Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Evira saa eläinten yli- ja alihoidosta kanteluja - omistajien mielestä hoitoja kaupattiin puoliväkisin tai lemmikkiä ei hoidettu tarpeeksi

Eläinlääkäri Karoliina Nyyssönen tarkisti Ralph-koiran vointia Omaeläinsairaala Kuopiossa pernanpoistoleikkauksen jälkeen. Kuva: Tuire Punkki

Koira kuoli. Omistajalle jäi rahastuksen maku ja olo, että eläinlääkärin tutkimuksia kaupattiin puoliväkisin. Lisäksi lemmikin kuoleman jälkeen tuli tunne, että eläinlääkäri syyllisti, ettei hoidettu tarpeeksi. Näin kertoo eräs koiranomistaja, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

Omistaja on järkyttynyt siitä, kuinka vanhalle 13-vuotiaalle koiralle tarjottiin eläinlääkäripalveluita. Perhe lähestyi myöhemmin toista eläinlääkäriä, joka mielestä vanhaa koiraa ei pitäisi nukuttaa ehdotettuja toimenpiteitä varten.

Perhe päätti, että erikoistutkimuksia ei tehdä. Koiraa lääkittiin ja hoidettiin kotona muutamia kuukausia, ja se nukkui pois rauhallisesti kotona.

Koiran omistaja oli jälkikäteen myös yhteydessä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan, mutta ei tehnyt kantelua eläinlääkärin toiminnasta.

Evira sai viime vuonna 34 kantelua eläinlääkärin ammatin harjoittamisesta. Moni niistä koski kissoja ja koiria ja sitä, onko eläintä hoidettu liikaa tai liian vähän.

Sekä ”ylihoito” että ”alihoito” eli väitteet siitä, että eläinlääkäri on tehnyt liikaa tai ei ole tehnyt tarpeellisia tutkimuksia tai ottanut tarvittavia näytteitä diagnoosin tueksi, korostuvat vireille tulleissa kanteluissa, kertoo lakimies Heini Peltoniemi Evirasta.

Monesti kantelijan esittämä ylihoito ei kuitenkaan ole sitä ollut.

– Kyse on ollut enemmän siitä, että jälkikäteen halutaan saada kalliiksi ja turhiksi osoittautuneita kuluja alaspäin. Esimerkiksi koiran menehtyessä turhaksi käyneet kulut usein harmittavat, vaikka hoito tai tutkimukset sinänsä ovat olleet perusteltuja ja vaikka hoitoa päätettäessä kantelija on ollut suostuvainen lisätoimenpiteisiin ja niistä aiheutuviin kuluihin, Peltoniemi valaisee.

Yksi tuore päätös on kesältä, kun virasto linjasi, että pyörätuolin pysyvä käyttö pieneläimellä ei ole hyväksyttävää. Kyseessä oli ta­paus, jossa halvaantuneelle ja pidätyskyvyttömälle koiralle oli otettu käyttöön pyörätuoli liikkumisen apuvälineeksi.

Viranomaiset

Harva tekee valituksen

Eviran ja aluehallintovirastojen lisäksi eläinlääkäreiden toimintaa voidaan käsitellä Eläinlääkintävahinkojen arviolautakunnassa, joka antaa pyynnöstä eläinlääketieteellisiä lausuntoja siitä, onko eläimen hoidossa tapahtunut hoitovirhe.

Lautakunta käsitteli 24 lausuntopyyntöä vuonna 2017. Se arvioi eläinlääkärin tehneen hoitovirheen kuudessa tapauksessa. Lausuntopyynnöistä 14 tapausta koski koiria, neljä lehmää, kolme hevosia, kaksi kissaa ja yksi marsua.

Kuluttajariitalautakunta ottaa kantaa, onko eläinlääkärin palvelussa tapahtunut virhe. Lautakunta antaa suosituksia vahingonkorvauksista. Viime vuonna lautakunta otti kantaa noin 20 tapaukseen, jotka liittyivät eläinlääkäripalveluihin.

Ansa Heinonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi