Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Saimaannorpan kanta saatiin kasvuun – nyt Saimaalla uiskentelee vajaat 400 norppaa

Viisivuotinen EU-rahoitteinen saimaannorpan suojeluprojekti on päättymässä.

Leutoina ja vähälumisina talvina Saimaalla kolataan apukinoksia norpille. Viime talvena 80 prosenttia kuuteista syntyi apukinoksiin. Kuva: Mikko Makkonen

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana noin 310 yksilöstä 370–380 yksilöön. Kannan kasvua on edesauttanut viisivuotinen EU-rahoitteinen Saimaannorppa-Life-hanke.

Hanke on nyt päättymässä, ja sen loppuseminaari pidetään 22. syyskuuta Savonlinnassa.

Hankkeessa muun muassa kehitettiin norppaturvallisia kalastusvälineitä ja edistettiin niiden käyttöä sekä pyrittiin vähentämään ihmisestä aiheutuvaa häiriötä norpille. Ilmastonmuutokselle alttiiden norppien pesintää leutoina ja vähälumisina talvina autettiin kolaamalla pesimäpaikoille apukinoksia. Samalla norppa-alueilla asuvien ihmisten roolia norpan suojelussa vahvistettiin.

– Hankkeessa kehitettiin vapaaehtoisten verkostoa, jonka avulla on esimerkiksi mahdollista tehdä apukinoksia lyhyessä ajassa koko Saimaan alueelle, kertoo hankeen projektipäällikkö Raisa Tiilikainen Metsähallituksen verkkosivulla.

Hankkeessa tuotettiin myös paljon lisää tutkimustietoa saimaannorpasta suojelutoimenpiteiden ja päätöksenteon tueksi.

Hankkeen kustannusarvio oli 5,26 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus oli 3,95 miljoonaa euroa.

Valtaosa kuuteista syntyy apukinoksiin

Apukinosten merkitys saimaannorpan lisääntymiselle on ollut keskeinen. Viime talvena syntyi 86 kuuttia, joista valtaosa, noin 80 prosenttia, syntyi kolattuihin apukinoksiin.

Yksi kuuteista syntyi ensimmäisen kerran kelluvaan keinopesään.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Mervi Kunnasranta kuvasi pesää keväällä Ylen haastattelussa (16.5.2018) kelluvan iglun ja ponttonilaiturin yhdistelmäksi, johon oli asennuksen yhteydessä lapioitu lunta.

– Kyllä tämä minun tietääkseni on ainutlaatuista maailmassa, että hylkeitä ruvetaan pöntöissä pesittämään, totesi Kunnasranta haastattelussa.

Kuuteista kaksi syntyi kalastusrajoitusalueen ulkopuolelle, Puruvedelle ja Paasselälle. Puruvedelle syntynyt kuutti oli ensimmäinen vuosikymmeniin.

Myös kalastusrajoituksia laajennettiin osin vapaaehtoisin sopimuksin norpan uusille elinalueille.

Kalastus yhä uhka

Vaikka saimaannorpan kanta on saatu kasvuun, sukupuuton uhka on edelleen merkittävä. Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisemmista hylkeistä, ja niitä elää vain Saimaalla.

Norppa jäi eristyksiin Saimaalle noin 8000 vuotta sitten, kun yhteys Itämereen jääkauden jälkeen katkesi.

Norppia kuolee edelleen kalastusverkkoihin. Metsähallitus tiedotti syyskuun alkupuolella viiden saimaannorpan hukkuneen verkkoihin tänä vuonna. Hukkuneista kolme oli jäänyt kiinni muikkuverkkoihin.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan norppien kalanpyydyskuolemat kertovat siitä, että kalastusrajoitukset Saimaalla ovat riittämättömiä, ja että muikkuverkkojen vapauttaminen kalanpyydysrajoituksista on ollut virhe.

Metsähallituksen mukaan norppakannan suojelussa tärkeää on kevätaikaisen verkkokalastuksen rajoitus kuuttien suojaamiseksi sekä vahvalankaisten, jopa aikuisia norppia tappavien pyydysten, ympärivuotinen käyttökielto.

Pullervoa katsottiin yli miljoona kertaa

Saimaannorpan elämää on tehnyt tutuksi jo kolmen kevään ajan WWF:n norppalive, jonka suoraa lähetystä katseltiin viime keväänä yli miljoona kertaa.

Suorassa lähetyksessä Pullervo-niminen norppa köllötteli kivellä noin viikon ajan. Lähetyksessä esiintyi myös vierailevia tähtiä. Norpat nousevat keväisin rantakiville vaihtamaan karvansa. Muutoin norpat viettävät suurimman osan ajastaan vedessä.

Lue myös: Viemärikoira ja kaupan pihalle hylätty koira pääsivät Unkarista joensuulaispariskunnan silmäteriksi
 
Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi