Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tuomioistuinviraston sijoittaminen Vantaalle hiertää kokoomuksen hallituskumppaneita – Päätös jäänyt hallituksen pöydälle

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on päättänyt sijoittaa viraston Vantaalle, mutta STT:n tietojen mukaan keskusta ja siniset eivät ole hyväksyneet päätöstä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Vuonna 2020 aloittavan Tuomioistuinviraston sijainti hiertää hallituksen sisällä. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) päätti syyskuun alussa sijoittaa viraston Vantaalle, mutta STT:n tietojen mukaan keskusta ja siniset eivät ole hyväksyneet päätöstä.

Päätös on ollut valtioneuvoston yleisistunnon listalla jo kahdesti, mutta hallitus ei ole päässyt asiasta sopuun. Viimeksi asia oli listalla torstaina, mutta tiettävästi työministeri Jari Lindström (sin.) ei hyväksynyt päätöstä.

Asiantuntijatoimikunnan viime vuonna tekemän selvityksen mukaan paras sijaintipaikka Tuomioistuinvirastolle olisi pääkaupunkiseudulla. Häkkäsen tänä vuonna käynnistämien selvitysten mukaan Vantaa on paras sijaintipaikka. Selvitysten jälkeen asiaa käsitteli alueellistamisen koordinaatioryhmä, jonka yksimielisen lausunnon mukaan oikeusministeriön olisi tullut harkita asian siirtämistä valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi ennen ratkaisua. Häkkänen ei kuitenkaan vienyt asiaa hallituksen pöydälle ennen Vantaan voittoon päätynyttä ratkaisuaan, mikä on ärsyttänyt ainakin keskustaa.

Lindström kannattanut kotikaupunkiaan

Ex-oikeusministeri Lindström on aiemmin kannattanut Tuomioistuinviraston perustamista kotikaupunkiinsa Kouvolaan, joka oli kahdeksan loppuvaiheessa mukana olleen kaupungin joukossa. Keskusta ei ole avoimesti liputtanut minkään kaupungin puolesta, mutta on vastustanut viraston perustamista pääkaupunkiseudulle.

Häkkänen perusteli Vantaan valitsemista viraston ja sitä kautta tuomioistuimien parhaalla mahdollisella toimintakyvyllä ja taloudellisella tehokkuudella.

Tuomioistuinvirasto on oikeusministeriön hallinnonalalle perustettava uusi virasto, jolle siirretään oikeusministeriössä nykyisin hoidettavat tuomioistuinten keskushallintotehtävät. Virastossa olisi noin 45 henkilötyövuotta.

Kokoomusministereiden aluepoliittisista päätöksistä keskustaa on hiertänyt myös sisäministeriön päätös siirtää Kriisinhallintakeskus Kuopiosta Helsinkiin kahden vuoden siirtymävaiheen jälkeen. Kriisinhallintakeskuksessa on noin 20 työntekijää.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi