Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kaikki eivät näe tilinsä saldoa uusilta Nosto-automaateilta – "Tämä on erittäin valitettava asia, joka varmasti haittaa asiakkaita"

Lahdessa on korvattu Otto-automaatteja Nosto-automaateilla. Osa Nosto-automaatteja käyttävistä ei näe käteisnostoja tehdessään, paljonko heidän tilillään on rahaa. S-ryhmä ja Nokas CMS syyttävät pankkeja hitaudesta, pankit puolestaan vetoavat teknisiin syihin.

Saldotietojen näyttämisestä on käyty keskusteluja pankkien kanssa jo 1,5 vuoden ajan. Kuva: Sami Lettojärvi

S-ryhmä korvasi toimipisteidensä Otto-automaatteja Nosto-automaateilla Lahdessa elokuussa. Uusien automaattien käyttö ei ole kuitenkaan sujunut asiakkaiden näkökulmasta täysin mallikkaasti, sillä kaikki käteisnostoja tehneet eivät näe tilinsä saldoa Nosto-automaattien näytöllä tai kuitilla.

Etelä-Suomen Sanomat on saanut lukijoilta useita yhteydenottoja asiasta ja asiaa on ihmetelty myös Lukijalta-palstalla.

Nosto-käteisautomaattipalvelu on järjestetty yhdessä Nokas CMS:n kanssa. Nokas CMS:n mukaan kaikki kortteja myöntävät pankit eivät mahdollista saldotiedustelua yhtiön automaateissa.

– Pankit ovat vedonneet teknisiin syihin, sanoo Nokas CMS:n myynti- ja kehitysjohtaja Risto Lepo.

Hänen mukaansa tilin saldo näkyy Nosto-automaateilla niille, jotka käyttävät Mastercardia tai S-Pankin Visa-kortteja. Sen sijaan Suomen suurimpien pankkien OP:n tai Nordean asiakkaiden saldotiedot eivät näy käteisnoston yhteydessä, ellei käytössä ole Mastercard.

– Tämä on erittäin valitettava asia, joka varmasti haittaa asiakkaita. Olemme tehneet kaiken, minkä voimme, Lepo sanoo.

Levon mukaan saldotietojen näyttämisestä on käyty keskusteluja pankkien kanssa jo 1,5 vuoden ajan. Hän ihmettelee vetoamista teknisiin syihin.

Spekuloida voi erikseen hänen mukaansa sillä, ovatko uudet Nosto-automaatit tulleet Otto-automaattien "reviirille".

"OP:lla on useita taustajärjestelmiä"

Otto-käteisautomaatteja ylläpitää Automatia Pankkiautomaatit. Sen omistajia ovat Nordea Pankki, OP Ryhmä ja Danske Bank.

OP:n pankkitoiminnan asiantuntijapäällikkö Jani Hautala vastaa sähköpostitse, että eri automaattien takana on erilainen tekniikka.

– OP:lla on useita taustajärjestelmiä ja kehityshankkeita, ja muilla kuin Otto-automaateilla tehtävän saldokyselyn kehittäminen vaatii riittäviä valmisteluja.

Hän kuitenkin kertoo, että OP aikoo mahdollistaa saldokyselyt muillakin automaateilla asteittain loppuvuodesta. Myös Nokas CMS:n Lepo vahvistaa, että OP on sanonut helpottavansa saldotietojen saantia tämän vuoden loppupuolella.

– Vielä on kuitenkin epäselvää, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Nordean viestinnästä puolestaan kerrotaan, että Visa Debit -korttien saldot tulevat näkymään Nosto-automaateilla myöhemmin ja että kehitystyö on käynnissä. Asiakas voi tarkastaa saldon ja tarkemmat korttitapahtumat muun muassa verkko- ja mobiilipankista sekä Otto-automaateilta, pankista muistutetaan.

Jatkossa yhä useampi voi siis mahdollisesti nähdä tilinsä rahamäärän Nosto-automaattien näytöiltä, mutta kuitille tilin saldoa ei vieläkään saa. OP:n Hautalan mukaan saldotiedon tuominen käteisnostokuitille ei ole pankeista riippuvainen asia.

– Muut kuin Otto-automaatit toimivat kansainvälisessä verkostossa, jolloin käteisnoston yhteydessä pankilla ei ole mahdollisuutta lähettää automaatin ylläpitäjälle saldotietoa.

Asiakkaat välikädessä

Osuuskauppa Hämeenmaalta kerrotaan, että asiakkailta on tullut muutamia yhteydenottoja tilisaldon näkymisen puuttumisesta. S-ryhmän talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annala myöntää, että asiakkaat ovat joutuneet ikävään välikäteen, kun neuvottelut ovat kestäneet yli vuoden.

– Emme voineet tietää, että pankeilla kestää niin kauan saada tekniset asiat toimimaan. S-Pankki sai tehtyä muutokset noin 1,5 kuukaudessa, Annala sanoo.

Annalan mukaan S-ryhmä halusi korvata Otto-automaatit Nosto-automaateilla, koska ne tulevat kauppojen kannalta halvemmaksi eikä S-ryhmä aiemmin voinut vaikuttaa siihen, mihin automaatit sijoitetaan.

S-ryhmä ilmoitti vuosi sitten irtisanovansa sopimuksen Automatia Pankkiautomaattien kanssa ja korvaavansa kaikki Otto-automaattinsa Nosto-automaateilla. Lahdessa muutos aloitettiin asentamalla elokuussa viisitoista Nosto-automaattia S-ryhmän toimipisteisiin.

Mimmi Pitkänen
mimmi.pitkanen@ess.fi
@
Onko sinulla ollut ongelmia Nosto-automaattien kanssa?
Onko sinulla ollut ongelmia Nosto-automaattien kanssa?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi