Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

EU-parlamentin Unkari-äänestyksestä tulossa tiukka – EPP antaa edustajilleen vapaat kädet

Strasbourgissa Ranskassa koolla oleva EU-parlamentti ottaa tänään ja huomenna kantaa siihen, uhkaako Unkarin kehitys EU:n perustavia arvoja ja pitäisikö sitä vastaan aloittaa poikkeuksellinen kurinpitomenettely eli aktivoida artikla 7. Artiklan aktivoiminen voi lopulta johtaa äänioikeuden viemiseen. Kuvassa Unkarin pääministeri Viktor Orban. LEHTIKUVA / AFP

Euroopan kansanpuolue EPP antaa europarlamentaarikoilleen vapaat kädet, kun parlamentti äänestää artikla 7:n käynnistämisestä Unkaria vastaan.

EU-parlamentti äänestää keskiviikkona siitä, rikkooko Unkari EU:n perusarvoja niin selvästi, että sitä vastaan pitäisi käynnistää kurinpitomenettely. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun parlamentti vaatii neuvostoa aktivoimaan artikla 7:n.

Unkarin valtapuolue Fidesz kuuluu EPP:hen, minkä takia kysymys on ollut puolueelle vaikea. EPP on parlamentin isoin ryhmä, ja sen meppien kannoilla on iso merkitys.

Suomalaisista kokoomusmepeistä Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen aikovat äänestää päätöslauselman eli aktivoinnin puolesta. Sirpa Pietikäinen on poissa henkilökohtaisista syistä.

EPP:n mepit olivat tiistai-iltana koolla yhdessä Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa. Keskustelu venyi, eikä Orbanilta tiettävästi kuultu myönnytyksiä.

Henna Virkkunen kertoi kokouksen jälkeen STT:lle, että ryhmä oli odotetun jakautunut. Äänestyksen lopputulosta on hänen mukaansa vaikeaa ennakoida

– Osa tukee Orbanin politiikkaa ja pitää tätä epäreiluna hyökkäyksenä heidän harjoittamaansa politiikkaa vastaan. Mutta osalle meistä kyse on perusarvoista, joita rikotaan.

Myös komission johtoon pyrkivä EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber kertoi äänestävänsä päätöslauselman puolesta.

– Jos on halua kompromissiin, voimme jatkaa dialogia. Minun täytyy sanoa, että en nähnyt Unkarin pääministerillä tällaista valmiutta keskustelussa, joka käytiin täysistunnossa ja ryhmässä.

Päätöslauselmaluonnoksen hyväksyminen vaatii vähintään 376 ääntä ja kaksi kolmasosaa kaikista äänistä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi