Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Superharvinaisuuden toimitusketju takkuili, Woikoski ei saanut amerikkalaisen urheiluauton vetyversiota

Woikoski ja sopimuskumppani sopivat riidan käräjäoikeudessa. Kumppani palauttaa Woikoskelle yli 200 000 euron kauppasumman.

Shelby Cobra on kevyt ja tehokas urheiluauto. Kuvan bensiinikäyttöinen auto ei liity Woikosken tapaukseen. Kuva: Colourbox

Keski-Suomen käräjäoikeudessa on käsitelty autokauppariitaa, jollaista ei ihan joka päivä tule tuomioistuimen ratkottavaksi. Riidan kohteena oli harvinaisen ja arvokkaan, vedyllä toimivan auton kauppa.

Mäntyharjussa toimiva kaasuntuottaja Woikoski oy oli tehnyt laukaalaisen firman kanssa sopimuksen amerikkalaisen urheiluauton Shelby Cobra CSX 427:n hankinnasta ja maahantuonnista.

Sopimus tehtiin jo keväällä 2016. Auton toimitusketjussa ilmeni ongelmia, eikä autoharvinaisuus tullut koskaan Etelä-Savoon. Auton oli määrä tulla Yhdysvalloista kanadalaisen firman välittämänä sen ja laukaalaisfirman välisen sopimuksen mukaisesti.

Woikoski vaati käräjillä kaupan purkua. Laukaalaisfirma vastaajana oli eri mieltä.

Riidan osapuolet tekivät sovinnon, jonka käräjäoikeus vahvisti. Sovintosopimuksen mukaan vastaaja palauttaa Woikoskelle sen maksaman kauppahinnan, lähes 202 000 euroa.

Sopimuksen liitteenä on kanadalaisen tavarantoimittajan takaussitoumus Woikoskelle sekä velkasitoumus laukaalaisfirmalle.

Harvinaistakin harvinaisempi

Riidan osapuolet pyysivät sovintosopimuksessa, että käräjäoikeus määräisi sovintosopimuksen liitteineen salassa pidettäväksi, koska se sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia.

Oikeus ei tähän suostunut.

Etelä-Suomen Sanomat lähestyi riidan osapuolia kysyäkseen autosta tarkempia tietoja, mutta kumpikaan ei vastannut soittopyyntöön.

Sovintosopimuksen mukaan ostettavaksi aiottu auto sijaitsee yhdysvaltalaisen Shelby American Inc. -yhtiön museossa. Tästä voinee päätellä, että kyse on aidosta autosta eikä ns. replika.

Aitojen Shelby Cobrien valmistus päättyi 1967. Suomessa on parhaillaan myytävänä yksi vuoden 1965 Cobra. Hinta on hieman alle 200 000 euroa.

Cobrat tunnetaan muun muassa hyvästä teho-painosuhteesta. Suomessa myynnissä olevan bensiinikäyttöisen Cobran tehoksi ilmoitetaan 287 hevosvoimaa ja painoksi alle 1 100 kiloa.

Woikosken havitteleman auton tekee erityisen harvinaiseksi sen käyttövoima eli vety.

Woikoskella entuudestaan vetyauto

Kaasuyhtiö Woikoski on tullut tunnetuksi vetyajoneuvojen puolestapuhujana. Yhtiö esitteli vetyautonsa medialle vuoden 2014 alussa.

Trafin tilastoissa ei ole muita vetyautoja.

Woikoski on suunnitellut Suomeen parinkymmenen vetyautojen tankkauspisteen verkostoa, mutta suunnitelmat on pantu jäihin. Tiettävästi ainoa tankkauspiste sijaitsee Mäntyharjun Voikoskella.

Toimitusjohtaja Clas Palmberg on julkisuudessa todennut yhä uskovansa vetyautoilun tulevaisuuteen.

Vety sinällään on yhtiölle tuttu materiaali, sillä se on tuottanut vetyä yli sata vuotta.

Yhtiöllä on Voikoskella myös automuseo.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi