Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Millaiset tilat ovat parhaat etätyön tekemiseen kotona? Lue asiantuntijan vinkit

Sopimattomat tilat on tunnistettu yhdeksi etätyön riskeistä. Anna ja Tomi Sarkkinen tekevät paljon etätöitä ja oavt luoneet kotinsa siihen sopivaksi.

Anna Sarkkiselle etätyö sopii. "Päivät lyhenevät, kun ylimääräinen hälinä jää pois", hän sanoo. Kuva: Risto Aalto

Etätyöpäivät ovat monille suomalaisille jo viikoittaista arkea. Etätyöllä tarkoitetaan ansiotyötä, jota tehdään varsinaisen työpaikan ulkopuolella niin, että siitä on sovittu työnantajan kanssa. Työolobarometri 2017 kertoo, että säännöllisesti etätöitä tekee noin viidennes palkansaajista ja satunnaisesti 14 prosenttia.

Kodeissa tehtävän etätyön työskentelyolosuhteita ei Suomessa tiettävästi ole tutkittu. Haastatteluista on kuitenkin käynyt ilmi, että yleisin paikka tehdä etätöitä on keittiön pöytä.

– Koteja ei ole suunniteltu työntekoa varten. Toinen huomioitava seikka on, että vastuu etätyön työskentelyolosuhteista on käytännössä työntekijällä itsellään, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki.

Sopimattomat tilat on tunnistettu yhdeksi etätyön riskeistä ja huonoista puolista. Kotona työskentely on hankalaa, jos työnteolle ei ole rauhallista tilaa, riittävästi tilaa tai tilaa, jossa esimerkiksi on kunnon valaistus ja hyvät ergonomiset olosuhteet.

Muistathan kierrättää myös kotitoimiston roskat.

– Monesti näkee, että työpiste on viritetty kapeaan käytävään ja työtuolina on kova keittiön tuoli, sanoo sisustussuunnittelija Minna Toivonen.

Työrauha myös kotona

Yksi keskeisistä motiiveista sille, miksi töitä halutaan tehdä kotona, on työrauha. Mutta se edellyttää, että kotoa löytyy sopiva paikka ja aika töiden tekemiselle.

– Kotona on pystyttävä keskittymään ja tekemään työtä tavoitteiden mukaan, Ruohomäki sanoo.

Työtilojen ohella kannattaa kiinnittää huomiota asianmukaisiin työvälineisiin, kalusteisiin ja tietysti myös toimiviin yhteyksiin. Ergonomiaan ja töiden tauottamiseen pitää kiinnittää huomiota siinä missä työpaikallakin.

– Työvälineiden sijoittelussa kannattaa huomioida myös se, miten irrottautua töistä. Niistä pitää päästä henkisesti irti sitten, kun ne on tehty. Työvälineet on hyvä pistää pois näkyvistä vaikka kaappiin tai reppuun, Ruohomäki vinkkaa.

Jos kodissa on tilaa työpisteelle tai -huoneelle, se kannattaa alusta alkaen suunnitella mahdollisimman toimivaksi ja viihtyisäksi. Tässä sisustussuunnittelija Minna Toivosen vinkit:

Anna ja Tomi Sarkkinen ovat luoneet olosuhteet kotona sellaisiksi, että etätöiden tekeminen onnistuu hyvin. Kuva: Risto Aalto

1 Työpöytä

L:n muotoinen työpöytä on paras. Se vie tilaa, mutta siihen mahtuu hyvin papereita ja mappeja. Tilan säästämiseksi voi tinkiä pöydän syvyydestä. Myös kotiin voi hankkia sähköpöydän tai ainakin pienen, korkean pöydän, jonka ääressä voi välillä tehdä seisten töitä.

Puinen työpöytä on kestävä ja ekologinen valinta. Laminaatti- ja melamiinipintaiset pöydät ovat helppohoitoisia.

Pöytä kannattaa sijoittaa niin, että työn äärestä voi nostaa katseen ulos ja lepuuttaa silmiä.

2 Työtuoli

Työtuoli on työhuoneen tärkein kaluste. Joillekin sopii satulatuoli, jotkut suosivat perinteistä toimistotuolia. Pehmustettu tuoli on paras: siinä jaksaa istua. Materiaaleista kannattaa valita hiostamaton. Lisäksi kannattaa hankkia työtuoli, joka on säädettävä ja jonka säätäminen on helppoa. Hyvässä tuolissa voidaan säätää sekä istuinkorkeutta, käsinojia että keinutoimintoa.

3 Valaistus ja värimaailma

Hyvän yleisvalaistuksen lisäksi työvalo auttaa tarkkuutta vaativissa töissä. Valo ei saa häikäistä silmiä eikä näyttöä, joten sen sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota.

Värimaailman moni valitsee mieltymystensä mukaan, mutta väreillä on myös omat merkityksensä. Esimerkiksi vihertävät sävyt auttavat keskittymään ja keltainen piristää niitä, joiden aamut lähtevät nihkeästi käyntiin.

4 Säilytystilat

Varo, ettei työhuone ala pursua ylimääräistä tavaraa muualta kodista. Karsi turhat tavarat pois ja järjestä kaikelle tarvittavalle oma paikkansa.

Perinteinen kaapisto on siisteyden ja järjestyksen kannalta parempi valinta kuin avohyllyt. 40 senttiä syvä kaapisto on helpoin käyttää. Valitse säilytyskaluste, joka yltää kattoon asti, niin saat tavaroille mahdollisimman paljon tilaa.

Säilytyskalusteiden on hyvä olla muutaman askeleen päässä työpöydästä, jotta tavaroiden hakemisesta tulee tauko istumiselle.

Hanki pikkutavaroille oma laatikostonsa tai pari pientä avohyllyä.

5 Viihtyvyys

Tuo tekstiilejä, viherkasveja ja taidetta työhuoneen somisteiksi. Jos tilassa kaikuu, turvaudu akustiikkalevyihin.

Jos teet töitä muun perheen ollessa kotona, pidä työhuoneen ovi kiinni. Voit laittaa oveen vaikka kyltin: Olen tänään töissä klo...

Muistathan kierrättää myös kotitoimiston paperit, patterit ja muut roskat.

Pariskunta tekee etätöitä kotona

Jyväskyläläinen Sarkkisen pariskunta tekee säännöllisesti etätöitä kotonaan: Anna kerran pari viikossa, Tomi joka päivä. Etätöissä ovat aktiivisesti mukana myös perheen kleinspitzit Laku ja Papu.

Anna Sarkkinen on kestävää kehitystä asukaslähtöisesti edistävän JAPA ry:n toiminnanjohtaja. Työ on monipuolista eikä kahta samanlaista työpäivää ole.

– Toimistolla on vaikea keskittyä kirjallisiin töihin, joten teen ne pääosin kotona. Sitten kun olen toimistolla, olen koko ajan läsnä toisenlaiseen tekemiseen.

Tomi Sarkkinen työskentelee Manpowerilla raportoinnin koordinaattorina. Hän teki aluksi täyttä päivää toimistolla, mutta on pikku hiljaa liukunut tekemään työt kotona joitakin harvoja palavereita lukuun ottamatta.

– Osa työstäni on sellaista, että se pitää tehdä aikaisin aamulla. Oli outoa mennä aamukuudelta työpaikalle, jossa ei ollut ketään. Kotona aloitan työt aikaisin, joten työpäivä on ohi kahden maissa.

Ylimääräinen hälinä jää pois

Paikasta ei tule ongelmia, sillä työhuone on vaimon valtakuntaa, kun taas aviomies tekee töitä keittiön pöydän äärellä – myös yksin ollessaan. Joskus Anna Sarkkinen siirtyy lukemaan papereita olohuoneen sohvalle, mutta silloinkaan pariskunta ei juuri juttele keskenään.

– Omissa kuplissamme ollaan. Välillä vien kahvit Annalle, mutta muuten ei olla tekemisissä, Tomi Sarkkinen kertoo.

Molemmat perustelevatkin etätöitä nimenomaan työrauhalla. Kotona töihin keskittyy paremmin ja ne valmistuvat vähintäänkin ajallaan, ellei jopa aiemmin.

– Päivät lyhenevät, kun ylimääräinen hälinä jää pois, Anna Sarkkinen tuumaa.

Ja vaikka Jyväskylässä etäisyydet ovat lyhyitä, molemmat pitävät plussana myös sitä, ettei työmatkoihin kulu aikaa.

Tomi Sarkkinen kertoo lisäksi, että parasta työhyvinvointia on, kun voi kesken töiden silitellä koiria.

– On kiva viettää päivät koirien kanssa.

Tietosuoja on muistettava myös etätöissä

Kotona tulee myös tauotettua töitä työpaikkaa paremmin. Anna Sarkkinen kertoo välillä vaihtavansa paikkaa työpöydän äärestä silityslaudan ääreen – ei silittämään vaan naputtelemaan konetta. Kauniilla säällä työpiste siirtyy terassille.

Tomi Sarkkisen mukaan työskentelyolosuhteet on itse tehtävä sellaisiksi, että niissä on hyvä olla. Hänellä varusteisiin kuuluvat esimerkiksi kuulokkeet, joista hän kuuntelee musiikkia.

Sarkkiset sanovat, että olennaista etätöissä on myös vastuu tietosuojan piiriin kuuluvien asioiden luottamuksellisesta käsittelystä.

– En koskaan tuo ihmisten henkilökohtaisia papereita kuten verokortteja kotiin. Meillä on silppuri, jossa töihin liittyvät tarpeettomat paperit tuhotaan. Töitä tehdään vain työpaikan koneilla, joissa tietoturva on varmasti aja ntasalla, Anna Sarkkinen sanoo.

Marja-aho Eija
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi