Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Noin suurta lohkaretta ei tosiaan tilattu putoamaan" – rikkonainen kallio aiheutti lohkareen putoamisen Nelostielle Lahdessa

Louhintaräjäytyksen yhteydessä tielle valui yli 40 tonnin lohkare, jota ei saatu poistettua käytettävissä olleella järeällä pyöräkuormaajalla. Kuva: Liikennevirasto/Lehtikuva

Lohkareen putoaminen Nelostielle Lahdessa johtui rikkonaisesta kalliosta. Lohkare tukki Nelostietä Hartwallin tehtaan kohdalla viime keskiviikkona.

– Minulle on kerrottu, että edellisestä louhinnasta oli jäänyt isompi lohkare, joka valitettavasti lähti liikkeelle, kun seuraavaa räjäytystä tehtiin. Ihan noin suurta lohkaretta ei tosiaan tilattu putoamaan, kertoo Lahden eteläisen kehätien projektipäällikkö Juha-Pekka Hämäläinen Liikennevirastosta.

Hämäläisen mukaan kallioperä on niin Hollolassa kuin Lahdessa osoittautunut rikkonaisuutensa vuoksi varsin hankalaksi louhia.

– Jos kallio olisi ihan ehjää, niin tietäisimme tasan tarkkaan miten se lähtee. Rikkonaisesta kalliosta räjäytykset saattavat irrottaa suurempia palasia kuin tilataan. Liikennettä pysäytellään räjäytysten ajaksi, ettei kukaan eksy sekaan, ja toisaalta pystymme reagoimaan, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.

Hämäläisen mukaan oli huonoa tuuria, että keskiviikkona irronnut kivenlohkare oli niin suuri, ettei työmaalta löytynyt tarpeeksi järeää laitetta siirtämään lohkaretta. Siksi se piti lohkoa ajoradalla ennen siirtoa. Moottoritien liikenne ruuhkautui, kun toinen etelään päin suuntaavista kaistoista oli poissa käytöstä usean tunnin ajan.

Kalliota louhitaan moottoritien molemmin puolin rakennettavan Kujalan eritasoliittymän ja Joutjärven eritasoliittymän väliltä.

– Eritasoliittymien väliin rakennetaan lisäkaistat eli valmiina siinä kohdassa on 3+3 kaistaa. Liittymät ovat niin lähellä toisiaan, että rampit pitää yhdistää liittymien välillä lisäkaistalla.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi