Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Medialiitto tyytyväinen, kun nettijättien vallasta valuu ripaus tekijöille – EU-parlamentti määritteli kantansa tekijänoikeuksien uudistukseen

Parlamentin kannan mukaan Facebookin ja Googlen kaltaiset internetyhtiöt velvoitetaan maksamaan mediayhtiöille tai esimerkiksi musiikintekijöille tekijänoikeuksista. LEHTIKUVA / AFP

Euroopan parlamentti on määritellyt kantansa kiisteltyyn tekijänoikeuksien uudistukseen. Parlamentin kannan mukaan Facebookin ja Googlen kaltaiset internetyhtiöt velvoitetaan maksamaan mediayhtiöille tai esimerkiksi musiikintekijöille tekijänoikeuksista. EU-parlamentin kanta esitykseen syntyi äänin 438–226.

Parlamentti lähtee ajamaan kantaansa neuvotteluissa jäsenmaita edustavan neuvoston ja komission kanssa.

Media-alan yrityksiä edustava Medialiitto on tyytyväinen EU-parlamentin kantaan, vaikka yksityiskohdat saattavat vielä muuttua.

– Päätös on merkittävä tulevaisuutta ajatellen. Kustantajat ovat saamassa sananvaltaa julkaistujen lehtisisältöjen käyttöön digitaalisessa maailmassa, sanoo Medialiiton elinkeinopolitiikasta vastaava johtaja Satu Kangas.

Hänen mukaansa isot globaalit teknologiajätit voisivat jatkossa sopia kustantajien kanssa maksettavista korvauksista. Kangas sanoo, että kyseessä olisi samanlainen sopiminen mitä radio- ja tv-yhtiöt ovat tehneet vuosikymmeniä.

– Se tasapainottaa nykyistä asetelmaa, jossa jätit saa mainosrahaa, mutta eivät maksa sisällöstä, Kangas sanoo.

– Ajattelen tätä enemmän pidemmän aikavälin hyvänä uutisena kuin että huomenna tai ensi vuonna isot rahat olisivat pöydässä.

Aiempi laki tekijänoikeuksista on vuosituhannen alusta, jolloin suurten teknologiajättien vaikutusvalta verkossa oli huomattavasti pienempi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi