Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ensimmäiset A-virukset ovat jo saapuneet Suomeen – rokote on tälle talvelle aiempaa järeämpi

Kansallisen rokotusohjelman tarpeisiin on varattu 1,7 miljoonaa rokotetta.

THL:n mukaan suurin osa rokotetuista välttyy tartunnalta. Rokotus estää myös influenssan jälkitauteja. Kuva: Risto Aalto

Influenssa B-virus yllätti suomalaiset viime vuonna jo joulukuussa, mutta nyt sitä torjuu viime kautta kattavampi rokote.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL hankki tälle talvelle pistettävän rokotteen, jossa on suoja neljää virusta vastaan. Edellisen kauden rokote suojasi kolmelta virukselta. Rokotteen pitäisi tehota hyvin nyt maailmalla liikkeellä oleviin viruksiin.

– Tällä hetkellä näyttää hyvältä eli nyt maailmalla kiertävien virusten ominaisuudet eivät näytä poikkeavan ainakaan merkittävästi niistä viruksista, jotka on sisällytetty rokotteeseen ja joilta rokote suojaa, erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä arvioi.

Rokotteessa on suoja kahta A-virusta ja kahta B-virusta vastaan. Uutena rokotteessa on suoja viime vuonna jyllännyttä, B-viruksiin kuuluvaa Yamagata-haaran virusta vastaan. Sen lisäksi rokotteen viruskannoista on vaihdettu sekä A-viruskanta (H3N2) että B-viruskanta (Victoria-haara).

Toistaiseksi yksittäisiä viruslöytöjä

Epidemia lähestyy jo. Ensimmäiset virukset on löydetty ja vahvistettu THL:n laboratoriossa tällä viikolla, kertoo Niina Ikonen.

Työterveyshoitaja Marianne Heinineva antoi influenssarokotuksen asiakkuuspäällikkö Margit Mujuselle torstaina Mehiläisessä Jyväskylässä. Kuva: Risto Aalto

Suomeen on saapunut molempia A-viruksiin kuuluvia influenssaviruksia, mutta kyse on toistaiseksi yksittäisistä viruslöydöksistä.

Tavallista on, että influenssa­epidemia alkaa juuri A-viruksista. Viime vuonna kausi alkoi poikkeuksellisesti B-viruksilla jo joulukuussa, A-virukset tulivat myöhemmin. Kaikkiaan influenssaepidemia kesti pitkään eli toukokuulle asti. Taudin huippuviikot podettiin tammi–maaliskuussa.

Rokote estää myös jälkitauteja

Sosiaali- ja terveysministeriön tälle kaudelle valitsema rokote on VaxigripTetra, joka oli jo viime vuonna myynnissä Suomessa. Rokotetta on varattu kansallisen rokotusohjelman tarpeisiin kaikkiaan 1,7 miljoonaa kappaletta, saman verran kuin viime kaudelle.

Sen lisäksi THL on hankkinut pienille lapsille 71 000 kappaletta nenäsumutteena annettavaa Fluenz Tetra -rokotetta.

Pienistä lapsista rokotteen on saanut vuosittain noin 40 prosenttia, ikääntyneistä lähes puolet, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

THL:n mukaan suurin osa rokotetuista välttyy tartunnalta. Rokotus estää myös influenssan jälkitauteja sekä influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja.

Uusi rokote Suomessa

Nelivalenttinen VaxigripTetra on ensimmäistä kertaa kansallisessa rokotusohjelmassa Suomessa. Rokote on kuitenkin jo laajasti käytössä Euroopassa. Viime vuonna rokotteen sai lähes 300 000 suomalaista, jotka hankkivat sen yksityisen terveydenhuollon kautta.

– Käytännössä rokote vastaa koostumukseltaan maailman eniten myytyä influenssarokotetta, kolmivalenttista Vaxigripia, joka on ollut käytössä jo vuodesta 1968. Sen turvaprofiili tunnetaan hyvin, eikä tavallisesta poikkeavia haittavaikuksia ole ilmennyt, sanoo lääkevalmistaja Sanofi Pasteurin lääketieteellinen asiantuntija Anu Soininen.

Koska rokotteen myyntilupa on Suomessa tuore, siihen kohdistuu Euroopan lääkeviranomaisten asettama lisäseuranta. Vastaava seuranta koskee kaikkia vuoden 2013 jälkeen myyntiluvan saaneita lääkkeitä.

Rokote

Käynnistää vasta-aineet

Pistettävä rokote sisältää influenssavirusten pintarakenteita, ei eläviä viruksia.

Se käynnistää elimistössä vasta-aineiden ja muistisolujen tuotannon.

VaxigripTetra-rokote ja Fluenz Tetra-nenäsumute sisältävät suojan A-viruksia (H1N1 ja H3N2) sekä B-viruksia (Victoria- ja Yamagata-haara) vastaan.

Rokote vähentää tartuntoja ja influenssan jälkitauteja. Rokotuksen tavallisia haittoja ovat THL:n mukaan kipu ja turvotus pistokohdassa, pienillä lapsilla myös kuume. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Tieto

Influenssa

Äkillinen hengitysteiden tulehdus, joka usein alkaa nopeasti korkealle nousevalla kuumeella.

Erityisen vaarallinen riskiryhmille, joilla vastustuskyky on muita heikompi.

Menee tavallisesti ohi levolla, mutta voi aiheuttaa vaikeitakin jälkitauteja kuten keuhkokuumeen tai keuhkoputkentulehduksen. Myös korvatulehdus on yleinen jälkitauti.

Tanja Heikkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi