Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

KORJAUS: Koti-Idean velkojat jäivät nuolemaan näppejään, ex-johdolle puhtaat paperit

Yhtiö yritti valloittaa Suomen, mutta rahat loppuivat kesken

Kuva: Katja Luoma

Suomen Koti-Ideaksi yrityskaupan kautta muuttuneen ja konkurssin tehneen huonekaluketjun Koti-Idean kolmen ex-johtajan syytteet kaatuivat Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaati ex-toimitusjohtajalle ja hallituksen entiselle puheenjohtajalle yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Entiselle myyntijohtajalle vaadittiin ehdollista vankeutta avunannosta.

Toimitusjohtajana toimi yhtiön pääomistaja Mauri Ikola, suomalaisen huonekalukaupan "grand old man". Hän on kertomansa mukaan toiminut Askon ja Indoor Clubin hallituksessa, ostanut Askon, perustanut sittemmin myymänsä Unitulin sekä perustanut nykymuotoisen Sotkan ja Vepsäläinen-konsernin.

Syyttäjän mukaan syytetyt muun muassa lisäsivät jo maksukyvyttömään tilaan ajautuneen yhtiön velkoja tilaamalla tavaraa velaksi noin seitsemän miljoonan euron arvosta.

Oikeus oli kuitenkin eri mieltä syyttäjän kanssa siitä, milloin maksukyvyttömyys alkoi, eikä löytänyt näyttöä siitä, että tilaukset olisi tehty velkojien vahingoksi. Oikeus ei myöskään löytänyt näyttöä alihintaan myymisestä eikä siitä, että kauppa olisi heikentänyt Koti-Idean kykyä maksaa velkojaan.

Yhtä kaikki, velkojien käteen jäi kaiken päätteeksi tyhjä arpa. Myyntijohtajan puolustusasianajaja Kai Kotiranta kertoo, etteivät velkojat saaneet euroakaan.

Nopean kasvun tavoittelu ja lama kaatoivat firman

Tuomiosta ilmenee, että Koti-Idean pääomistaja Ikola halusi kasvattaa huonekaluketjun markkinajohtajaksi Suomessa. Ensimmäiset vuodet olivat olleet tappiollisia, ja yhtiössä odotettiin nollatulokseen pääsyä vuonna 2008. Myytäviä tuotteita hankittiin velaksi, ja rahaa käytettiin kasvuun.

Toiminnan laajentamiskustannukset söivät yhtiön katetta, minkä lisäksi talouskriisi nakersi huonekalualaa. Yhtiön tulot eivät riittäneet menojen kattamiseen, ja tappiot kasvoivat entisestään.

Vuonna 2009 yhtiöllä oli 36 myymälää, mutta yhtiö oli konkurssin partaalla. Lopulta maksuvaikeuksiin ajautuneen yhtiön liiketoiminta myytiin Suomen Koti-Idealle tammikuun lopussa. Myös liiketoiminnot ostanut Suomen Koti-Idea teki konkurssin samana vuonna jo ennen kuin se oli maksanut koko kauppahintaa.

Juttua korjattu 16.11. kello 9.53: Jutussa sanottiin tuomiossa kerrottuun nojaten, että Mauri Ikola on oikeudessa kertomansa mukaan toiminut Iskun hallituksessa. Ikola ei ole kuitenkaan toiminut Iskun hallituksessa. Jutussa kerrottiin myös, että hän on perustanut Sotkan, mistä saattoi saada väärän kuvan. Hän on perustanut nykymuotoisen Sotkan 1990-luvun alussa, ei alkuperäistä Sotkaa.

Olli-Pekka Paajanen/STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi