Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Soini: Suomi yrittää saada Venäjän jäämään Euroopan neuvostoon – Pääsihteeri Jaglandin mukaan Eurooppaan uhkaa syntyä uusi jakolinja brexitin lisäksi

Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland ja ulkoministeri Timo Soini (sin.) Helsingissä 8. marraskuuta 2018. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Suomi aikoo tehdä kaikkensa, jotta Venäjä alkaa taas maksaa jäsenmaksunsa Euroopan neuvostolle eikä eroa yhteistyöjärjestöstä. Suomi aloittaa puolivuotisen puheenjohtajakautensa neuvostossa myöhemmin tässä kuussa, ja Venäjä-kysymys pitäisi ratkaista ensi kesään mennessä.

– Kun on järjestön jäsen, täytyy myös maksaa jäsenmaksut. Se koskee kaikkia. Jos ei maksa, ei voi saada jäsenyyden hyötyjä, Soini linjasi.

Hänen mukaansa Venäjän menettäminen olisi huono asia niin Euroopalle kuin Venäjälle itselleen.

Helsingissä vierailevan neuvoston pääsihteerin Thorbjörn Jaglandin mukaan Venäjän uhkaama lähtö estäisi tavallisia venäläisiä hakemasta oikeutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta ja loisi Eurooppaan jälleen uuden jakolinjan.

– On todellinen vaara, että Euroopalla ei ole edessään vain brexit vaan myös ruxit, Jagland muotoili.

Hänen mukaansa pitää muistaa, että Euroopan ihmisoikeussopimuksessa määritellään yleisen järjestyksen pelisäännöt koko Euroopan mantereelle.

Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen vastalauseena sille, että Venäjän valtuuskunnan äänestysoikeus Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa jäädytettiin Krimin miehityksen jälkeen. Venäjä on ollut EN:n suurimpia rahoittajia.

Euroopan neuvosto (EN) ei ole osa Euroopan unionia eikä sama asia kuin EU:n ja sen jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto. Vuonna 1949 perustetussa järjestössä on nykyisin mukana jo 47 valtiota eli käytännössä koko Eurooppa. Suomi liittyi täysjäseneksi 1989, Venäjä 1996.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi