Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Eduskuntavaalien ehdokasasettelussa loppukiri – Hämeessä suurin osa ehdokkaista jo valittu

Vasemmistoliiton lista on jo valmis, muissa puolueissa vielä vaihtelevasti paikkoja täyttämättä.

Valtaosa hämäläisehdokkaista ajattelee, ettei kansanedustajan ensisijainen tehtävä ole ajaa oman maakuntansa asiaa. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eduskuntavaaleihin on alle puoli vuotta. Ehdokasasettelu Hämeessä alkaa kääntyä suurimmassa osassa nykyisistä eduskuntapuolueista loppusuoralle. Etelä-Suomen Sanomat selvitti, missä vaiheessa kunkin puolueen ehdokasasettelu on ja millaisia tuloksia puolueet vaaleista odottavat.

Puolueet voivat nimetä Hämeessä 14 ehdokasta. Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 14. huhtikuuta.

SDP

Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Marju Markkanen (sd.) on ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntaan. Kuva: Katja Luoma

SDP:ltä uupuu Hämeessä enää yksi eduskuntavaaliehdokas. Ehdokkaaksi asetetaan todennäköisesti Padasjoen kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Mira Vilkman. Viimeisen ehdokaspaikan listalla täyttää piirihallitus ensi lauantaina. Vilkman sanoo olevansa valmis ehdokkuuteen, jos kutsu käy.

Jäsenäänestyksessä ehdolle valittu iittiläinen Eemeli Lehtinen on ehdolla Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, koska Iitin maakuntavaihdos ei toteudu ennen eduskuntavaaleja.

Ennen edellisiä eduskuntavaaleja Hämeen SDP koki pahan takaiskun, kun ehdolle jo lupautunut Johannes Koskinen päätti viime hetkillä jättää vaalit väliin ja suunnata Lontooseen Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtokunnan jäseneksi. Koskisen vetäytymisen katsottiin olleen päätekijä sille, että puolue menetti vaaleissa yhden paikan.

Nyt Koskinen on jälleen ehdolla. SDP tavoittelee vaaleissa Hämeestä viittä paikkaa. Tällä hetkellä puolueella on kolme kansanedustajaa: Tarja Filatov, Mika Kari ja Ville Skinnari.

Kokoomus

Hämeen lukiolaisten puheenjohtaja Ada Seppälä Heinolasta on kokoomuksen tuore ehdokas. Kuva: ESS-arkisto

Kokoomus on nimennyt Hämeessä 12 ehdokasta kevään eduskuntavaaleihin. Puolueen piirihallitus täydensi ehdokasjoukkoa viimeksi torstaina, kun listalle lisättiin Hämeen lukiolaisten puheenjohtaja Ada Seppälä Heinolasta ja Vanajanlinna Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Walkamo Hämeenlinnasta.

Toiminnanjohtaja Mika Airisen mukaan kokoomuksen ehdokaslista valmistuu marraskuun loppuun mennessä.

– Kolmastoista paikka saadaan kiinni varmaan lähipäivinä ja viimeinenkin paikka varmaan lähiviikkojen aikana.

Kokoomus tavoittelee Hämeestä neljää kansanedustajanpaikkaa.

– Demareiden kanssa varmaan ollaan tiukasti hippasilla suurimman puolueen asemasta. Pari paikkaa tulee liikkumaan. Jos kannatustrendit heijastuvat keväälle, keskustalta ja perussuomalaisilta todennäköisesti vapautuu kummaltakin yksi paikka muille tavoiteltaviksi. Paikoille on useampi mahdollinen ottaja, Airinen pohtii.

Keskusta

Mika Mäentalo Heinolasta on keskustan ehdokas. Kuva: Sami Lettojärvi

Keskusta ei ole vielä virallisesti asettanut Hämeessä eduskuntavaaliehdokkaita. Päijät-Hämeen keskusta nimeää todennäköisesti viisi ehdokasta 10. marraskuuta pidettävässä piirikokouksessa.

– Mukana ovat istuvat kansanedustajat Juha Rehula ja Martti Talja sekä Hilkka Kemppi Asikkalasta, Jukka Mölsä Orimattilasta ja Mika Mäentalo Heinolasta, toiminnanjohtaja Jukka Sällinen kertoo.

Hämeen vaalipiirin ehdokaspaikat jakautuvat puoliksi Päijät-Hämeen ja Etelä-Hämeen piirien kesken. Sällinen ennakoi, että loput kaksi Päijät-Hämeen paikkaa täydennetään tämän vuoden puolella.

Forssalainen konkarikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila harkitsee vielä ehdokkuuttaan.

– Osastot hakevat ehdokkaita 8. marraskuuta saakka. Tiedotettavaa on sen jälkeen, Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Markku Leppälahti kertoo.

Gallupeissa keskusta on jäljessä viime eduskuntavaalien tuloksesta. Sällinen luottaa siihen, että puolue onnistuu säilyttämään asemansa.

– Uskon, että kun ruvetaan miettimään, mitä hallitus ja keskusta ovat tehneet, se kantaa hedelmää. Suomea on laitettu kuntoon, kuten luvattiin.

Perussuomalaiset

Heinolalainen Marko Heino on perussuomalaisten ehdokas. Kuva: Armi Salonen

Perussuomalaisilla on Hämeessä koossa kymmenen nimen lista kevään vaaleihin.

– Paikat yritetään täyttää ennen vuodenvaihdetta. Halukkaita ehdokkaita on vielä aikamoinen liuta. Heidän kesken tehdään vielä kuulemiskierros, piirin puheenjohtaja Mira Nieminen toteaa.

Perussuomalaiset sai edellisissä eduskuntavaaleissa Hämeessä kolme kansanedustajaa, jotka ovat kaikki päijäthämäläisiä. Kolmikosta Rami Lehto ja Jari Ronkainen ovat jälleen ehdolla. Anne Louhelainen siirtyi Sinisten riveihin.

Vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaiset keräsi lähes viidenneksen Hämeen äänistä. Nyt puolueen valtakunnallinen kannatus on gallupien mukaan kymmenen prosentin tietämillä.

– Meillä on realistiset mahdollisuudet päästä 3–4 paikkaan. Omat tuntemukset kertovat vähän toista kuin valtakunnalliset gallupit, jotka heilahtelevat puoleen ja toiseen. Eduskuntaryhmän jakautuminen oli harmillinen juttu, mutta Hämeessä kävi hyvin, että saimme pidettyä kaksi istuvaa kansanedustajaa, Nieminen sanoo.

Vasemmistoliitto

Lahden kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja, vasemmistoliiton Antti Holopainen (kuvassa oikealla) lähtee sittenkin ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Kuva: Mirja Hussain

Vasemmistoliiton ehdokaslista ensi kevään eduskuntavaaleja varten on valmis. 14 ehdokkaasta seitsemän on Päijät-Hämeestä ja seitsemän Kanta-Hämeestä. Puolueella on tällä hetkellä eduskunnassa yksi hämäläiskansanedustaja, riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen. Vasemmistoliiton tavoitteena on tuplata kannatus ja paikkamäärä Hämeessä, sanoo Hämeen vasemmistoliiton puheenjohtaja Elisa Lientola. Hänen mukaansa kannatuskyselyissä näkyvä nousutrendi luo uskoa toisen paikan saavuttamiseen.

– Hämeen vasemmistoliitto lähtee yhtenäisesti tekemään vaalikampanjaa ja hakemaan vaalivoittoa.

Kristillisdemokraatit

Lahtelainen Pekka Airamo (oik.) on kristillisdemokraattien ehdokas. Kuva: Marjaana Kontu

Kristillisdemokraatit on nimennyt Hämeessä tähän mennessä seitsemän ehdokasta, joista vain kaksi on Päijät-Hämeestä.

– Loppuvuoden aikana on tarkoitus ainakin kerran nimetä ehdokkaita. Pari paikkaa jätetään auki alkuvuoteen. Lopullisessa listassa puolet on ehdokkaista on päijäthämäläisiä, Hämeen piirin puheenjohtaja Sonja Falk kertoo.

Riihimäkeläinen ex-ministeri Päivi Räsänen on Hämeessä vahva ehdokas. Kuinka vaikeaa KD:lle on saada toinen kansanedustaja Hämeestä?

– Kaksi paikkaa ei ole mahdottomuus, mutta toki se vaatii valtakunnallisen kannatuksen nousun. Arvokonservatiivisuus on nosteessa länsimaissa laajastikin. KD:hen on palannut väkeä, joka on aikoinaan lähtenyt jytkyn imuun mukaan. Kannattajakuntamme on suhteellisen koulutettua. Tässäkin joukossa äänestäjäkunta elää, Falk pohtii.

Vihreät

Riina Puusaari (vihr.) istuu ensimmäistä kauttaan Lahden valtuustossa. Kuva: Mirja Hussain

Hämeen Vihreiden piirihallitus valitsi lauantaina seitsemän eduskuntavaaliehdokasta, joista kaksi on Päijät-Hämeestä. Piirihallitus listaa myöhemmin lisää nimiä.

Tällä hetkellä omaa edustajaa ei ole, mutta tavoitteena on kaksi paikkaa.

– Se vaatii kovaa työtä, tunnustaa Hämeen Vihreiden puheenjohtaja Kati Liikonen.

Eduskuntavaalit

Ehdokasasettelun tilanne Hämeessä

SDP: Tarja Filatov (Hämeenlinna), Sirkku Hildén (Lahti), Mika Kari (Lahti), Johannes Koskinen (Hämeenlinna), Kirsi-Maarit Lehtimäki (Heinola), Kaisa Lepola (Forssa), Aarre Lindeman (Hattula), Emmi Lintonen (Forssa), Marju Markkanen (Lahti), Miia Nahkuri (Riihimäki), Ranjith Kumar Prabhakaran (Hämeenlinna), Ville Skinnari (Lahti), Timo Viitanen (Hämeenlinna).

Kokoomus: Marko Ahtiainen (Janakkala), Milla Bruneau (Lahti), Sanni Grahn-Laasonen (Forssa), Timo Heinonen (Loppi), Kristiina Hämäläinen (Hollola), Kalle Jokinen (Orimattila), Helena Lehkonen (Hämeenlinna), Francis McCarron (Lahti), Aino Närkki (Riihimäki), Hannu Rahkonen (Lahti), Ada Seppälä (Heinola), Marko Walkamo (Hämeenlinna).

Keskusta: Juha Rehula (Hollola), Martti Talja (Lahti), Hilkka Kemppi (Asikkala), Jukka Mölsä (Orimattila), Mika Mäentalo (Heinola).

Perussuomalaiset: Saija Granlund (Lahti), Jari Heikkinen (Riihimäki), Marko Heino (Heinola), Sami Huhtala (Hattula), Pia Kuparinen (Forssa), Rami Lehto (Lahti), Mira Nieminen (Asikkala), Lulu Ranne (Hämeenlinna), Jari Ronkainen (Hollola), Antti Salminen (Loppi).

Vasemmistoliitto: Tiina Aalto-Toivola (Heinola), Antti Holopainen (Lahti), Hanna Jokinen (Hattula), Jenni Karjalainen (Lahti), Tarja Kirkkola-Helenius (Jokioinen), Elisa Lientola (Lahti), Arja Mäkelä (Forssa), Janne Nieminen (Forssa), Aino-Kaisa Pekonen (Riihimäki), Hanna Ronkainen (Hämeenlinna), Irma Taavela (Hämeenlinna), Mari Tommiska (Kärkölä), Juha Ulmanen (Lahti), Väinö Weckström (Orimattila).

Kristillisdemokraatit: Pekka Airamo (Lahti), Nina Aitola (Hattula), Sonja Falk (Lahti), Jasu Markkanen (Hämeenlinna), Ismo Portin (Riihimäki), Päivi Räsänen (Riihimäki), Vuokko Syvänen (Hämeenlinna)

Vihreät: Mirka Soinikoski (Hämeenlinna), Juha Tapiola (Asikkala), Riina Puusaari (Lahti), Kirsi Ojansuu-Kaunisto (Hämeenlinna), Andrei Sergejeff (Hämeenlinna), Sari Jokinen (Riihimäki), Maija Kranni (Forssa)

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi