Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

United Brotherhood -liivijengiläisiä epäillään ampuma-ase-, kiristys- ja huumausainerikoksista – konepistooleja, kiväärejä ja haulikoita takavarikkoon

Tutkinnan aikana takavarikoituja aseita. LEHTIKUVA/HANDOUT/ KESKUSRIKOSPOLIISI

United Brotherhood -liivijengin jäseniä epäillään törkeistä ampuma-ase-, kiristys- ja huumausainerikoksista Lounais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla, poliisi tiedottaa.

Tutkinnassa on takavarikoitu noin kolme kiloa amfetamiinia, noin 5 500 Subutex-tablettia, muita huumausaineita ja aseita.

Esitutkinta sai alkunsa helmikuussa 2018 Lounais-Suomen poliisilaitoksen aloittamasta törkeästä huumausainerikostutkinnasta, jossa UB:n Turun osaston epäiltiin välittävän huumausaineita Turun seudulla. Pian esitutkinnan aloittamisen jälkeen alettiin epäillä, että myös UB:n Helsingin osaston jäsenet ovat osallisina huumausaineiden välittämiseen.

– Esitutkinnassa selvisi, että yksi Helsingin UB:n jäsenistä hankki huomattavan määrän ampuma-aseita järjestön käyttöön ja edelleen myytäväksi. Poliisi epäilee, että kyseinen henkilö hankki vantaalaisen taloyhtiön autotalliin yhteensä kymmenen ampuma-asetta ja huomattavan määrän patruunoita. Aseiden joukossa oli konepistooleja, kiväärejä ja haulikoita, poliisi kertoo tiedotteessa.

Aseita takavarikoitiin myös järjestön kerhotiloista Tuusulassa Helsingin poliisilaitoksen tekemän kotietsinnän yhteydessä. Tiloista takavarikoitiin seitsemän ampuma-asetta. Kaikkiaan rikoskokonaisuuden tutkinnan aikana poliisi takavarikoi yhteensä noin 30 ampuma-asetta ja suuren määrän ampumatarvikkeita.

Tekaistujen velkojen perintää

Poliisi on tutkinut myös kahta epäiltyä törkeää kiristystä, joissa uhreilta on kiristetty ja yritetty kiristää 20 000 euroa rahaa tekaistuun velkaan vedoten. Poliisi epäilee, että toisen törkeän kiristyksen antoivat toimeksi pitkiä vankeustuomiota istuvat henkilöt.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Sainio Keskusrikospoliisista kuvaa tiedotteessa esitutkinnassa ilmi tullutta UB:n toimintaa hyvin suoraviivaiseksi ja organisoiduksi.

– Esitutkinnan mukaan toimintaa johdettiin Helsingistä käsin ja eri toimijoilla oli rikoksissa selkeät roolinsa. UB:n johtohenkilöt Helsingistä kävivät Turun seudulla "hoitamassa asioita kuntoon" eli organisoimassa muun muassa törkeitä kiristyksiä. Samalla kävi myös selväksi, että United Brotherhoodin toiminta on puhtaasti rikolliseen toimintaan suuntautuvaa, eivätkä sen jäsenet työskentele laillisen toimeentulon parissa, Sainio toteaa.

Poliisi pitää ryhmittymää järjestäytyneenä rikollisryhmänä. Osalle jengin jäsenistöstä oikeus on katsonut rangaistuksen koventamisperusteeksi rikosten tekemisen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Kokonaisuudessa on yhteensä 24 epäiltyä, joista 11 kuuluu poliisin tietojen mukaan liivijengiin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi