Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahti vaatii pikaisia toimia valtatie 12:n parantamiseksi – "Kunto on kaukana ykkösluokan palvelutasosta"

Valtatie 12 on Nastolan Arolassa kapea ja mutkainen. Vuonna 2009 rekka suistui tieltä Arolan kohdalla. Kuva: Vesa Tapiola

Lahden kaupunki kiirehtii valtatie 12:n parantamista. Erityisesti Lahden–Kouvolan välin parantaminen vaatii pikaisia toimia, katsoo kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaosto, joka antoi maanantaina lausunnon maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta.

Kaupunki korostaa valtatie 12:n yhdistävän merkittäviä kaupunkeja ja olevan erittäin merkittävä yhteys Länsi-Suomesta Kotkan ja Haminan satamiin sekä Venäjälle. Jaosto esittää liikenne- ja viestintäministeriölle, että valtatie on kohennettava korkeimpaan palvelutasoon ainakin Tampereen ja Kouvolan välisellä osuudella. Tällä hetkellä tien kunto on kaukana ykkösluokan palvelutasosta, kaupunki painottaa lausunnossaan.

Kaupunki on huolissaan Lahden ja Kouvolan välin ruuhkautumisesta ja onnettomuusriskeistä, kun Kouvolaan valmistuu rautatie- ja maantiekuljetuksia yhdistävä terminaali vuonna 2020 ja Iittiin KymiRing-rata vuonna 2019. Valtatie lävistää Kausalan taajaman, jossa nopeusrajoitus on alimmillaan 50 kilometriä tunnissa.

Kaupunki huomauttaa, että Lahden ja Kouvolan välin heikko kunto korostuu entisestään, kun Lahden eteläinen kehätie valmistuu vuoden 2020 alkupuolella.

"Nykyistä rataverkko kehitettävä kustannustehokkaasti"

Raideliikennettä on kaupungin mielestä kehitettävä ensisijaisesti nykyistä rataverkkoa kustannustehokkaasti kehittäen. Kaupunki edellyttää, että ratayhteys Riihimäeltä Lahteen merkitään runkoverkkosuunnitelmaan henkilöliikenteen yhteytenä.

Lahti pitää tärkeänä että, Riihimäen kolmioraidetta hyödynnetään matkustajaliikenteessä. Jos vaihto ja kierto Tikkurilan kautta jää pois, matka-aika Tampereelta Pietariin lyhenisi noin tunnilla.

Tampereen ja Helsingin pormestarien esille nostama lentorata palvelisi koko Suomen yhteyksiä Helsinki-Vantaan lentokentälle ja vapauttaisi toteutuessaan oleellisesti ratakapasiteettiä ruuhkaiselta ja ahtaalta Pasilan–Riihimäen väliltä, jaosto toteaa lausunnossaan.

Jaosto valtuutti viranhaltijat vielä "terävöittämään" rataverkkoa koskevaa lausuntoa.

Lue myös: Kaupunginjohtajat: tie- ja ratayhteyksiä Lahden ja Tampereen välillä parannettava, vaikutusta Pietariin saakka
 
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi