Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valepoliisit soittivat ensimmäiseksi vanhukselle Lahteen - moni vanhus hätääntyi ja uskoi saavansa apua lipevältä soittajalta

Valepoliisikäräjät alkoivat tiistaina. Vanhuksilta rahaa huijanneiden miesten bulvaanien kautta yritettiin siirtää 800 000 euroa.

Valepoliiseina esiintyneet miehet saivat huijattua vanhuksilta puhelimessa nettipankkitunnuksia käyttöönsä. Vyyhdessä on 46 syytettyä. Kuva: Lehtikuva / Sami Halinen

Suomen laajimman valepoliisioikeudenkäynnin yksi syytetty on kadonnut. Pohjois-Savon käräjäoikeudessa aloitettiin tiistaina laajan petos- ja rahanpesuvyyhden käsittely.

Vankilan vartijat toivat istuntoon kolme vangittuna olevaa miestä. Yksi päätekijäksi syytetty, mutta vapaana oikeudenkäyntiä odottanut mies ei saapunut paikalle eikä hänen avustajansakaan ollut saanut mieheen yhteyttä.

Käräjäoikeus on etsintäkuuluttanut miehen. Jos häntä ei saada istuntoihin, syytteet käsitellään muiden osalta ja annetaan tuomiot heidän osuuksistaan.

Ensitietojen mukaan laajaa rikosvyyhtiä käsitellään kahden tuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa syys–lokakuussa. Myös syyttäjiä on paikalla kaksi. Tuomio on tarkoitus antaa todennäköisesti joulukuun lopussa.

Syytettyjä on yhteensä 46. Heistä ainakin neljä on etsintäkuulutettu.

Syytettyjä on 46. Yhden pääepäillyn lisäksi oikeus on joutunut etsintäkuuluttamaan ainakin kolme muuta syytettyä. Lisäksi yksi syytetty on määrätty poliisin noutoon.

Asiakokonaisuudesta tiedetään kiistattomasti, että valepoliiseina esiintyneet miehet saivat huijattua vanhuksilta puhelimessa nettipankkitunnuksia käyttöönsä ja tyhjennettyä heidän tileiltään noin 800 000 euroa rahaa viime ja tänä vuonna tehdyssä petosvyyhdissä. Pankit pysäyttivät osan summista.

Kiistaa on siitä, keitä nämä valepoliisit olivat. Päätekijät tunnustivat rikokset poliisin kuulusteluissa esitutkinnan aikana. Tiistaina oikeudessa kuultiin kuitenkin ilmoituksia, joissa kolme pääsyytettyä perui tunnustuksensa, kiisti ainakin osan rikoksista ja ilmoitti, etteivät he tule puhumaan oikeudenkäynnissä mitään.

Vanhuksia etsittiin numeropalvelusta etunimien perusteella

Lähiviikkojen aikana syyttäjä aikoo esittää, että petokset ja rahanpesu olivat ammattimaisesti tehtyjä ja rikokset kohdennettiin tahallaan vanhuksiin. Syyttäjä vaatii päätekijöille siksi kovennettuja tuomioita.

Syyttäjän mukaan yleensä 2–3 miestä kerrallaan etsi netin puhelinnumeropalvelusta iäkkäiden ihmisten numeroita. Heitä etsittiin esimerkiksi etunimien perusteella kuten ”Liisa Kyllikki”, ”Kalevi”, ”Hilja” ja ”Yrjö”.

Poliisin tutkimasta rikossarjasta ensimmäinen puhelu oli vuonna 1929 syntyneelle vanhukselle Lahdessa. Miehet kertoivat puhelimessa, että vanhuksen tilille on murtauduttu. Valepoliisit väittivät olevansa poliisin rikostutkijoita, jotka keskeyttävät rikoksen, kunhan saavat vanhuksen nettipankkitunnukset ja sitten tunnuslukuja.

Kihlakunnansyyttäjä Petteri Pyykösen mukaan yksi valepoliiseista soitti puhelun, mutta kaiutin oli auki ja toinen valepoliisi kirjautui saman tien verkkopankkitunnuksilla nettipankkiin ja alkoi siirtää rahoja.

– Olin yksin kotona, kun minulle soitettiin ja henkilö esittäytyi poliisina. Soittaja kertoi, että tililtä oltiin nostamassa rahaa. Soittaja pyysi päästä tililleni, jotta tilanne saataisiin estettyä. Hän myös kyseli, osaisinko asentaa jonkinlaista suojamuuria, ja kertoi sitten, että hän pystyisi tekemään sen, yksi uhriksi joutunut vanhus kertoi poliisille kuulusteluissa.

– Pelästyin tilannetta ja kerroin, että poliisi tai pankki ei kysele puhelimessa pankkitunnuksia. Soittaja uskotteli, että ajaa minun etuani asiassa ja kyseessä olisi hätätapaus.

Jos soittaja ei uskonut valepoliisia, puhelu lopetettiin heti. Moni vanhus kuitenkin hätääntyi väitteestä, että oli joutunut rikoksen kohteeksi, ja siinä tilanteessa uskoi saavansa apua lipevältä soittajalta.

Syyttäjän mukaan valepoliisit käyttivät häikäilemättömästi hyväkseen iäkkäiden ihmisten kokemaa luottamusta poliiseihin, hätää rikoksista sekä nuorempia ihmisiä puutteellisimpia taitoja nettipankin ja muun sähköisen asioinnin käytössä.

Esimerkiksi Lahden vanhukselta valepoliisit siirsivät 73 900 euroa kahden apurin, bulvaanin, tilille. Bulvaaneita oli hankittu Kuopiosta ja Mikkelistä ja myöhemmin heitä värvättiin pitkin Suomea useilta eri paikkakunnilta kuten Liperistä, Jyväskylästä ja pääkaupunkiseudulta.

Lahden tapauksessa rahoja odottamassa oli toinen porukka Kuopiossa Rauhalahden alueen mökissä. Päätekijöiden luottomiehen syytetään värvänneen bulvaaneja, joiden tileille rahaa siirrettiin ja nostettiin nopeasti automaateista käteisenä. Sen jälkeen väliportaan apureita tuli esimerkiksi Kuopioon hakemaan käteisen ja vei sen autolla toiselle puolelle Suomea.

Näin toimittiin

Eri tason apureita

Vanhusten tileiltä nostettiin 800 000 euroa rahaa, joista pankit saivat poliisin kanssa pysäytettyä osan. Rikolliset saivat nostettua rahaa noin 370 000 euroa ja käytettyä sen elämiseensä, matkoihin, puhelimiin, alkoholijuomiin ja osan huumeisiin.

Bulvaaneja oli eritasoisia. Ensimmäisenä olivat päätekijöiden luottomiehet, jotka hankkivat pankkitilejä päätekijöiden käyttöön. Tarkoitus oli saada käyttöön tilinumeroita, joihin petoksella saatu hyöty siirrettiin. Kun rahat siirrettiin tileille, luottomiehet valvoivat, että rahat nostettiin äkkiä automaateista.

Tilin antanut alimman tason bulvaani sai oman palkkionsa, luottomies otti oman palkkionsa ja loppusumma kuljetettiin päätekijöille. Toisen tason apureita olivatkin rahankuljettajat, jotka kuljettivat rahoja päätekijöille.

Alimpana olivat henkilöt, joiden tileille ensimmäiset tilisiirrot tehtiin. Heidän kiinnijäämisensä oli varmaa.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi