Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

SDP:n unelma pääministerin paikasta vahvistui, vihreät kipuilee yhä kohujen varjossa

SDP:n kannatus ottaa kierroksia. Kuvassa puolueen puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa 2. lokakuuta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ote pääministerin salkusta ensi kevään vaaleissa näyttää tiukentuvan entisestään. Ylen gallupin mukaan SDP on kasvattanut suosiotaan selvästi ja lisännyt etumatkaansa lähimpään uhkaajaansa kokoomukseen.

Rinne on tyytyväinen SDP:n kasvavaan kannatukseen, mutta muistuttaa, että huhtikuun eduskuntavaaleihin on vielä matkaa.

– Täytyy muistaa, että yhtään ääntä ei ole annettu. Tässä täytyy joka päivä tehdä töitä ja viedä yhteistä asiaa eteenpäin, Rinne sanoi torstaina STT:lle eduskunnassa.

SDP on ollut kuukausia mielipidemittausten ykköspuolue, mutta Ylen syys-lokakuun gallupissa sen kannatus kohosi peräti 2,3 prosenttiyksikköä 22,6 prosenttiin. SDP on repinyt noin 4–5 prosenttiyksikön kaulan hallituspuolueisiin kokoomukseen (18,9 prosenttia) ja keskustaan (17,6 prosenttia).

Hallituksen ja palkansaajapuolen välille syttynyt työmarkkinakonflikti on johtanut muun muassa lakkoihin ja ylityökieltoihin. Rinne uskoo, että tilanne näkyy osaltaan myös SDP:n kannatuksessa.

– Nyt kyllä fiksu hallitus ilmoittaisi, että katsotaanpa puhtaalta pöydältä tämä juttu.

"Vaihtoehto nykypolitiikalle"

Toisaalta kannatusmittauksen tausta-aineistosta ilmenee Ylen mukaan, että demareihin vuotaa kannattajia tasaisesti kaikista puolueista. Rinne uskoo, että lisäksi kannatusta tulee myös "nukkuvien puolueesta".

– Tämä kertoo minulle siitä, että kyse ei ole pelkästään työmarkkina-asioista, vaan myöskin siitä, että tarjoamme selvästi vaihtoehdon nykypolitiikalle ja mahdollisuuden muutokseen, Rinne arvioi STT:lle.

Kohujen varjostaman oppositiopuolue vihreiden gallup-kehitys on edelleen alavireistä. Puolue laski Ylen mittauksessa 11,6 prosenttiin eli laskua tuli yksi prosenttiyksikkö edellisestä mittauksesta.

Vihreiden puheenjohtajan tehtäviä hoitava Maria Ohisalo arvioi, että puolueen kannatuspotentiaali on paljon korkeampi kuin nykyiset kannatuslukemat.

– Totta kai erilaiset kohut ovat vieneet tilaa siltä, että pääsisimme puhumaan meidän keskeisimmistä kysymyksistä aina ilmastonmuutoksesta köyhyyden torjuntaan ja toisaalta siihen, että saataisiin koulutuksen kunnianpalautus, Ohisalo sanoi STT:lle torstaina eduskunnassa.

Aallon paluusta ei tietoa

Ohisalolla ei ole tarkempaa arviota siitä, miten pitkään hän jatkaa sairauslomalla olevan puheenjohtajan Touko Aallon sijaisena.

– Sen mukaan mennään, miten Touko nyt kuntoutuu ja tulee takaisin.

Aallon poissaolosta huolimatta vihreät yrittää saada vauhtia vaalivankkureihinsa ja koota mahdollisimman hyvät ehdokaslistat.

– En ajattele, että on paniikkia, mutta totta kai olen huolissani siitä, että saammeko ennen kaikkea kaikki aktiivimme mukaan levittämään sanomaamme, Ohisalo arvioi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi