Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Luonto ja kierrätys tuodaan osaksi päiväkotien varhaiskasvatusta – kokeilussa lisätään myös kasvisten käyttöä aterioilla

Kokeiluvaihe alkaa päiväkodeissa tammikuussa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Päiväkoteihin on kehitetty uusi toimintamalli, joka edistää lasten tervettä suhdetta luontoon ja vahvistaa lasten ja perheiden taitoja kiertotaloudessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimassa hankkeessa on mukana 12 päiväkotia Helsingistä, Jyväskylästä, Oulusta ja Lappeenrannasta.

Hankkeen päiväkodeissa lapsia kannustetaan liikkumaan paljon sekä tutkimaan, koskemaan ja havainnoimaan ympäröivää luontoa. Lisäksi lapsia ohjataan kasvattamaan erilaisia kasveja esimerkiksi puutarhapihoilla ja viherseinillä.

Kestävää kiertotaloutta edistetään vähentämällä ruokahävikkiä ja lisäämällä kasvispainotteisia aterioita.

– Kosketus monimuotoiseen luontoon ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio lisäävät terveydelle hyödyllistä mikrobistoa elimistössä. Tämä on erityisen tärkeää lapsuudessa. Monipuolinen mikrobisto vähentää muun muassa astman ja allergian riskiä, sanoo hankepäällikkö, THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo.

Päiväkotien henkilöstöä koulutetaan syksyllä, ja kokeiluvaihe alkaa päiväkodeissa tammikuussa. Parhaiksi osoittautuvat käytännöt pyritään toteuttamaan myöhemmin valtakunnallisesti.

Luontoaskel hyvinvointiin -hanke pohjautuu alkuvuodesta julkaistuun varhaiskasvatuksen ruokailusuositukseen, ja siinä ovat mukana myös Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Sitra.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi