Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Uutisanalyysi: Pääministeri Juha Sipilä pääsi vastaamaan erittäin tuttuun kysymykseen – hallitus lyö parhaillaan aikaikkunaa kiinni ay-liikkeen nenän edestä

Ay-johtajien papereissa aikaa piti olla vielä jopa kuukausi jäljellä.

Hallituskauden loppupuolella hallituksen tyylilaji muistuttaa sitä samaa, josta se hallituskauden alkupuolen kompurointien jälkeen joutui taipumaan pois.

Yhteiskuntasopimusta väännettiin hallituskauden alussa pitkään ja hartaasti. Lopulta syntyi paljon suppeampi ja tavanomaisempi sopimus, kilpailukykysopimus. Yksi kiemura väännössä oli se, että hallitus uhkasi säätää pakkolait, jos työmarkkinajärjestöt eivät saa aikaan kilpailukykyloikan takaavaa yhteiskuntasopimusta. Pakkolait olisivat esimerkiksi vieneet vapaapäiviä, vähentäneet sairausloman ajan palkkaa ja leikanneet lomia.

Pääministeri oli hallituskauden alussa usein tilanteessa, jossa häneltä kysyttiin, onko hallitus ajamassa ay-liikettä polvilleen.

Laskelmat valmiina

Keskiviikkoaamuna pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapasi palkansaajakeskusjärjestöjen johtajia. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vakuuttelivat myöhemmin keskiviikkona Kuopiossa toimittajille, että kyseessä ei ollut neuvottelu, vaan tilaisuus, jossa päivitettiin puolin ja toisin tilannetta. Uutta ei kuulemma ilmennyt.

Palola ja Eloranta olivat yksimielisiä siitä, että ay-puolen vaikuttamisen paikka on nyt, kun hallituksen esitys irtisanomislaista on vasta menossa eduskunnan käsittelyyn. Vähintään rivien välistä oli luettavissa, että irtisanomislakia vastaan ryppyileminen lopetetaan ja parlamentarismia kunnioitetaan, jos laki lopulta etenee eduskunnan käsittelyyn. Siihen saakka pyritään, ettei se koskaan etenisi.

Hallitus on helpottamassa irtisanomisia alle 10 hengen yrityksissä.

Sipilän yllätys

Elorannan, Palolan ja muiden ay-johtajien papereissa peliaikaa piti olla jäljellä vielä muutama viikko, jopa kuukausi. Niin kaksikko keskiviikkoiltapäivän tiedotustilaisuudessa laskeskeli. Ruuvin kiristämiseen mielenilmauksin ja muunlaisin toimin hallituksen ajamaa irtisanomislakia vastaan piti siis olla reilusti aikaa.

Noin vuorokausi ay-johtajien aikatauluarvioinnin jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk.), työministeri Jari Lindström (sin.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen (kok.) kertoivat, että hallitus antaa työllisyyspoliittisesta linjastaan ja samalla myös niin sanotusta irtisanomislaista hallituksen tiedonannon eduskunnassa. Samalla irtisanomislakikiista siirtyy heidän tulkintansa mukaan eduskunnan käsittelyyn tiistaina.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään sen päälle keskiviikkona. Jos hallituksen kanta voittaa tiedonantoa seuraavassa äänestyksessä, eduskunnan enemmistön mukaan laki pitää tuoda eduskuntaan.

Käytännössä hallitus pyrkii sulkemaan aikaikkunan ay-väen nenän edestä ja ottamaan sen käyttämän kiristysruuvin pois. Jos Sipilä olisi kertonut jo eilen hallituksen aikeista tuoda irtisanomislakiesitys eduskuntaan hallituksen tiedonannolla, olisi ay-johtajienkin mielestä varmasti pääministerin tapaamisessa ilmennyt uutta.

Ay-liikkeen ja nykyisen keskusta-kokoomus-siniset-hallituksen välistä jännitettä rytmin kiihdyttäminen ei varmasti vähennä. Ay-johtajien mukaan mitta oli jo täynnä. Kaikesta päätellen sellainen ei olekaan enää hallituksen asialistalla kovin korkealla.

Pääministeri Sipilä pääsi torstain tiedotustilaisuudessa vastaamaan niin tutulle kuulostavaan kysymykseen: Onko hallitus ajamassa ay-liikettä polvilleen. Ja jälleen kerran Sipilän mukaan ei ole kyse siitä.

Ay-liittojen lähipäivien toimet kertonevat, etteivät palkansaajapuolella uskota Sipilän tarkoittavan sitä, mitä tämä kysymykseen vastasi.

Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi