Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valepoliisit salakuljettivat kännykät vankilaan - pääsivät sopimaan yhdessä, mitä kertovat poliiseille

Valepoliisit hyödynsivät poliiseja kohtaan tunnettua luottamusta. Kuva: Juha Poutanen

Koko maanlaajuisen valepoliisivyyhdin yksi pääepäilty heittäytyi nälkälakkoon viime keväänä, kun joutui olemaan tutkintavankeudessa rikosepäilyjen takia.

Mies siirrettiin Kuopiosta Mikkelin vankilaan, koska kaikkia pääepäiltyjä ei voitu pitää Kuopion vankilassa. Kun nälkälakko ei toiminut poliisin painostuksena, mies luopui siitä itse, otti yhteyttä rikostutkijaan ja pyysi uutta kuulustelua. Kuulustelussa mies tunnusti kaikki poliisin tiedossa olleet valepoliisiteot, joista miestä epäiltiin.

Tiistaina oikeudenkäynnissä miehen avustaja ilmoitti, että mies peruu tunnustuksensa. Avustaja vetosi nyt siihen, oliko mies nälkälakon vuoksi ollut täydessä kunnossa kertomaan tapahtumista.

Valepoliiseiksi syytetyt miehet temppuilivat muutenkin viranomaisille tutkinnan aikana. Kun pääepäillyt olivat vangittuina viime keväänä Kuopion vankilassa, yllättäen selvisi, että kahdella heistä oli suljetussa vankilassa kielletyt kännykät hallussa.

Miehet oli määrätty yhteydenpitokieltoon, mutta he olivat salakuljettaneet kännykät vankilaan, josta he soittelivat täyttä päätä toisilleen ja sukulaisilleen ja pääsivät sopimaan myös, mitä kertovat poliiseille.

Ensimmäisen kerran kaksi pääepäiltyä oli vangittuina jo joulukuussa 2017. Poliisi päästi heidät vapaiksi ja määräsi matkustuskieltoon.

Miesten syytetään alkaneen myydä heti olemattomia traktoreita nettikaupassa, jotta he saivat nopeasti rahaa. Sen jälkeen miehet pakenivat Ruotsiin. Miesten syytetään aloittaneen valepoliisirikokset uudestaan Ruotsissa soittamalla sieltä Suomeen. Apurit toivat sitten miehille tasaisin väliajoin Suomesta kasseittain käteistä rahaa.

Miesten syytetään tehneen viime vuonna 66 ja tänä vuonna 55 erillistä rikosiskua, jossa yhteen rikokseen liittyi yleensä ainakin 2–3 rikosnimikettä.

Kun tutkinta eteni, syyttäjä teki pohjoismaisen pidätysmääräyksen, jonka perusteella Ruotsin poliisin etsintäkuulutettujen kiinniottamiseen erikoistunut ryhmä otti epäiltyjä kiinni ja palautti Suomeen.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi