Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaisvaltuutettu ei päässyt vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaaksi – harkitsee oikeustoimia

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen sanoo, että Hämeen vasemmistoliiton piiri nimesi ehdokkaat lain ja puolueen sääntöjen mukaan.

Lahtelaisvaltuutettu Seppo Korhonen on tulistunut siitä, ettei vasemmistoliitto huolinut häntä eduskuntavaaliehdokkaaksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Vasemmistoliiton ehdokaslista ensi kevään eduskuntavaaleja varten on valmis. 14 ehdokkaasta seitsemän on Päijät-Hämeestä ja seitsemän Kanta-Hämeestä. Puolueella on tällä hetkellä eduskunnassa yksi hämäläiskansanedustaja, riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen. Vasemmistoliiton tavoitteena on tuplata kannatus ja paikkamäärä Hämeessä, sanoo Hämeen vasemmistoliiton puheenjohtaja Elisa Lientola.

Lahtelaisten ehdokasasettelu ei sujunut kivuitta. Kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen olisi halunnut ehdolle, muttei päässyt.

Syksyllä vasemmistoliiton Lahden kunnallisjärjestön kokouksessa äänestettiin siitä, keitä järjestö esittää ehdokkaiksi. Piirihallitukselle esitettiin Elisa Lientolaa, Juha Ulmasta, Seppo Korhosta ja Nina Päivärintaa.

Lopulliselle listalle pääsi lopulta vain Lientola ja Ulmanen. Lientolan mukaan Lahden kunnallisjärjestön esitys ei ollut piirihallitusta sitova. Lientola sanoo piirikokouksen valtuuttaneen viime keväänä piirihallituksen nimeämään ehdokkaat.

Ehdokasasettelusta tulistunut Korhonen epäilee, että hänet on syrjäytetty listalta vaalilain vastaisesti. Hänen mukaansa piirihallitus ”käveli jäsenistön tahdon yli” puoluehallituksen ja puoluesihteeri Joonas Leppäsen avustuksella.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri: "Ehdokasasettelu on tehty lain ja puolueen sääntöjen mukaisesti"

Puoluesihteeri Leppäsen mukaan Korhosen väite mahdollisesta vaalilain rikkomuksesta on virheellinen.

– Ehdokasasettelu on tehty lain ja puolueen sääntöjen mukaisesti. Piirihallituksella on täysi oikeus nimetä ehdokkaat siinä tapauksessa, että piirikokous on sille mandaatin tähän antanut, ja näin Hämeessä on toimittu.

Piirihallitus nimesi Lahdesta ehdokkaiksi Lientolan ja Ulmasen lisäksi varakansanedustaja Antti Holopaisen. Lisäksi Hämeen vasemmistonuoret nimesi yhden ehdokkaan, lahtelaisen Jenni Karjalaisen.

Piirihallituksen väistyvä puheenjohtaja Lientola sanoo, että ehdokasasettelua tehtäessä on punnittava muun muassa alue-, sukupuoli- ja ikäjakaumaa.

– Piirihallitus kantaa vastuun ehdokasasettelusta ja vaalityöstä, joten sen täytyy tehdä myös päätökset menemättä paikallisyhdistysten selän taakse.

Lientola sanoo olevansa tyytyväinen 14 ehdokkaan listaan.

– Hämeen vasemmistoliitto lähtee yhtenäisesti tekemään vaalikampanjaa ja hakemaan vaalivoittoa. Enemmän Korhosen jääminen ehdokaslistan ulkopuolelle on aiheuttanut kuohuntaa niissä, jotka eivät edes kuulu vasemmistoliittoon.

Korhonen harkitsee oikeustoimia ja omaa valitsijayhdistystä

Korhonen ei välttämättä tyydy tehtyihin ratkaisuihin.

– Tutkin huolella perusteet mahdollisen kanteen jättämiselle ja teen siitä päätöksiä vasta vuodenvaihteen jälkeen, jolloin piirikokouksen valitsema uusi piirihallitus astuu johtoon.

Lientolan mukaan on ymmärrettävää, että ehdokaslistan ulkopuolelle jääminen harmittaa. Korhosen toimintatapoja hän ei kuitenkaan ymmärrä.

– On todella harmillista, että pettymystä käsitellään tällä tavoin.

Korhonen sanoo parhaillaan pohtivansa lähtemistä ehdolle valitsijayhdistyksen kautta. Hän korostaa, että päätös on kuitenkin vielä tekemättä. Vasemmistoliiton valtuustoryhmästä Korhonen ei aio lähteä.

– En aio olla asiassa aktiivinen. Jos minut erotetaan, en tietenkään voi sille mitään.

Valtuustoryhmän puheenjohtajanakin toimivan Lientolan mukaan Korhosen mahdollisesta erottamisesta ei ole käyty keskusteluja.

Vasemmistoliitto

Hämeen eduskuntavaaliehdokkaat

Tiina Aalto-Toivola (Heinola)

Antti Holopainen (Lahti)

Hanna Jokinen (Hattula)

Jenni Karjalainen (Lahti)

Tarja Kirkkola-Helenius (Jokioinen)

Elisa Lientola (Lahti)

Arja Mäkelä (Forssa)

Janne Nieminen (Forssa)

Aino-Kaisa Pekonen (Riihimäki)

Hanna Ronkainen (Hämeenlinna)

Irma Taavela (Hämeenlinna)

Mari Tommiska (Kärkölä)

Juha Ulmanen (Lahti)

Väinö Weckström (Orimattila)

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi