Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Topi Paanasen kansalaisaloite työrauhasta ei etene eduskuntaan - tuleeko uusi aloite?

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen. Kuva: Katja Luoma

Lahtelaisen Peikko Groupin toimitusjohtajan Topi Paanasen huhtikuun lopulla käynnistämä kansalaisaloite Työrauha 2018 ehti kerätä yli 16 300 allekirjoitusta. Aloitteen viimeinen allekirjoituspäivä oli torstaina.

Jotta aloite olisi edennyt eduskunnan käsittelyyn, allekirjoituksia olisi tarvittu 50 000. Aloite esitti, että poliittiset lakot sallittaisiin vain silloin, kun ne liittyvät työehtoihin ja ovat lyhyitä ja mielenilmausluonteisia.

Paanasen poliittisten lakkojen rajaamiseksi tehty aloite on saanut runsaasti huomiota mediassa, ja hän myös mainosti aloitetta ostamillaan ilmoituksilla sanomalehdissä. Työrauha 2018 -mainos ehdittiin nähdä myös Etelä-Suomen Sanomien etusivulla. Kuvassa lakkovahti sanoo ”stop tykkänään” duunarille, joka näyttää vahdille perustuslakia ja kysyy oikeudestaan tehdä töitä.

Aloitteen allekirjoitustahti kiihtyi suurimmilleen juuri ennen aloitteen sulkeutumista.

Harmittaako, Topi Paananen?

– Keskustelun aikaansaaminen oli tavoite, ja sitä on käyty mukavasti. Puolueet ovat käsitykseni mukaan omineet monien eri kansalaisaloitteiden tekstejä ja ehdotuksia itselleen, ja se on hyvä juttu. Näin siis riippumatta siitä, kuinka paljon lopullisia allekirjoittajia on ollut, ja näin toivon myös Työrauha 2018 -aloitteellekin käyvän. Kansalaisaloitejärjestelmä toimii tehokkaasti ja vahvistaa demokratiaa – erittäin hyvä! Ja oli aivan uskomatonta, että oikeusministeriö tarkisti ja vahvisti aloitteeni huhtikuussa muutamassa tunnissa, siellä on prosessit kunnossa, Paananen kertoo.

"Sekä asiakkaat että kilpailijat kiittivät kädestä pitäen"

Vaikka tavoite ei täyttynyt, Paananen ei suunnittele uuden kansalaisaloitteen tekemistä. Hän sanoo antaneensa jo oman panoksensa.

– Nyt poliittisten lakkojen rajoittaminen on joidenkin puolueiden tehtävä ottaa hallitusohjelmaan, jos niin päättävät. Sinänsä nyt meneillään olevat poliittiset lakot vähentävät eduskunnan painoarvoa, joten jokaisen puolueen pitäisi olla huolissaan asioista, joissa päätäntävalta luisuu eduskunnan ja sen valitseman hallituksen ulkopuolelle. Myös lakkoja julkisesti ymmärtävän SDP:n.

Paananen on saanut aloitteestaan satoja yhteydenottoja; sähköposteja, kirjeitä, soittoja.

– Hörhöjäkin on totta kai liikkeellä, mutta 99-prosenttisesti palaute on ollut erittäin kannustavaa. On kiitelty, että joku uskaltaa omalla nimellään puhua asiasta julkisuudesta, vaikka ei poliitikko ole eikä halua.

Yksi hienoimmista palautteista oli keskusteluhetket viime viikon rakennusmessuilla Helsingissä, kun sekä Peikon asiakkaat että kilpailijat tulivat kädestä pitäen kiittämään Paanasta.

– Oli myös upeaa kun lähinaapuri, eläkkeellä mainostoimistoyrittäjä, oli ottanut nimet kannatuspapereihin omalta eläkeläiskerholtaan ja toimitti ne minulle henkilökohtaisesti.

Paananen kehottaa kaikkia äänestämään maaliskuussa

Paananen pitää tuoreimpia lakkouutisia "surullisena katsottavana". Hänestä poliittinen lakko vaikutuskeinona on täysin ylimitoitettu.

Paananen sanoo, että maailma on muuttunut, ja kolmikantaan paluu on hiukan vaikeaa, kun uudet työpaikat eivät synny EK:n jäsenyrityksiin, ja ay-liike edustaa koko ajan pienempää osaa kokonaistyövoimasta.

– Pienet yritykset, yli 400 000 yksityisen työttömyyskassan jäsentä ja ennen kaikkea kaikki työttömät – näiden ryhmien etuja ei ns. kolmikannassa kukaan aja. Tämän vuoksi aika ajaa väistämättä eduskunnan valtaa kohti, ennemmin tai myöhemmin. Ja se on juuri eduskunta, jonka päätäntävaltaa tämänkaltaiset ”mielensäpahoittajien karkelot” rappeuttaa. Kannattaa käydä äänestämässä maaliskuussa!

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi