Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tappio Aleksi 5:stä voi paisua jopa 19 miljoonaan euroon - tulossa lisää tutkittavaa poliisille

Hämeenkatu 24:stä "yli 50 prosentin alennus" - purkukiinteistö loistopaikalla myytäneen alle 4 miljoonalla eurolla

Aleksanterinkatu 5:n komea talo valmistui viime vuoden lopulla. Asunto-osakeyhtiö haettiin konkurssiin viime heinäkuussa. Kuva: Pirjo Kamppila

Nuorisosäätiö on kirjannut noin viiden miljoonan euron tappion omistuksistaan ja lainasaamisistaan Asunto-osakeyhtiö Aleksanterinkatu 5:ssä Lahdessa.

Tappiot eivät pääty tähän.

– Aleksi 5:n osalta lopullinen tappion määrä ei ole vielä tiedossa, mutta se tulee olemaan lähempänä kymmentä miljoonaa euroa. Lopullinen välitön tappio tarkentuu loppuvuoden aikana, kertoo Nuorisosäätiön uutena toimitusjohtajana kesällä aloittanut Kimmo Pihlman.

Hän laskee lisäksi välillisiä tappioita, jotka menetetyn liiketoiminnan muodossa voivat nousta 7,5–9 miljoonaan euroon.

Vuoden 2017 tilinpäätöksessään Nuorisosäätiö varautui tuleviin tappioihin kirjaamalla alas kaikkiaan 40,2 miljoonaa euroa. Se oli ”hintalappu” viime vuosien epäedullisista liiketoimista, jotka saivat säätiön lähelle selvitystilaa.

Kallista tonttimaata

Ison osan tappiosta aiheutti Lahden Aleksi 5, joka valmistui viime vuoden lopulla.

Kalliin tontinvuokran ja maksamattomien autopaikkojen vuoksi taloyhtiö joutui jo keväällä maksuvaikeuksiin ja asetettiin konkurssiin 25. heinäkuuta.

– On hyvin vaikea nähdä, että nykyisellä tontin vuokrasopimuksella olisi mahdollista tehdä taloyhtiöstä kannattavaa. Selvitämme parasta aikaa tontin kauppaan johtaneita olosuhteita, tekijöitä ja motiiveja, tulemme tekemään tästä erillisen tutkintapyynnön lähiaikoina, Pihlman kertoo.

– Haluamme selvittää koko päätöksentekoketjun rakennusliike-nuorisosäätiö-rahasto, olosuhteet, osallistuneet henkilöt ja päätöksen teon motiivit. Miksi Nuorisosäätiön entiset johtajat tekivät näin pahasti säätiön etujen ja sääntöjen vastaisen vuokrasopimuksen? Mitkä tahot ovat hyötyneet tästä sopimuksesta?

Nuorisosäätiön teettämien arviointikirjojen perusteella rakennusoikeuden markkina-arvo Lahden keskustassa vaihtelee 400–550 eurossa neliöltä, kun Aleksi 5:n tonttisopimuksessa hinta oli yli 1 200 euroa neliöltä.

Nuorisosäätiö pyrkii takaisin yleishyödylliseksi

Ara peruutti kesäkuussa Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysaseman ja vaati tilanteen korjaamista puolen vuoden kuluessa.

Tehdäkseen pesäeron vanhan johdon ja hallinnon aikaisiin riskibisneksiin Nuorisosäätiö pani kesällä myyntiin useita kiinteistöjä. Myyntejä on jo toteutunut muun muassa Helsingissä ja Tampereella.

– Nuorisosäätiön tervehdytyssuunnitelma etenee, olemme tuoneet säätiön hyvän perustehtävän takaisin ohjaamaan toimintaamme. Velvollisuutemme on laittaa säätiö parempaa kuntoon kuin koskaan ja selvittää kaikki nämä sotkut. Kaikki säätiön sääntöjen vastaiset ja laittomat sopimukset tullaan purkamaan, Pihlman vakuuttaa.

Ainoa myytävä kohde Lahden seudulla on Hämeenkatu 24:n käyttökieltoinen kerrostalo Lahden keskustassa.

– Hieman sarkastisesti voi todeta, että nyt on myynnissä hieno kohde reilulla yli 50 prosentin alennuksella. Nuorisosäätiön entinen johto osti tämän Salpausselän Rakentajilta 8,1 miljoonalla eurolla eli reilusti ylihintaisena. Toteutuva kauppahinta tulee olemaan alle neljä miljoonaa euroa.

Nuorisosäätiö selvittää parhaillaan koko kauppaan johtanutta ketjua ja alkuperäistä hintaa.

"Järkiratkaisua" toivotaan

Nuorisosäätiöllä on Lahden seudulla noin 200 vuokralaista.

Aleksi 5:n asukkaat eivät enää ole mukana luvussa. Nuorisosäätiö on kyllä sopinut konkurssipesän kanssa kohteen isännöinnistä.

Pihlmanilla ei ole tietoa talon mahdollisesta uudesta omistajasta.

– Toivomme lahtelaisten ja asukkaiden puolesta että järkiratkaisu vielä syntyy.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi