Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelainen taloyhtiö sai kaupungilta hyytävän ilmoituksen – tontin vuosivuokra nousee alle 8 000 eurosta 63 000 euroon

Kaupungit päivittävät vanhojen asuintonttiensa vuokria määräajoin. Vanhoissa tonteissa korotukset ovat usein tuntuvia, kun uudet vuokrat sidotaan tonttien nykyisiin markkinahintoihin.

Lahtelainen Henry Koljonen ei ole vielä paljonkaan keskustellut tonttivuokran korotuksista taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Hän on aikeissa muuttaa muualle, mutta muutto ei johdu vuokran noususta. Kuva: Katja Luoma

Vuokratonttien hinnankorotukset voivat kasvattaa taloyhtiöiden asumismenoja raskaasti. Lahtelaisen asunto-osakeyhtiö Lepolantie 2:n käyttämän viiden tontin vuokra nousee ensi vuonna noin 800 prosenttia.

Asunto-osakeyhtiö on Lahden kaupungin vuokralainen ja tähän asti se on maksanut tonteistaan vuodessa yhteensä 7 729 euroa. Ensi vuoden kesäkuun alusta lähtien vuosittainen vuokrasumma on 63 000 euroa.

Lepolantie 2:lla on ollut 50 vuoden vuokrasopimus kaupungin kanssa. Asuntoyhtiön kerrostalot on rakennettu vuonna 1950.

Miltei euro neliöltä lisää

Vuokran raju nousu korottaa asuntoyhtiön 119 osakkaan vastikkeita 92 sentillä neliömetriä kohti kuukaudessa.

Isännöitsijä Kari Kuru sanoo, että jonkinlaista korotusta osattiin odottaa, mutta ei näin suurta.

– On tämä aikamoista shokkihoitoa.

Korotus iskee sitä armottomammin, kun viiden talon yhtiössä valmistellaan samaan aikaan käyttövesiputkiston remonttia. Se lisää vastikkeiden kuukausittaista neliöhintaa 3–3,50 eurolla.

Kuru ei ole kuullut, että kukaan olisi vielä muuttamassa vuokrajytkyn vuoksi pois talosta. Asuntojen kysyntä sen sijaan uhkaa hiljentyä.

– Aivan varmasti. Sijoittaja-osakkeenomistajat kaikkoavat, kun heidän saamansa hyötyä jää pieneksi.

Lunastaa voi, jos on rahaa

Kaupunki tarjoaa mahdollisuutta vuokratonttien lunastamiseen. Lepolankatu 2 saisi käyttämänsä viisi tonttia omikseen runsaalla 1,9 miljoonan euron hinnalla. Se tarkoittaisi kullekin osakkaalle 380 euron menoerää neliötä kohti.

Isännöitsijä Kari Kuru ei pidä realistisena, että osakkailla olisi varaa ja halua niin isoon investointiin. Vaihtoehdot ovat silloin vähissä.

– Vuokra on pakko maksaa, jos kaupunki ei sitä kohtuullista.

Laihaksi lohduksi jää, että taloyhtiössä on onneksi ehditty tehdä jo osa suurista remonteista. Kaikki ei siis kaadu tehtäväksi enää silloin, kun asumiskustannukset ovat muutenkin nousseet.

Isännöitsijä Kari Kuru arvioi, että asunto-osakeyhtiö Lepolantie 2:n osakkaiden on vaikea niellä tonttivuokran hurjaa nousua. Kuva: Katja Luoma

"Aikamoinen paukku"

Lepolantie 2:ssa vuodesta 1997 asunut Henry Koljonen kuuli ikävän uutisen viime viikolla.

– Aikamoinen paukku. Ei siitä nauruhuumoria juuri voi vääntää.

Hän olisi toivonut, että kaupungin kanssa olisi voitu neuvotella ja toteuttaa vuokrankorotukset hiukan pehmeämmin.

– Mutta ei. Kertarysäyksellä vaan.

Koljonen aikoo myydä asuntonsa ja siirtyä asumisoikeusasuntoon. Tosin tämän päätöksen hän oli tehnyt jo ennen tietoa vuokrankorotuksesta.

Tuplavuokrat tulossa

Lahti tarkistaa tänä vuonna 62 kerrostaloyhtiön tonttien vuokrat. Korotukset aikaisempiin hintoihin ovat keskimäärin yli kaksinkertaisia.

Kaupungingeodeetti Juha Helminen kertoo, että 50 vuotta vanhat vuokrasopimukset oli sidottu oman aikansa elinkustannusindekseihin tai sitten niitä ei oltu sidottu mihinkään.

Nyt vuokrasopimukset päivitetään ajan tasalle. Kaupunki on asiantuntijoiden avulla arvioinut tonttimaiden nykyisen hinnan, ja vuokrat ovat noin 80 prosenttia käyvästä hinnasta.

Sama linja kaikille

Vuokrantarkistukset merkitsevät Helmisen mukaan, että uusien ja vanhojen tonttien vuokralaisia kohdellaan yhdenmukaisesti.

Helminen muistuttaa, että vanhojen tonttien vuokralaiset ovat hyötyneet kaupungin maltillisesta vuokrapolitiikasta.

– He ovat saaneet olla markkinahintaa alemmilla vuokrilla jo pitkään. Yksityinen vuokranantaja olisi jo aikaisemmin korjannut vuokrat vastaamaan markkinahintoja.

Aikamoinen paukku. Ei siitä nauruhuumoria juuri voi vääntää. Asukas Henry Koljonen

Juha Helminen kertoo kaupungin ilmoittavan taloyhtiöille jo kolme vuotta etukäteen, että vuokraan voi tulla muutoksia. Asiasta muistutetaan vielä sen jälkeenkin.

Lahtelaisilla kerrostalotonteilla käyvät hinnat vaihtelevat 175 eurosta noin 300 euroon. Kaupunginosista halvinta on Kärpäsessä ja kalleinta Kartanossa, joka on vasta rakenteilla.

Lepolankadun suunnan tontit on Helmisen mukaan myös arvioitu, ja niiden hinta asettuu lähelle asteikon yläpäätä.

Asunto-osakeyhtiö Lepolantie 2:n talot on rakennettu vuonna 1950. Asukkaista huomattava osa on seniori-iässä. Kuva: Katja Luoma

Ennakointi kannattaa

Talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen Suomen Kiinteistöliitosta arvioi, että monessa taloyhtiössä vuokratason muutos tulee yllätyksenä. Yhtiöhallitusten tehtäviin kuuluu olla ajan tasalla siitä, mitä tuleman pitää.

Järvinen kehottaa asunto-osakeyhtiöitä varautumaan kustannusten nousuun hyvissä ajoin. Samoin vuokranantajaan kannattaa olla yhteydessä etukäteen.

– Jos vain odottaa ilmoitusta vuokrasopimuksen päättymisestä ja uuden vuokran hinnasta, ei ole enää paljon tehtävissä.

Juho Järvinen on kuullut samanlaisista korotuksista kuin Lahden Lepolantie 2:ssa nyt toteutuu. Vuokrat ovat voineet nousta jopa kymmenkertaisiksi.

Lue myös: Asuntolainan hinta on yhä laskenut: vertailussa kymmenen eri pankin tarjoukset Lahden seudulla
 

Maksuvara kapenee

Kustannusten nousu vaikuttaa taloyhtiöiden mahdollisuuksiin saada korjauslainaa, koska velallisten maksukyky joutuu entistä kovemmalle koetukselle.

– Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada korjauslainaa ovat koko ajan vaikeutuneet, muistuttaa Päijät-Hämeen kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Hanna Koskela.

Koskelan mukaan kiinteistöyhdistys aikoo jatkossa tehdä laskelmia, paljonko tonttivuokrat voivat missäkin tapauksissa nousta. Nämä laskelmat annetaan taloyhtiöiden käyttöön, kun ne laativat talousarvioitaan.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi