä menetelmällä laadukasta tekstiilikuitua voidaan valmistaa kierrätysmateriaaleista, kuten paperista, pahvista tai tekstiilijätteestä.

– Puku sopii Linnan juhlien teeman, joka on tänä vuonna ympäristö. Kierrätysmateriaaleista on mahdollista tehdä näyttäviä juhlapukuja ja niiden käyttö varmasti lisääntyy, Urpanen sanoo.

Urpasen by Marja ei ole tehnyt vaatteita kierrätysmateriaaleista, mutta vaatesuunnittelija sanoo seuraavansa kehitystä suurella mielenkiinnolla.

Ensimmäinen by Marja -puoti avattiin Tukholmassa 1983.

– Halusin nähdä maailmaa ja sille tielle jäin. Olin tehnyt vaatteita tuttaville. Kysyntä kasvoi vuosi vuodelta ja lopulta perustin liikkeen. Tein vaatteita samalla systeemillä, kun teemme nykyäänkin: klassisia malleja laadukkaista kankaista asiakkaiden toiveiden ja mittojen mukaan.

Liike toimi Södermalmilla Götgatanilla.

– Sijainti oli todella hyvä. Tieto liikkeestä levisi suusta suuhun. Eräs tuttuni oli tv:ssä töissä. Hän toi minulle suhteillaan asiakkaita, ja pian liikkeessä kävi paljon televisioväkeä ja poliitikkoja. Sitä kautta saimme julkisuutta.

Ehkä yllättävää, mutta Tukholmassa ei Urpasen mukaan tuohon aikaan ollut monta vaateputiikkia.

– Hennes & Mauritz perustettiin jo 1940-luvulla. Ihmiset ostivat vaatteensa pääosin valmisvaateketjuista. Ruotsissa ei tänäkään päivänä ymmärretä, mikä vaatteessa maksaa.

Mutta by Marjassa kauppa kävi.

– Ehkä meidän mallisto oli sopivan erilainen kuin muilla mittatilauspuodeilla.

Enimmillään by Marja -liikkeitä on ollut yhtä aikaa viidessä paikassa: Helsingissä, Lahdessa, Tallinnassa, Tukholmassa ja Savonlinnassa.

– Tallinnan liikettä hoitivat muut ja Savonlinnan kesässä kokeiltiin. Viisi vuotta sitten liikkeitä oli vielä kolme. Kun jäljellä oli vain Lahden-liike, tuntui aluksi oudolta. Tuntui kuin työstä olisi tullut harrastus. Olin niin tottunut menemään. Nyt työmäärä tuntuu sopivalta. Mukavaa, että aikaa jää muuhunkin, Urpanen kertoo.

Tukholman liikkeen toiminta loppui 2013.

– Siskoni pyöritti puotia, mutta minun täytyi käydä siellä muutaman kerran kuukaudessa. Se alkoi tuntua raskaalta. Kun sisko oli valmis tekemään muuta, liike päätettiin lopettaa. Kannattavuuskaan ei ollut enää parhaiden aikojen tasolla.

Helsingin Korkeavuorenkadulla 15 vuotta toiminut toiminut liike lopetettiin tänä syksynä.

– Kivijalkakaupan pyörittäminen ei ole niin ruusuista Helsingissäkään. Toivoin, että Helsingin-liikkeen kanta-asiakkaat löytävät tänne Lahden-liikkeeseen, ja näyttää, että ovat löytäneet.

Marja Urpasen mielestä keskustan elävöittämiseksi olisi tärkeää saada jokaiseen tyhjään liikehuoneistoon yrittäjä, joka uskoo omaan liikeideaansa. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahteen Marja Urpanen ja by Marja tulivat vuosituhannen lopulla.

– Rakkaus toi tänne ja täällä on pitänyt. Pelotti ihan hirveästi avata liike Lahteen. Jännitin, kuinka suhteellisen kalliit juhlavaatteet tekevät kauppansa. Ensimmäinen vuosi meni selvittäessä, mitä täällä kannattaa tarjota ja mitä tarvitaan. Sen jälkeen on mennyt hyvin ja välillä paremmin.

Lue myös: Lahtelainen kenkäkauppias: "Asiakkaat haluavat nyt jotain todella näyttävää"
 

Yrittäjän mukaan Lahden keskustassa liikkuu vähemmän väkeä kuin vielä jokin aika sitten.

– Kun linja-autoasema lopetti, ainakin tämä kohta Vapaudenkadusta muuttui hiljaisemmaksi. Moni kivijalkaliike on lähtenyt keskustasta. Se on harmi, sillä naapurit ovat kivijalkaliikkeiden tuki ja turva.

Urpanen ei kuulu keskustayrityksiä edustavaan Lahti City -yhdistykseen.

– Liityin vuonna 2013, mutta erosin. Turhauduin, kun paljon puhuttiin, mutta vähemmän tapahtui. Minusta yhdistys ei ole onnistunut tehtävässään, mutta ymmärrän, että vaikutusmahdollisuudetkin ovat rajalliset.

Millä keinoin muitakin kaupunkeja nähnyt yrittäjä elävöittäisi keskustaa?

– Vaikea kysymys. Tärkeintä olisi saada jokaiseen tyhjään liikehuoneistoon yrittäjä, joka uskoo omaan liikeideaansa. Ei keskustan elinvoima ole parkkipaikoista kiinni. Elävöittämisen voisi aloittaa torin hirvittävän rumista hissipömpeleistä. Oli puhetta, että taidemuseo voisi käyttää pömpeleitä näyttelyidensä mainosalustoina. Se on minusta ihan varteenotettava idea. Jotain väriä niihin pitäisi saada.

Kuinka Lahti eroaa vaatetusyrittäjän silmin Helsingistä ja Tukholmasta?

– Ei siinä suurempaa eroa ole. Tärkeintä joka paikassa on löytää asiakkaat, joita meidän vaatteet kiinnostavat. Eniten meiltä kysytään, ja eniten teemme juhlavaatteita, joita kaupungissa on vähemmän tarjolla. Alkuun tarjosimme Lahdessa myös parempaa arkivaatetta, Marja Urpanen sanoo.

Vaatesuunnittelija

Marja Urpanen

Syntynyt Kuljussa Tampereen lähellä 1950-luvulla.

Asuu Lahdessa Vapaudenkadulla.

Avoliitossa Vesa Keskiahon kanssa. Tytär Laura asuu Ruotsissa.

Opiskellut Tillskärarakademissa Tukholmassa.

Perusti ensimmäisen yrityksensä vuonna 1974.

Vuonna 2014 by Marjalle myönnettiin Suomalaisen Työn liiton Design from Finland -tunnusmerkki. ”Muita virallisia tunnustuksia en ole saanut, mutta onneksi asiakkailta saan kiitosta päivittäin.”

Täydennä virkkeet

Yrittäjä jatkaa kuutta ajatusta

Olen tyytyväinen itseeni, koska olen saanut tehdä rakastamaani työtä näin pitkään.

Yrittäjänä olen oppinut kärsivällisyyttä, pitkäjännitteisyyttä ja uskomaan omiin ideoihini.

Hyvä juhlavaate istuu niin hyvin, että kun kotona viimeisen kerran vilkaisee peiliin, vaatetta ei tarvitse enää nykiä. Kun vaate tehdään mittojen mukaan ja sovitetaan, siitä tulee sopiva ja miellyttävä.

Vaatesuunnittelu on minulle kutsumusammatti. Lapsena leikin paperinukeilla ja piirsin niille vaatteita. Siitä lähtien vaatteiden suunnittelu on ollut osa minua.

Tukholmasta kaipaan koko ihanaa, kaunista kaupunkia, ihmisiä, kieltä, saaristoa.

Vapaa-aikaani vietän lukien. Viimeksi luin Camilla Läckbergin dekkarin Häxan. Netflixistä katson sarjoja ja elokuvia. Kesällä viihdyn maalla ja talvella laskettelen.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi