Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

MV-tuomio saattaa vähentää maalittamista vastamedioissa - vainoaminen voi tulla kalliiksi

MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskin sai vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen yhteensä 16 rikoksesta. Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suomesta ei vastamedioita puutu. Tunnetuimman MV-julkaisun lisäksi netistä löytyy muun muassa Nykysuomi-julkaisu ja Oikea Media.

Lisäksi keskustelua on jo pidemmän aikaa käyty sosiaalisessa mediassa ja nettifoorumeilla. Suomen Sisulla oli jo 2000-luvun alussa oma nettifooruminsa, jossa käytiin maahanmuuttovastaista keskustelua. Toinen esimerkki on suosittu maahanmuuttovastainen nettifoorumi Hommaforum, joka täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta.

Tohtorikoulutettava Daniel Sallamaa sanoo, että MV:n toimintaa on vaikea ennustaa.

– MV on usein julistanut lopettavansa toimintansa. Vuoden vaihteessa se vaihtoi omistajaa, mutta on nähtävästi taas (perustaja Ilja) Janitskinin käsissä.

Sallamaa sanoo, että on epävarmaa, voisiko joku muu vastamedia kasvaa yhtä vaikutusvaltaiseksi kuin MV, jos julkaisu lopetetaan.

Suuret korvaukset voivat hillitä haluja

Sallamaan mukaan MV-tapauksessa luetut tuomiot saattavat jossain määrin muuttaa vastamedioiden toimintaa.

– Varovasti ajatellen niillä saattaa olla vaikutusta maalittamiskampanjoihin. Tuomiot, jotka käräjäoikeus langetti, ovat sen verran kovat etenkin, mitä tulee maksettaviin vahingonkorvauksiin.

MV-jutussa käräjäoikeus tuomitsi Janitskinin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen yhteensä 16 rikoksesta. Käräjäoikeus totesi muun muassa, että Janitskinin tarkoituksena oli maalittaa ja mustamaalata Ylen toimittajaa, josta hän julkaisi lukuisia herjaavia kirjoituksia.

Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen. Hänen syykseen luettiin samaista Ylen toimittajaa vastaan masinoitu vihakampanja ja tämän vainoaminen.

Kaksikko määrättiin maksamaan pelkästään kärsimys- ja haittakorvauksista yli 80 000 euroa. Kaiken kaikkiaan laskua kaksikolle tuli yhteensä pitkälti yli 200 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi