Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

SSR:n Mika Wilenius rahoitti Pasi Nurmista sadoilla tuhansilla euroilla – rahat kierrätettiin Viron kautta

Suomen ja Viron viranomaiset ovat selvittäneet satojen tuhansien eurojen rahasiirtoja Pelicansin pääomistajalle. Salpausselän Rakentajien entinen pääomistaja Mika Wilenius siirsi rahat virolaisen Morena Capital -yhtiön tilille, mistä rahat siirtyivät Nurmiselle. Morena Capital kietoutuu moneen epäselvyyteen, joita poliisi parhaillaan tutkii. Nurmisen saatua rahaa Wileniukselta, Nurminen osti Pelicansin osakkeita ja hänestä tuli yhtiön suurin omistaja.

Kuva: Timo Filpus

Nuorisosäätiön ja Salpausselän Rakentajien epäiltyjä talousrikoksia koskeva tutkinta on tuonut päivänvaloon tietoa myös Pelicansin pääomistaja Pasi Nurmisesta. Suomen ja Viron viranomaisten hankkimien tietojen mukaan Salpausselän Rakentajien entinen pääomistaja Mika Wilenius on rahoittanut Nurmista sadoilla tuhansilla euroilla.

Viranomaiset ovat saaneet tietoa rahasiirroista vuonna 2016. Tiedot antavat tukea keväästä 2016 lähtien liikkuneille huhuille, joiden mukaan Wilenius olisi rahoittanut osakekauppoja, joilla Nurmisesta tuli käytännössä Lahden Pelicansin yksinvaltias.

Viranomaisten tietojen mukaan Wilenius siirsi Nurmiselle rahaa 100 000 euroa maaliskuussa 2016. Pian tämän jälkeen huhtikuussa 2016 tiedotettiin, että Pasi Nurmisesta oli tullut Pelicansin suurin omistaja osakekaupoilla, joissa hän osti Sami Kallisen ja Jarno Lindemanin osuudet Lahden Pelicans oy:stä.

SSR:n pääomistajana Mika Wilenius oli tuttu näky työmailla. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Pertti Louhelainen

Välittömästi kauppojen jälkeen Lahdessa alkoivat kiertää huhut, joiden mukaan Nurmisen taustalla olisi tosiasiassa hämmästyttävään kasvuun lähtenyt rakennusliike Salpausselän Rakentajat tai sen pääomistaja Wilenius. Niin Nurminen kuin Wilenius tyrmäsivät huhut kesällä 2016 antamissaan haastatteluissa.

Pelicansin hallitusvalinnat herättivät keskustelua

Touko–kesäkuun vaihteessa 2016 Pelicansin hallitus pantiin uusiksi. Hallitukseen valittiin muun muassa demarikansanedustaja Ville Skinnari, Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen sekä Anvian talousjohtaja Arto Kukkonen.

Heinäkuussa 2016 kansanedustaja Mika Kari (sd.) kirjoitti Etelä-Suomen Sanomissa polemiikkia herättäneen kolumninsa, jossa hän varoitteli rakenteellisesta korruptiosta. Kari otti esimerkiksi Pelicansin hallituksen.

– Hallituksessa henkilökohtaisella vastuulla istuvat muun muassa sen suurimman yksittäisen tukijan, kaupungin omistaman yhtiön puheenjohtajiston jäsen, alueen suurimpiin kuuluva rakennuttaja, alueen suurimpiin kuuluva rakentaja ja maakuntakaavoituksesta vastaava ylin virkamies, Kari kirjoitti.

Kesän 2016 lopuksi Skinnari, Parkkonen ja Kukkonen jättivät Pelicansin hallituksen. Kukkonen vaihtoi työpaikkaa Anvialta Salpausselän Rakentajien SSR-konserniin. Perttu Nousiainen jatkoi Pelicansin hallituksessa, josta hän "henkilökohtaisiin kiireisiin vedoten" lähti vasta tänä keväänä.

Rahaa kierrätettiin Viron kautta

Viranomaisten saamat tiedot kertovat, että loppukesällä 2016 Wileniuksen rahoitus Nurmiselle alettiin kierrättää Viron kautta. Wilenius siirsi rahaa Morena Capital oü -nimiselle yhtiölle Viroon, ja yhtiön tililtä rahat siirrettiin Nurmiselle.

Syksyllä 2016 Nurminen osti lisää Pelicansin osakkeita. Tomi Veijalaisen 14 prosentin osuuden ostettuaan Nurminen omisti jo kaksi kolmannesta yhtiöstä.

Kuva: Katja Luoma

Nurminen ei halunnut kommentoida asiaa. Etelä-Suomen Sanomilla ei ole tietoa, epäilläänkö Nurmisen saamien rahojen osalta mitään rikosta.

Morena Capital oü on sama yhtiö, joka oli osallisena Mika Wileniuksen huomiota herättäneissä talokaupoissa joulukuussa 2015. Virolaisen Morena Capitalin Suomeen perustama tytäryhtiö MorCap oy osti Wileniuksen Petäjäkadulla sijainneen 1975 valmistuneen omakotitalon 1,5 miljoonan euron hintaan. ESS:n haastattelema kiinteistövälittäjä arvioi talon käyväksi arvoksi 300 000–400 000 euroa.

Viranomaiset tutkivat myös talokauppoja. Wilenius sai rahat oman asunnon myyntivoittona, joten hän ei joutunut maksamaan niistä veroa. Kaupat peruttiin sen jälkeen, kun ESS uutisoi niistä elokuussa 2016.

Nyt poliisi selvittää, oliko kyse todellisista kaupoista vai esimerkiksi rahanpesusta ja veronkierrosta. Epäilyn mukaan yhtiö on tosiasiassa ollut Wileniuksen määräysvallassa.

1,5 miljoonalla eurolla myydyn kiinteistön käypä arvo on kiinteistövälittäjän arvion mukaan 300 000 euroa. Kuva: Vili Uuskallio

Poliisi tutkii Morena Capitalia

Morena Capital oü on viranomaisten tietojen mukaan siirtänyt rahaa myös Runnin Kylpylän kiinteistöt omistaneelle Greenport-yhtiölle.

Greenportin omistavat Salpausselän Rakentajien kasvuharppauksen maksumiehenä toimineen Nuorisosäätiön entiset johtajat Aki Haaro ja Perttu Nousiainen, joita poliisi epäilee petoksista ja lahjusten ottamisesta.

Poliisitutkintaan liittyvien Morena Capitalin ja eräiden muiden virolaisten pöytälaatikkoyhtiöiden rahojen epäillään olevan suurelta osin peräisin Nuorisosäätiön hankkeista. Nuorisosäätiö on keskustataustainen säätiö, jonka satojen miljoonien omaisuus on luotu veronmaksajien tuella.

SSR vaihtoi kesällä nimensä Pallas Rakennukseksi. Huhtikuussa toteutettiin omistusjärjestely, jossa konsernin omistus siirtyi yrittäjä Pertti Yliniemen johtamalle suomalaiselle sijoittajaryhmälle.

Etelä-Suomen Sanomia julkaiseva Mediatalo Esa omistaa noin kolme prosenttia Pelicans-yhtiön osakkeista.

Loppuun lisätty tieto Mediatalo Esan osakkuudesta Pelicans-yhtiössä.

Jarno Liski
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi