Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hjallis Harkimon Lahden-vierailu meni mönkään: "Ei ollut kuin kymmenen ihmistä"

Kansanedustaja kävi Lahdessa markkinoimassa Liike Nytiä, mutta tilaisuuden osanotto jäi laihaksi. Uskoa ei silti puutu. Harkimo haluaa räjäyttää poliittisen systeemin: "Joku tämän räjäyttää joka tapauksessa."

Kansanedustaja Hjallis Harkimo kävi tiistaina markkinoimassa Lahdessa Liike Nytiä. Ensi kevään eduskuntavaaleissa Liikkeellä on ehdokkaita joka vaalipiirissä. "Niin siis, jos päätämme lähteä vaaleihin." Kuva: Sami Kuusivirta

– Tää on ihan helvetin innostavaa, kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo sanoo lahtelaisen ravintolan pöydän ääressä.

Harkimon uuden poliittisen liikkeen salamyhkäinen keskustelutilaisuus on päättynyt.

Intoa riittää siitäkin huolimatta, ettei Lahden-vierailu mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

– Joo, tämä meni vähän perseelleen. Unohtui lähettää kutsut. Mun täytyy tulla tänne uudestaan. Ei tuolla ollut kuin kymmenen ihmistä. Meillä on vain kolme työntekijää, niin virheitä sattuu.

Ilmeisesti kukaan ei saa kuitenkaan virheen takia potkuja.

Kokoontumiseen toimittajalla ja kuvaajalla ei ollut asiaa, vaikka tilaa olisi ilmeisesti kabinetissa riittänyt.

– Tule seminaariin kuun lopulla. Siellä saat hyvän käsityksen siitä, mitä me halutaan tehdä. Sinne tulee puhuja esimerkiksi Italiasta kertomaan, miten Viiden tähden liikkeestä tuli yli 30 prosentin porukka.

"Joku tämän systeemin räjäyttää joka tapauksessa"

Harkimo on kevään, kesän ja syksyn aikana kiertänyt Suomen suurimpia kaupunkeja esitellen uutta projektiaan. Tällä kertaa ei tehdä rahaa tai tv-ohjelmaa, vaan räjäytetään suomalainen poliittinen järjestelmä. Tai sitä Harkimo omien sanojensa mukaan haluaa tehdä.

– Joku tämän systeemin räjäyttää joka tapauksessa. Mä haluan olla se, joka sen tekee, Harkimo sanoo ja on ilmeisen tosissaan.

Liike Nytin verkkosivuilla rekisteröityneitä käyttäjiä on noin 10 000, joista aktiivisia on Harkimon mukaan noin 5 000. Sillä ei vielä vallankumousta tehdä, mutta alku on ollut ilmeisen vauhdikas.

Julkkisvetoinen projekti on herättänyt kiinnostusta

Keväällä Harkimo erosi kokoomuksesta ja haukkui lähtiessään suurin piirtein kaikki. Eron jälkeen vuorossa oli uuden poliittisen liikkeen lanseeraaminen. Harkimon johtama Liike Nyt hymyilyttää monia, mutta kaiken nähnyt bisnesmies uskoo uuteen luomukseensa kuin vuoreen. Mukana liikkeessä on kaikkien tuntemia nimiä Mikael Jungnerista Tuomas Enbuskeen ja jopa Jethro Rostedtiin.

Liike kiinnostaa, sanoo Harkimo. Hänen arvionsa mukaan Liike Nytin tilaisuuksissa on käynyt keskimäärin 50–100 ihmistä.

– Helsingin-tilaisuudessa oli yli 300 ihmistä, vaikka Hesarissa väitettiin, että siellä oli vain 200.

"Puolueet ajattelevat vain omien eturyhmiensä asioita"

"Tästä tulee helvetin iso juttu, usko pois. Puolueet ja politiikan toimittajat naureskelevat meille, mutta ei se meitä kiinnosta", sanoo Liike Nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Hjallis Harkimo. Kuva: Sami Kuusivirta

Puolue on aivan liian vanhanaikainen ja hierarkkinen tapa politiikan tekoon, Harkimo sanoo.

– Sen lisäksi kaikki puolueet ajattelevat vain omien eturyhmiensä asioita.

Esimerkkinä "menneen maailman meiningistä" hän mainitsee sote-uudistuksen.

– Keskustalle on tärkeää saada maakuntamallin kautta valtaa. Kokoomus haluaa valinnanvapauden, josta ei tosin ole enää mitään jäljellä. Siitä hierotaan sellainen ihmeellinen juttu. Kukaan ei ole miettinyt missään vaiheessa ihmisten tarpeita, Harkimo kärjistää.

Joku huutaa hallitukselle ja siteeraa Tuntematonta sotilasta, ja ministeri kehuu itseään ja huutaa oppositiolle. Ihan pelkkää teatteria. Liike Nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Hjallis Harkimo

Tiistaina eduskunnassa keskusteltiin hallituksen työllisyyspolitiikasta ja irtisanomislaista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaa mittauttaa hallituksensa toimien kannatuksen eduskunnassa. Keskiviikkona hallitus saa äänestyksessä eduskunnan enemmistön luottamuksen.

– Katsoitko sitä keskustelua? Sehän oli ihan täyttä pelleilyä. Joku huutaa hallitukselle ja siteeraa Tuntematonta sotilasta, ja ministeri kehuu itseään ja huutaa oppositiolle. Ihan pelkkää teatteria.

"Jos lähdemme, silloin lähdemme tosissaan ja koko Suomessa"

Ensi eduskuntavaaleissa puolueet saavat nenilleen, jos Liikkeen haaveet toteutuvat. Virallisesti Harkimo vasta kiertää tunnustelemassa, kannattaako eduskuntavaaleihin ylipäätään lähteä. Marraskuussa Liike ilmoittaa virallisesti, lähteekö se eduskuntavaaleihin vai ei.

– Jos lähdemme, silloin lähdemme tosissaan ja koko Suomessa.

Harkimo väittää, ettei häntä itseään huvittaisi enää lähteä ehdolle.

– Mutta pakkohan mun on lähteä, kun olen ollut tätä perustamassa. Jos olisin pysynyt kokoomuksessa, niin en varmasti lähtisi.

Mitään paikkamäärätavoitetta hän ei suostu asettamaan.

– Jos lähdemme, niin useampi pitää saada. En halua yksin painella siellä nappia.

Liike Nyt mainostaa haluavansa kuunnella tavallisia suomalaisia yksittäisten etujärjestöjen ja lobbareiden sijaan. Jos Liike Nyt saa kansanedustajia eduskuntaan, äänestävät he kuten ihmiset Liikkeen verkkosivuilla ohjeistavat.

Uskooko Harkimo todella, että Liike Nytistä on mullistamaan suomalaisen politiikan?

– Tästä tulee helvetin iso juttu, usko pois. Puolueet ja politiikan toimittajat naureskelevat meille, mutta ei se meitä kiinnosta.

Harkimo sanoo Liike Nytin teettäneen ison mielipidetiedustelun vakavasti otettavalla tutkimuslaitoksella. Kannatusta on jo nyt yllättävän paljon, hän sanoo. Gallupin tulokset julkistetaan marraskuussa.

Samalla kun Liike julkistaa ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaat?

– Ei meidän kannata kertoa silloin muuta kuin se, että lähdemme ylipäätään vaaleihin. Sehän on jo yksinään iso uutinen. Jos siis lähdemme.

Mediastrategia on hallussa.

– Sen verran tiedän, ettei kaikkea kannata kertoa kerralla.

Parikymmentä ehdokkaaksi lupautunutta

Liike Nytin riveistä ehdokkaaksi on lupautunut noin parikymmentä ihmistä. Nimiä Harkimo ei paljasta, eikä edes sitä, onko ehdokkuudesta kiinnostuneita Päijät-Hämeessä.

Liike on ehtinyt haalia valtuutettuja riveihinsä ainakin Heinolassa, Jämsässä, Turussa, Helsingissä ja Pirkkalassa. Parempi Heinola -ryhmä liittyi kokonaisuudessaan Liike Nytiin kesäkuussa.

– Keskusteluja on käyty aika monessa muussakin paikassa. Mutta emme keskity nyt valtuustoihin, koska seuraavaksi on eduskuntavaalit.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi