Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahteen nousi taas mökkikylä pyörillä, kalleimman ajoneuvon hinta reilusti kuusinumeroinen

Lahteen saapuneen Suomen suurimman matkailuajoneuvonäyttelyn eli Caravan-messujen tarjonnassa on toinen toistaan erilaisempia houkutuksia.

Rockabilly- ja Ocean Drive -matkailuvaunujen juuret ovat 1950-luvun lopun Yhdysvalloissa. Kuva: Sami Lettojärvi

1 Rockabilly Rules Ok.

Hymerin merkkivastaava Vesa Riihinen kertoo Eriban Rockabilly-vaunun näyttäneen ulkoapäin suunnilleen samalta yli 60 vuotta, mutta sisätiloissa kehitystä on tapahtunut senkin edestä.

Kolmen vuodepaikan lisäksi vaunun perusvarustukseen kuuluu kaksi 13 litran raikasvesisäiliötä, kasetti-wc, 70 litran jääkaappi, kaksiliekkinen liesi ja 3,5 kilowatin ilmakiertolämmitys sekä pakkassuojattu vesijärjestelmä. Vaunussa on myös sähköinen ajonhallintajärjestelmä ja energiaa säästävä led-valaistus.

Punaisen Rockabillyn lisäksi tarjolla on niin ikään 1950-lukua henkivä sininen Ocean Drive -vaunu.

– Vaunujen ulkonäkö ei jätä kylmäksi. Vaunu on ulkomitoiltaan pieni ja menee pienenkin auton perään, Riihinen sanoo.

2 Pieni ja tarvittaessa tilava.

Pienten vaunujen kysyntä kasvaa. Lähes 90 vuotta matkailuvaunuja valmistanut saksalainen Dethleffs on ottanut sarjatuotantoon pienen ja kevyen Coco-vaunun. Sen 25 neliömetrin aurinkokatoksella varustettu versio nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa Lahden Caravan-messuilla.

Perusmalli painaa ajovalmiina 733 kiloa. Sitä vetää pienehkölläkin henkilöautolla.

Vaunun leveys on 2,2 metriä ja kokonaispituus 5,89 metriä. Sisätilat voi muunnella niin, että piipahtamaan mahtuu suurikin porukka.

Bo Karlsson luonnehtii kaksikerroksista Kabe Toweria vapaa-ajankeskukseksi. Kuva: Sami Lettojärvi

3 Kaksikerroksisella naapuri kateelliseksi.

Ruotsalainen Kabe on valmistanut matkailuvaunuja 60 vuotta. Juhlan kunniaksi yritys teki kaksikerroksinen Kabe Tower -vaunun.

Luksusvaunun alakerrassa tilaa on 19,3 neliömetriä. Yläkerrassa on 8,8 neliön oleskelutila ja kymmenen neliön ulkoterassi.

Pituutta vaunulla on 10,5 metriä ja korkeutta peräti 4,48 metriä. Korkeuden takia matkareitti pitää suunnitella huolellisesti etukäteen, koska vaunu ei mahdu kulkemaan kaikkien siltojen ali. Ostajan kannattaa varautua myös siihen, että vaunua voi joutua madaltamaan, sillä ajoneuvoyhdistelmän maksimikorkeus Suomessa on 4,40 metriä.

Vaunua esittelevä Bo Karlsson luonnehtii Kabe Toweria vapaa-ajankeskukseksi, mökiksi pyörien päällä.

– Vaunu ei ole vielä tuotannossa, mutta jos ostaja löytyy, tämä lähtee 160 000 eurolla, hän sanoo.

Hintaa maistellessa on syytä huomioida myös uuden vetoauton hankinta.

4 Majoitusmukavuutta lapsiperheelle.

Hobbyn De Luxe -vaunumallisarja sisältää 13 eri pohjaratkaisua, joista viidestä löytyy lastenvuoteet. Kahdessa mallissa on alaslaskettava ylävuode takaistuinryhmän yläpuolella. 515 UHL-malliin, jonka pituus on 7,53 ja leveys 2,30 metriä, on saatu mahtumaan alaslaskettavan ylävuoteen ansiosta kuusi makuupaikkaa.

5 Vapaa-ajan työpiste ammattilaiselle.

Kuorma- ja linja-autojen kuljettajat ovat saattaneet käännellä MANin rattia. Nyt sama onnistuu myös vapaa-ajalla, kun MAN debytoi Knausin matkailuauton alustana.

Lahden messuilla esiteltävän etuvetoisen MANin alustalle rakennettu Van Ti Plus -malli on senttiä vaille seitsemän metriä pitkä, ja siinä on kaksi makuupaikkaa. Auton saa myös nelivedolla.

Lisävarusteena myydään muun muassa kuljettajan vireystilan tunnistinta, joka hidastaa automaattisesti menopelin nopeutta, jos kuskin ote ratista herpaantuu.

Caravan 2018 -messujen kalleimpaan ajopeliin Centurioniin mahtuu henkilöauto, jolla voi taittaa kauppareissut ja muut lyhyet pyrähdykset. Kuva: Sami Lettojärvi

6 Concorden kyytiä lottovoittajalle.

Concorde-matkailuautoja mainostetaan Euroopan näyttävimpinä maantielaivoina. Lahden messuilla esillä olevaa erikoisvarusteltua Centurion-mallia kestää sellaiseksi luonnehtia. Esittelyauton hinta on karvan alle 730 000 euroa. Se on messujen tyyrein menopeli.

Melkein 12 metriä pitkä katseenvangitsija kätkee sisäänsä lounge-tilat ja makuuhuoneen. Autossa on muun muassa kaksi sähköisesti säätyvää sohvaa, kaksi mekaanista sohvaa sekä kaksi televisiota.

Centurionin takatilassa kulkee pieni henkilöauto, ja tila on muokattavissa isommallekin autolle.

Auto autossa -ratkaisu osoittaa käytännöllisyytensä viimeistään silloin, kun pariskunnasta toinen haluaa toiseen paikkaan kuin toinen. Kiistaa voi silti tulla siitä, kumpi saa jatkaa matkaansa Centurionilla.

7 Retkeilyauto monikäyttöisyyttä arvostavalle.

Retkeilyautojen suosio kasvaa matkailuajoneuvojen joukossa, kertoo Sakari Lilleberg Lahden Rinta-Joupilta esitellessään Adrian Twin-sukupolven autoja.

– Retkeilyauto on monikäyttöinen, ja sillä on helpompi liikkua kuin matkailuautolla. Se voi olla perheen ainoa auto tai kakkosauto, jolla harrastetaan. Sillä kulkevat kätevästi polkupyörät, surffilaudat ja kanootit, hän perustelee.

Myydyin malli on kuusimetrinen, joka mahtuu vielä parkkiruutuun.

Edullisempi mallisto Twin Axess on tehty Citroën Jumperin alustalle, Twin Plus -mallisto Fiat Ducaton alustalle.

8 Telttaretki perävaunulla.

Telttaperävaunu voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun ei halua pröystäillä maantiellä, mutta arvostaa tilaa leiripaikalla. Kama Fritidin kompakti Isabella Camp-let -telttaperävaunu ei kohota vastaantulijoiden kulmakarvoja, mutta sen sisuksiin on kätketty varsin näyttävä telttakokonaisuus. Passion-mallissa on muun muassa yksinkertainen ulkokeittiö ja pimennysverhoilla varustetut makuutilat.

Telttaperävaunun saa jarruilla tai ilman. Molemmat versiot painavat alle 500 kiloa, joten vaunu liikahtaa pienelläkin henkilöautolla.

Edullisin Dream-malli maksaa ilman jarruja ja lisävarusteita 6 600 euroa.

Caravan 2018 -messut Lahden messukeskuksessa sunnuntaihin asti.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi